Tipologia Costurilor de Productie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Tipologia Costurilor de Productie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

INTRODUCERE

Utilizarea factorilor de productie reprezinta consumarea lor nemijlocita pentru producerea de bunuri materiale si servicii, proces in cadrul caruia resursele economice alocate se regasesc, intr-o forma naturala concreta si/sau valorica, in preturilor rezultatelor obtinute.

Consumul factorilor de productie poate fi privit atat pentru inreaga productie –consumul global-cat si pe unitatea de produs -consum unitar- avand un caracter dinamic, si fiind diferit in timp in functie de volumul productiei, de nivelul progresului tehnico-stiintific care determina perfectionarea factorilor de productie. Orice producator, in perioada de prospectare a pietei, se preocupa de comensurarea cheltuielilor necesare pentru obtinerea bunului respectiv, adica a costului de productie pentru a-si dimensiona profitul. De fapt, toate actiunile agentilor economici sunt ghidate de costurile de productie.

Cunostintele despre costul de productie se imbogatesc continuu pe masura dezvoltarii economiei, problematica sa suferind mutatii neincetate.

In primul rand, trebuie cunoscute deplasarile in structura costurilor de productie, acordandu-se atentie minimizarii si limitarii consumului de resurse economice, economisirea lor in conditiile in care, mai ales resursele naturale devin din ce in ce mai rare.

In al doilea rand, este necesara evidentierea distincta a mai multor feluri de cost, ca urmare a utilizarii calculului economic pe domenii de activitate relativ restranse .

In al treilea rand, costul de productie se analizeaza si se urmareste in contextul dinamic al interdependentei dintre activitati si dintre agentii economici, astfel incat, ceea ce intr-un loc constituie pret de vanzare in altul este costul factorilor de productie achizitionati.

In al patrulea rand, costul de productie are un rol deosebit in relatiile de colaborare intre tari, mai ales pentru evidentierea nivelului progresului tehnic si al gradului de inzestrare cu factori de productie achizitionati.

Costul de productie este abordat si tratat nu numai ca expresie a consumului de factori de productie utilizati, ci si ca sansa sacrificata, ca un cost al renuntarii la producerea sau alegerea altui bun economic. Acesta este costul de oportunitate (costul sansei sacrificate) sau, costul alegerii din mai multe variante posibile.

NOTIUNI GENERALE PRIVIND COSTURILE DE PRODUCTIE

Activitatea economica este intr-o permanenta nevoie de premise care se diversifica odata cu avansarea societatii in diferite domenii. Premisele care stau la baza poarta denumirea de factori de productie, acestia reprezentand ansamblul mijloacelor disponibile si succeptibile de a fi valorificate in producerea de bunuri materiale si in prestarea de servicii.

Factorii de productie reprezinta premisa si conditia procesului de productie. Cheltuielile cu factorii de productie utilizati si consumati in procesul obtinerii unor bunuri si servicii trebuie sa se regaseasca in pretul de vanzare a bunurilor sau serviciului, pentru a putea fi recuperate. Includerea acestor cheltuieli in pretul de vanzare al bunului sau serviciului se efectueaza prin costul de productie. Acesta constituie ceea ce il costa, de fapt, pe intreprinzator producerea unui bun sau prestarea unui serviciu, pana in stadiul în care ajunge ca ofertă pe piata.

„Utilizarea factorilor de productie, respectiv a resurselor materiale (bunurilor de capital) si a resurselor umane (munca), este diferita si diferit este si modul in care acestia participa la costurile productiei respective. Astfel, o parte din resursele materiale (bunurile de capital fix), participand la mai multe cicluri de exploatare, se consuma treptat, se depreciaza (ireversibil) si treptat se recupereaza prin includerea in costuri a amortizarii lor. O alta parte din resursele materiale (bunurile de capital circulant) se consuma, incluzandu-se in costul productiei sub forma cheltuielilor cu materii prime, materiale consumabile, iar altele (resursele umane) trebuie sa fie remunerate incluzandu-se in costuri sub forma cheltuielilor cu remuneratii (salariile), contributia privind asigurarile si protectia sociala”.

Consumul factorilor de productie pentru obtinerea bunurilor si serviciilor poate fi considerat la diferite nivele. Astfel, se disting:

• consumul global, care genereaza ceea ce reprezinta costul global al productiei;

• consumul sau costul la nivelul purtatorilor de costuri (produse, lucrari, servicii), determinarea acestuia presupunand localizarea cheltuielilor de productie in timp, spatiu si pe obiecte ale productiei materiale.

Factorii de productie pot functiona in activitatea economica doar simultan, prezenta lor fiind necesara in orice moment al evolutiei, de aceea in ultimii ani s-a incercat sporirea preocuparilor privind abordarea acestora, a preocuparii si utilizarii lor cat mai eficient.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tipologia Costurilor de Productie.docx

Bibliografie

1. Dumitru C., Ioanas C., (coordonatori), Contabilitatea de gestiune si Evaluarea performantelor, Ed. Universitara, Bucuresti, 2005
2. Rotila A., Analiza economico-financiara: note de curs, Bacau, 2007
3. Viorica Raducanu, Constanta Popescu,Ion Stegaroiu, Gabriel Badea,Cornelia Neagu ,Microeconomie , Ed. Bibliotheca , 2000
4. www.ase.ro