Etica in Presa

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Etica in Presa.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Monica C.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Mass Media, Sociologie

Cuprins

Introducere: Triada responsabilitatii : Etica  Moralitate  Deontologie
Cap.1 : Adevar si obiectivitate in presa
Erorile trebuie recunoscute si imediat indreptate
A spune lucrurile asa cum sunt
Perceptia personala intra in conflict cu obiectivitatea
Limitele reporterului
Contexul unui evenimennt, ca factor de influenta
Diferenta dintre subiectele usoare si cele complexe
Stresul generat de munca sub presiunea timpului si spatiului
Cuvantul potrivit la locul potrivit
Neutralitate in anchetare, mai putin in interpretarea rezultatelor
Selectia stirilor poate distorsiona realitatea
Interesele economice, pe primul plan
Perceptia publicului
Studiu de caz : Profitorii de pe urma avorturilor
Cap.2 : Reporterii si sursele lor
Promisiunea de confidentialitate, ca exceptie de la regula
Informatiile obtinute de la prieteni
Distanta minima in relatia cu sursele
Cumpararea surselor
Principiul independentei si cel al minimalizarii daunelor
Promisiunile facute surselor, pe muchie de cutit
Ii ajutam sau ii incurcam pe politisti
Studiu de caz : Panica pesticidelor
Cap.3 :Responsabilitatea jurnalistului fata de societate si fata de cetatean
Dreptul la adevar al cetateanului
a) Dreptul la rectificare si dreptul la replica
b) Adevarul cetateanului si opinia publica
Permeabilitatea institutiilor statului
Responsabilitatea jurnalistului si viata privata
a)Despre viata privata
b)Intruziunea in viata privata
c)Dezvaluirea de fapte jenante
d)Lumina falsa si fictionalizarea
e) Dreptul de publicitare a numelui si imaginii
Studiu de caz: Fotografia unui cadavru
Bibliografie

Extras din document

Introducere

TRIADA RESPONSABILITATII: Etica  Moralitate  Deontologie

Etica este o disciplina liberala, care evalueaza comportamentul uman voluntar ca fiind poztiv sau negativ, în functie de principiile determinante ale unui anumint grup uman, social.Termenul etica deriva din cuvântul grecesc ethos, care semnifica locuinta, locul natal.Din ethos a derivat cuvântul ethicos, care a fost utilizat de filosofii antici în studiile despre principiile care trebuie sa stea la baza comportamentului uman.

Substantivul latin mos(plural mores) si adjectivul moralis, aveau înteles de moralitate sau comportament obisnuit.Latinescul mores a intrat in limba engleza , insemnand felul in care se comporta oamenii.

Dihotomia etica  morala si-a pastrat semnificatia si pentru noi:etica se refera la un sistem primar de principii, iar moralitatea presupune punerea lor in practica.

Deontologia se aplica in interiorul unei profesii, stabilind pentru respectivii profesionisti ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa faca.Termenul provine din grecescul don(datorie,obligatie).

Pentru domeniul mass-media, triada etica-moralitate-deontologie are o conotatie unica si exprima un paradox greu de solutionat.Fiindca, desi mijloacele de comunicare ne guverneaza viata, ne-o monitorizeaza si influenteaza permanent ele fiind pentru noi un serviciu fundamental de utilitate publica, totusi jurnalistii accepta cu greu, sau chiar resping ideea de morala si deontologie in exercitarea profesiei.

Si fiindca termenul deontologie irita adesea pe profesionistii din mass-media, iar un consens minim de comportament profesional totusi se impune, a aparut un nou concept, cel de controlul calitatii care cuprinde deopotriva etica, morala si deontologie.

Capitolul 1

ADEVAR SI OBIECTIVITATE IN PRESA

In presa, cu cat jurnalistul este mai responsabil, cu atat greselile vor aparea mai rar.Functie de rata erorilor, organizatiile de presa risca pe termen lung sa-si stirbeasca semnificativ credibilitatea.

Este evident ca in cativa ani Internetul va patrunde in majoritatea caselor si, printr-o singura atingere a tastelor, oricine va putea obtine informatii corecte, intr-un timp record si la un pret derizoriu.Din ce in ce mai constienti de legatura dintre informatie si pretul acesteia in bani, consumatorii de presa vor sanctiona imediat lucrurile de proasta calitate.

Erorile trebuie recunoscute si imediat indreptate

Fie ca percep sau nu erorile lor, majoritatea jurnalistilor nu-si fac un obicei din a le recunoaste.Dimpotriva, atunci cand realitatea devine incontestabila, ei continua sa-si sustina punctual de vedere.Vazuta ca sectia de productie a unei mari intreprinderi, redactia trebuie sa-si impuna standardele de calitate cerute, in vederea realizarii produsului finit - materialul de presa.O stire eronata arata ca o ceasca fara fund, sau ca un surub fara cap, ambele date la vanzare in starea in care sa afla.Cumparatorul da bani pe ziar, il citeste si isi da seama ca e fara fund , sau ca nu are cap.Insa, cititorul nu poate fi inselat la nesfarsit.El fie va lua un alt produs, fie se va supara intr-atat incat va refuza sa mai cumpere informatii.

Ca in oricare alta activitate, si in presa de calitate se pot strecura erori.Esential este ca atunci cand ele apar, organizatia de presa sa reactioneze rapid, fara a-si motive gestul, recunoscandu-si greseala si indreptand-o.

A spune lucrurile asa cum sunt

Exactitatea si obiectivitatea sunt elementele cheie ale jurnalismului.Opinia publica are nevoie si merita sa primeasca informatii usor de deslusit. A spune lucrurile asa cum sunt este o responsabilitate esentiala a jurnalistilor si a institutiilor de presa.A promova informatii gresite reprezinta un deserviciu adus opiniei publice si o cale sigura de erodare a credibilitatii jurnalismului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in Presa.doc