Publicatiile Online

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Publicatiile Online.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 84 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mariana Brandl-Ghergha

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Mass Media

Cuprins

ARGUMENT 5
I : SCURT ISTORIC AL INTERNET-ULUI 7
1.1. UNIVERSUL HIPER: HIPERTEXT, HIPERMEDIA 8
1.2. TEXT SAU HIPERTEXT? 9
1.3. MOTOARE DE CAUTARE 10
1.3.1. PRIMELE MOTOARE DE CAUTARE 11
1.4. DIRECTORIILE 12
1.5. POSTA ELECTRONICA 13
1.5.1. AVANTAJELE E-MAIL-ULUI 13
1.5.2. FORMA UNUI MESAJ E-MAIL 14
1.5.3. FISIERELE ATASATE E-MAIL-ULUI 15
II : LIMBAJUL INTERNET-ULUI – UN MIJLOC UNIC DE COMUNICARE 16
2.1. CHAT ROOM-URILE SI LUMEA LOR 17
2.2. LISTELE DE CORESPONDENTA 19
2.2.1. LISTELE DE CORESPONDENTA PASIVE 19
2.3. ETICHETA SAU NETECHITA?! 20
2.4. INTERNETUL SI ETICA SA 20
2.5. GRUPURILE DE STIRI 21
2.6. DIFERENTELE DINTRE GRUPURILE DE STIRI SI LISTELE DE CORESPONDETA 22
2.7. WEB-UL SI JURNALISMUL 23
2.8. INTERNET-UL CA MEDIU DE AFACERI 24
2.9. INTERACTIVITATEA CA MOD DE COMUNICARE 24
2.10. INTERACTIVITATEA ON-LINE 27
2.11. RELATIA CU UTILIZATORUL 27
III : IMPACTUL INTERNET-ULUI ASUPRA VIETII 30
3.1. PIERDEREA IDENTITATII 31
3.2. DEPENDENTA DE INTERNET 32
3.3. „PERICOLELE” INTERNET-ULUI 35
IV : INTERNETUL SI MEDIA ELECTRONICA ÎN ROMÂNIA 38
4.1. IMPACTUL EVOLUTIEI TEHNOLOGICE ASUPRA JURNALISMULUI 39
4.2. MASS-MEDIA ELECTRONICA 40
V : JURNALISMUL ON-LINE ÎN ROMÂNIA 43
5.1. SPECIFICUL JURNALISMULUI ON-LINE 44
5.2. CARACTERISTICILE JURNALISMULUI ON-LINE 47
5.3. TIPURI DE JURNALISM ON-LINE 48
5.4. DOCUMENTAREA SI SCRIITURA 49
VI : E-GOVERNMENT SI E-LEARNING CU AJUTORUL INTERNET-ULUI 51
6.1. GUVERNAREA ELECTRONICA 51
6.2. CE ESTE E-GOVERNMENT? 51
6.3. E-LEARNING SAU ÎNVATAMÂNTUL VIRTUAL 53
VII : PUBLICATIILE ON-LINE: CREDIBILITATEA LOR 56
7.1. CREDIBILITATEA SI FIABILITATEA INFORMATIILOR 59
7.2. VIITORUL MASS-MEDIA ELECTRONICE 62
VIII : STUDIU DE CAZ 63
8.1. TIPOLOGIA PUBLICATIILOR ON-LINE 64
8.2. GENURILE JURNALISTICE ON-LINE 65
8.2.1. STIREA 66
8.2.2. INTERVIUL 67
8.2.3. REPORTAJUL 69
8.3. PUBLICATIA ON-LINE ANCHETE(.RO) 70
8.4. EDITIE TIPARITA – EDITIE ELECTRONICA 74
„PROSPORT” 74
8.5. CUM SA SCRII UN ARTICOL ON-LINE DE SUCCES 76
CONCLUZII 78
DICTIONAR 80
NOTE 83
BIBLIOGRAFIE.85

Extras din document

Argument

În anul 1969, când a fost prima data semnalata o prezenta on-line, la Internet erau conectate doar patru calculatoare de la patru universitati americane. Datorita extinderii rapide a retelei de Internet, astazi calculatoarele care acceseaza reteaua sunt infinite. Internetul a reusit, datorita flexibilitatii sale, sa se infiltreze în toate domeniile posibile care au nevoie sau folosesc informatia si resursele interminabile ale acestuia.

Domeniul jurnalistic poate fi cel mai afectat de aceasta raspândire a fenomenului. Internetul pune stapânire pe ceea ce înseamna informatie. Deja, în unele arii, acesta a ajuns sa fie producator de informatii, iar ziarele si revistele îl folosesc ca atare. Media are nevoie de Internet, la fel cum si Internetul are nevoie de media. Paginile informationale nu vor fi niciodata accesate daca nu sunt în colaborare cu institutele media care sa le faca cunoscute.

Faptul ca tot mai multe institutii media din strainatate îsi deschid portile spre acest spatiu informational superior altor medii, a determinat ca si institutele media de la noi din tara sa se îndrepte spre o noua era.

Oportunitatile pe care Internetul le ofera sunt numeroase. De la intercativitatea de toate genurile la posibilitatile actualizarii informatiilor. Presa on-line se va dezvolta ca fiind o presa de sine statatoare, dedicata celor care nu au timp sau pur si simplu nu vor sa cumpere un ziar sau o revista. În curând, datorita cresterii utilizatorilor de Internet, se va ajunge la abonamente virtuale pentru a accesa anumite pagini ale publicatiilor on-line.

În primele capitole am încercat sa arat puterea de cuprindere si extindere a Internet-ului, care tinde tot mai mult sa fie un izvor cu resurse nelimitate. În capitolele despre impactul interntet-ului asupra jurnalismului am accentuat efectele pe care Internetul le provoaca. Pentru unii, junralismul nu mai înseamna tipografie, hârtie, ziar etc., ci informatie prompta, usor de accesat si verificat. Am semnalat si pericolele care pot surveni odata cu folosirea Internet-ului ca mijloc unic de informare si împartasire a opiniilor.

În capitolele urmatoare publicatiile on-line sunt „puse la zid” si perchezitionate de toate amanuntele. Analiza acestora a dus la semnalarea unor întrebari a caror raspunsuri ajuta, pe de o parte, credibilitatea acestora, iar, pe de cealalta parte, ridica unele semne de îndoiala.

Într-un mileniu în care presa se doreste a fi cât mai precisa si cât mai usor de abordat, publicatiile on-line vin ca o completare a acestei tendinte. Acestea sunt într-o continua dezvoltare, li se ofera tot mai multa credibilitate din partea utilizatorilor si probabil vor fi capabile sa atraga atentia asupra lor a unui public important din România.

I : Scurt istoric al Internet-ului

În 1969, „Advanced Research Project Agency” (ARPA) din cadrul Ministerului American al Apararii a creat un sistem de comunicare numit ARPANET, conditionat de razboiul rece. Acest sistem nu putea fi interceptat de inamicul numarul unu al Statelor Unite, Uniunea Sovietica. Ray Tomlinson inventeaza, în 1972, e-mailul care devine cea mai populara metoda de a comunica în reteaua ARPANET. O data cu diminuarea sanselor izbucnirii unui razboi nuclear între SUA si Uniunea Sovietica, si cresterii accesului numeroaselor centre universitare la reteaua ARPANET, s-a ajuns ca în 1983 reteaua sa se separe. Astfel, ARPANET a ramas o retea dedicata cercetarilor stiintifice, iar noua retea MILNET avea orientari militare. ARPANETUL a fost închis oficial în februarie 1990 si Internetul a fost preluat de National Science Foundation. Dupa presiuni comerciale si dupa aparitia a mai multor retele, acestia au renuntat definitiv la cârma Internetului în 1995. Centre European pour Recherche Nucleaire a lansat World Wide Web-ul (WWW). WWW-ul este un sistem de socare si de citire a documentelor aflate pe Internet într-un format care include legaturi catre alte documente.

Fisiere in arhiva (1):

  • Publicatiile Online.doc

Alte informatii

Lucrare privind evolutia publicatiilor online, structura lor, studiu de caz