Publicitate in Mass Media

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Publicitate in Mass Media.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lidia Balan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Mass Media, Stiintele Comunicarii

Cuprins

Introducere 2
Capitolul I. Publicitatea ca formă de comunicare 3
1.1 Istoricul şi evoluţia publicităţii 3
1.2 Conceptul de publicitate 4
Capitolul II. Procesul publicitar şi efectele sale 6
2.1 Formele de publicitate. Tehnici şi mijloace publicitare 6
2.2 Procesul publicitar 14
2.3 Influenţa publicităţii 18
Concluzii 23
Bibliografie 24

Extras din document

Introducere

Publicitatea joacă un rol tot mai important în viaţa socială, fiind indisolubil legată de comunicarea de masă, al cărei impact atât asupra individului cât şi asupra societăţii în ansamblu e bine cunoscut.

Publicitatea e expresia unor paradigme economice, sociale şi chiar politice şi se bucură de sprijinul unui aparat teoretic din ce în ce mai sofisticat. Publicitatea a împrumutat şi adaptat cu succes concepte, teorii şi tehnici din ştiinţele sociale şi în special din sociologia opiniei publice, psihologia aplicată, antropologie, management, retorică şi analiză statistică.

Dacă la început publicitatea lucra mai mult intuitiv, informativ, bazându-se pe geniul unor creativi de excepţie, tendinţa actuală este de a se baza din ce în ce mai mult pe cercetare.

Obiectivul este de a face din publicitate mai degrabă o "investiţie" decât un "joc al întâmplării", de a aborda consumatorul în lumina unor "tehnologii de comunicare" fundamentate ştiinţific, bazate pe un aparat conceptual solid şi o abordare strategică.

Deşi la prima vedere publicitatea pare a ţine mai degrabă de marketing (deci de ştiinţele economiei) decât de sociologie sau psihologie, tot mai mulţi specialişti în domeniu apreciază că publicitatea se revendică mai degrabă din sociologia comunicării şi psihologia aplicată.

Prin efectele pe care publicitatea, datorită faptului că este vehiculată de mass-media, le are asupra individului şi structurilor sociale, a devenit un factor care influenţează semnificativ viaţa socială, inducând chiar schimbări esenţiale.

Publicitatea, prezentă sub diverse forme în mass-media: anunţuri şi publicitate redacţională, publicitatea produselor sau publicitatea instituţională, publicitatea de opinie, sponsorizarea, este de o importanţă majoră.

Capitolul I. Publicitatea ca formă de comunicare

1.1 Istoricul şi evoluţia publicităţii

Publicitatea ca formă de comunicare este cunoscută din timpuri străvechi, motivul de bază pentru aplicarea unei asemenea tehnici fiind acelaşi ca şi în prezent: să comunice informaţii sau idei unor grupuri de oameni cu scopul de a schimba, reorienta sau întări o anumită atitudine. Izvoarele istorice sunt generoase. Arheologii au descoperit în zonele din jurul Mării Mediterane mărturii ale publicităţii încă din antichitate, semne care anunţau diferite evenimente şi oferte. Romanii pictau zidurile exterioare pentru a anunţa luptele de gladiatori, iar fenicienii pictau pietre foarte mari de-a lungul rutelor lor comerciale, pentru a anunţa mărfurile ce le transportau. În evul mediu, anul 1441 este semnificativ, anul în care Johannes Gutenberg a inventat maşina de tipărit. Prima dată termenul de "publicitate" a fost folosit în anul 1655. De-a lungul timpului istoricii au identificat mai multe etape în evoluţia publicităţii :

• 1441-1850. Era tipăriturilor. Reclamele erau tipărite, aveau forma unor anunţuri, iar punctul culminant al acestei etape este apariţia presei, a ziarelor.

• 1850-1900. Era Revoluţiei Industriale şi începutul Societăţii de Consum. Importanţa publicităţii este crescută mai ales datorită evoluţiei sociale şi tehnologice. Rolul publicităţii era de a comunica eficient pentru a susţine vânzarea produselor pe o piaţă tot mai largă. Este momentul în care a apărut media la scară naţională, datorită dezvoltării transporturilor.

• 1900-1915. Era Publicităţii Moderne. Un succes deosebit îl au revistele.

• 1915-1945. Era Agenţiilor de Publicitate. Tot mai multe agenţii de publicitate apar, deasemeni publicitatea radio trece pe primul loc.

• 1945-1960. Era Creativităţii. Televiziunea ca mediu de comunicaţie devine importantă.

• 1960-în prezent. Era Responsabilităţii.

De-a lungul timpului s-a schimbat fundamental practica publicităţii. Cei ce fac acum publicitate sunt mult mai capabili decât predecesorii lor să înţeleagă şi să evalueze rezultatele unor cercetări sau să înţeleagă psihologia comportamentului consumatorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Publicitate in Mass Media.doc

Alte informatii

Lucrare de an la specialitatea Jurnalism.