Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Matematică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3278
Mărime: 135.43KB (arhivat)
Publicat de: Mira A.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Date generale

Polonia este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, cu Cehia și Slovacia la sud, cu Ucraina și Belarus la est și cu Lituania, Rusia și Marea Baltică la nord. Are, de asemenea, o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia. Întreaga suprafață a Poloniei este de 312.679 km², situând acest stat pe poziția 70 în lume din punct de vedere al suprafeței. Polonia are o populație de 38,5 milioane de locuitori, concentrați, în principal, în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, și cea actuală – Varșovia.

Figura 1:Evolutia populatiei statului Polonia

Economia

După căderea comunismului, Polonia a urmat o politică de liberalizare a economiei și astăzi este unul dintre exemplele tranziției de succes de la o economie dirijată de stat la o economie de piață.Privatizarea companiilor mici și mijlocii care au fost controlate de guvern și dreptul liber de înființare de firme noi au permis dezvoltarea agresivă a sectorului privat. Ca o consecință, au apărut și organizații de apărare a drepturilor consumatorilor. Restructurarea și privatizarea „sectoarelor sensibile” precum industria minieră, metalurgică, căile ferate și energia au fost demarate începând din 1990. Între anii 2007 și 2010, Guvernul Poloniei plănuiește să listeze douăzeci de companii publice pe bursa poloneză, inclusiv companii din industria minieră. Până în prezent (2007), cele mai mari privatizări au fost vânzarea companiei naționale de telecomunicații, Telekomunikacja Polska, către operatorul France Télécom, în anul 2000 și vânzarea a unui procent de 30% din acțiunile celei mai mari bănci a Poloniei, PKO Bank Polski, pe Bursa din Varșovia în anul 2004.

În domeniul agriculturii, Polonia dispune de mai mult de două milioane de ferme private, având potențial de a deveni cel mai important stat producător de alimente din întreaga Uniune Europeană.

Există însă o serie de probleme, legate în special de lipsa investițiilor în anumite sectoare economice. Reformele structurale din domeniul asistenței medicale, a educației, din sistemul de pensii, precum și din administrația de stat au sfârșit prin a provoca o mare presiune fiscală asupra contribuitorilor polonezi.

Deși economia poloneză se află astăzi într-un proces de dezvoltare rapidă, există încă multe provocări. Cea mai importantă sarcină economică în viitor este pregătirea economiei pentru a permite Poloniei să îndeplinească criteriile necesare pentru adoptarea euro ca monedă națională

Inflatia

Când vorbim despre rata inflației, aceasta se referă adesea la rata inflației bazată pe indicele prețurilor de consum astgel preturile poloneze de consum au crescut cu 2% de la an la an. In 2017 preturile au crescut mai rapid pentru locuințe și utilități (1,8%, față de 1,3%) și de ,în timp ce a încetinit pentru alimente și băuturi nealcoolice (2,8% față de 3,1%), transport (8,7% fata de 9,4%) și băuturi alcoolice și tutun (0,8% fata de 1,3%).Rata inflației a fost constantă pentru sănătate (1,2%). Rata inflației în Polonia în medie 8,83% din 1992 până în 2017, atingând un maxim de 46,5% în aprilie 1992 și un nivel record de -1,6% în luna februarie 2015.

Bibliografie

1. https://www.bcc.com.pl/en/news/maspex-wadowice-group-improves-finance-management-in-14-units-in-nbsp-poland-and-central-europe.html

2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Maspex_Tymbark

3. www.scribd.com

4. http://www.tradingeconomics.com/poland/indicators#

5. https://www.statista.com/

Preview document

Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 1
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 2
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 3
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 4
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 5
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 6
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 7
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 8
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 9
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 10
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 11
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 12
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 13
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 14
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 15
Analiza economico-financiară Tymbark Maspex-Polonia - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Analiza economico-financiara Tymbark Maspex-Polonia.docx

Ai nevoie de altceva?