Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Matematică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 151 în total
Cuvinte : 32714
Mărime: 8.69MB (arhivat)
Publicat de: Lavinia V.
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Şpac Marinela
UNIVERSITATEA “ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI

Cuprins

  1. ARGUMENT . 6
  2. CAPITOLUL I STADIILE DEZVOLTĂRII PSIHOSOMATICE ŞI IMPLICAŢII SOCIO-EDUCAŢIONALE . 8
  3. CAPITOLUL II CARACTERIZAREA ŞCOLARULUI MIC . 11
  4. 2.1. Dezvoltarea fizică şi influenţa asupra dezvoltării psihice . 11
  5. 2.2. Dezvoltarea proceselor cognitive de la 6/7 ani la 10/12 ani . 12
  6. 2.3. Dezvoltarea limbajului matematic . 15
  7. 2.4. Dezvoltarea personalităţii în perioada şcolarităţii mici . 17
  8. CAPITOLUL III CARACTERIZAREA ŞCOLARULUI CU APTITUDINI MATEMATICE . 18
  9. CAPITOLUL IV APTITUDINI . 21
  10. 4.1. Noţiuni generale . 21
  11. 4.2. Clasificarea aptitudinilor . 22
  12. 4.3. Tipuri de inteligenţe: clasificarea lui Gardner . 24
  13. 4.4. Aptitudinile matematice . 27
  14. 4.5. Raportul aptitudine matematică – personalitate . 29
  15. 4.6. Aptitudinea matematică şi creativitatea . 33
  16. 4.7. Rolul factorilor ereditari şi ambientali în formarea şi dezvoltarea aptitudinilor matematice la şcolari . 35
  17. 4.8. Aptitudinea matematică şi învăţarea . 36
  18. PARTEA a II-a
  19. CAPITOLUL V STRATEGII DIDACTICE FOLOSITE LA MATEMATICĂ. .38
  20. 5.1. Conceptul de metodă didactică . .38
  21. 5.1.1 Definiţie . 38
  22. 5.1.2 Caracteristici . 39
  23. 5.1.3 Funcţii . 39
  24. 5.1.4 Clasificarea metodelor de predare – învăţare . 39
  25. 5.2. Metode uzuale în predarea matematicii . 40
  26. 5.2.1. Exerciţiul . 40
  27. 5.2.2. Demonstraţia . 44
  28. 5.2.3. Conversaţia . 46
  29. 5.2.4. Algoritmizarea . 48
  30. 5.2.5. Problematizarea . 50
  31. 5.2.6. Floarea de lotus . 52
  32. 5.2.7.Jocul didactic matematic . 54
  33. 5.2.8. Calculul mintal . 57
  34. 5.2.9. Brainstroming-ul . 60
  35. 5.2.10. Mozaicul . 63
  36. 5.2.11. Ciorchinele . 65
  37. 5.2.12. Metoda cadranelor . 67
  38. 5.2.13. Cubul . 69
  39. 5.3. Materiale şi mijloace didactice specifice activităţilor matematice . 70
  40. 5.3.1. Rolul materialului didactic . 70
  41. 5.3.2. Mijloace didactice folosite în activităţile matematice . 72
  42. PARTEA a III-a
  43. CAPITOLUL VI IDENTIFICARE ŞI STIMULAREAELEVILOR CU APTITUDINI MATEMATICE . 75
  44. 6.1. Identificarea elevilor cu aptitudini matematice deosebite . 75
  45. 6.2 . Stimularea şi dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevi . 81
  46. CONCLUZII . 92
  47. BIBLIOGRAFIE . 95
  48. ANEXE . 97

Extras din proiect

ARGUMENT

Şcoala este orientată, în primul rând, spre instruirea elevului normal dezvoltat, de la al cărui nivel se porneşte în stabilirea programelor de învăţământ, în formarea criteriilor de apreciere şi a cerinţelor cadrelor didactice, precum şi în imprimarea ritmului de lucru la lecţie. Un elev cu un ritm mai lent fie că repetă anul, fie că, printr-o îndrumare suplimentară din partea familiei şi, deseori, a corpului didactic promovează clasa.

Altfel se prezintă lucrurile în cazul unui elev dotat, care depăşeşte nivelul mediu. Cercetările experimentale arată că şi atunci când clasele experimentale obţin rezultate mai bune decât clasele de control, ca urmare a introducerii unor schimbări favorabile elevilor dotaţi, cei mai buni din clasele de control nu se prezintă mai slab decât cei mai buni din clasele experimentale. Aceste exemple arată totuşi că exigenţele impuse elevilor dotaţi sunt sub posibilităţile lor fiind puşi astfel într-o situaţie nefavorabilă pentru dezvoltarea lor intelectuală şi, prin urmare, ei nu evoluează aşa cum ar putea evolua dacă solicitările ar fi în concordanţă cu capacităţile lor. Se întâmplă uneori ca ei să se plictisească la lecţie deoarece cerinţele formulate sunt uşor de rezolvat, iar ritmul de lucru prea lent. Pe de altă parte, aceasta îi face să intre în contact cu şcoala, să-şi consume energia într-o direcţie inadecvată: nu mai învaţă, primesc note slabe, în sfârşit, repetă clasa. Din biografiile diferiţilor oameni remarcabili aflăm că în copilărie ei nu au fost întotdeauna elevi buni.

Nevoia imensă de oameni cu înaltă calificare şi aptitudini, generate de dezvoltarea rapidă a ştiinţei, economiei şi culturii, nu permite irosirea capacităţilor acestor indivizi. Dimpotrivă, din ce în ce mai mult şi mai clar începe să se vorbească despre necesitatea de a sprijini evoluţia elevilor excepţionali.

Situând omul în centrul tuturor preocupărilor actuale şi de perspectivă, psihologia contemporană conferă noi dimensiuni problemei aptitudinilor specific umane, oferă noi posibilităţi pentru cunoaşterea şi dezvoltarea lor. Principiul unităţii conştienţei şi activităţii, principiu după care personalitatea se formează şi se manifestă în şi prin activitate, s-a dovedit a fi determinant pentru cercetarea aptitudinilor generale şi speciale ale omului. „ Calităţile care fac persoana aptă pentru îndeplinirea cu succes a unei anumite forme de activitate nu pot fi considerate nici ca produse exclusive ale eredităţii şi nici ca proiecţii singulare ale lucrurilor şi modelelor externe” (I. Berar, 1991, pag. 6). Acestea apar ca rezultate ale dezvoltării, ale interacţiunii dintre individ şi condiţiile sale de mediu socioeconomic, ştiinţific, tehnic şi cultural. Caracterul lor mai mult sau mai puţin creativ depinde de felul în care se realizează modelarea potenţialităţilor ereditare de către factori ambientali, de conţinutul şi caracteristicile activităţii de învăţare, în primul rând.

La baza înţelegerii procesului de formare şi dezvoltare a aptitudinilor, în general, a celor matematice, în particular, se află ideea că între conţinutul învăţării şi capacităţile intelectuale şi acţionale ale copilului există strânse raporturi de determinare, de condiţionare reciprocă. O atenţie sporită trebuie acordată momentului primar în care se realizează contactul copilului cu matematica, grijii pentru cultivarea gustului matematic, pentru problematic, în general.

„Trăind într-un prezent puternic marcat de cuceririle ştiinţei şi tehnicii, pregătindu-se pentru un viitor extrem de complex şi dinamic, tânărul de azi trebuie să fie nu numai bine pregătit, ci şi foarte bine structurat, capabil de asimilări şi acomodări permanente, transformatoare, creative” (I. Berar,1991, pag. 7).

Lucrarea de faţă încearcă să formuleze o serie de răspunsuri plauzibile la o serie de întrebări referitoare la cunoaşterea şi dezvoltarea aptitudinilor matematice la şcolari. Ea se adresează învăţătorilor care, cu pricepere şi dăruire, îndrumă tinerei generaţii în mod sistematic paşii pe calea cunoaşterii experienţelor sociale, a instruirii şi educării, a integrării lor şcolare şi profesionale.

Lucrarea cuprinde trei părţi problematice.

Prima parte reprezintă o pledoarie privind însemnătatea teoretică şi practică a problemelor legate de aptitudini, subliniindu-se relaţia dintre aptitudinile matematice şi personalitatea ce le alimentează şi le întreţine, dintre acestea şi inteligenţă, învăţare, creativitate etc.

În partea a doua sunt prezentate metode didactice folosite în predarea-învăţarea matematicii precum şi câteva mijloace de învăţare care pot fi folosite cu succes la orele de matematică.

Partea a treia prezintă câteva metode de cunoaştere care pot conduce la identificarea elevilor cu aptitudini matematice deosebite.

CAPITOLUL I

Stadiile dezvoltării psiho-somatice – caracterizare generală şi implicaţii socio-educaţionale

Pentru a stabili un stadiu al dezvoltării psihice sunt reunite mai multe criteriii, printre care, mai importante sunt: locul ocupat şi rolul îndeplinit de individ în sistemul relaţiilor sociale, tipul de activitate dominantă, vârsta cronologică. În funcţie de acestea au fost stabilite mai multe stadii ale dezvoltării psihice (periodizare a vârstelor):

- Perioada prenatală (din momentul concepţiei până la naştere). În această perioadă se formează structura fundamentală a corpului şi organele sale. Ritmul de creştere fizică este cel mai accelerat din întreaga existenţă umană. Vulnerabilitatea la factorii de mediu este foarte mare.

- Perioada de nou-născut şi sugar (0 - 1 an). Deşi este dependent de adulţi, nou-născutul este înzestrat cu o serie de competenţe. Toate simţurile sunt capabile să funcţioneze de la naştere. Urmează creşterea rapidă şi o dezvoltare accelerată a abilităţilor motorii: prehensiune bogată a obiectelor, mersul, primele cuvinte. Capacitatea de învăţare şi de memorare este funcţională în primele săptămâni de viaţă. La sfârşitul primului an se dezvoltă ataşamentul faţă de părinţi şi celelalte persoane semnificative.

- Perioada antepreşcolară (1 – 3 ani). În această perioadă principalele achiziţii sunt: stabilizarea mersului, câştigarea echilibrului complex, orientarea spre lumea obiectelor, experienţa intenţionalităţii, dezvoltarea intensă a comunicării şi a inteligenţei practice, marea identificare ( ce este asta?), dezvoltarea autonomiei în autoservirea elementară, lărgirea ambientului, marea interogaţie (de ce?). În cel de-al doilea an de viaţă prinde contur conştiinţa de sine. Limbajul comprehensiv şi limbajul expresiv se dezvoltă în ritm alert. Sporeşte şi interesul faţă de ceilalţi copii.

- Vârsta preşcolară (3 -6 ani). Este perioada descoperirii realităţii fizice, a realităţii umane şi a autodescoperirii. Autonomia şi autocontrolul se amplifică la rândul lor. Adaptarea la grădiniţă este relativ dificilă. Jocul, creativitatea şi imaginaţia sunt din ce în ce mai elaborate. Datorită imaturităţii cognitive, par să existe o sumedenie de idei „ilogice” despre lume. Comportamentul este în mare măsură egocentric, dar înţelegerea perspectivei celorlalţi este tot mai accesibilă copilului.

Bibliografie

1. Atanasiu Gh. Purcaru M.A.P 2002. Metodica predării matematicii la clasele I-IV, Editura Universităţii „Transilvania” din Braşov;

2. Badea Constanţa, ş. a. 2007, Matematică: culegere de exerciţii şi probleme: clasa I, Editura Paralela 45, Piteşti

3. Badea Constanţa, ş. a. 2007, Matematică: culegere de exerciţii şi probleme: clasa a II-a, Editura Paralela 45, Piteşti

4. Badea Constanţa, ş. a. 2007, Matematică: culegere de exerciţii şi probleme: clasa a III-a, Editura Paralela 45, Piteşti

5. Badea Constanţa, ş. a. 2007, Matematică: culegere de exerciţii şi probleme: clasa a IV-a, Editura Paralela 45, Piteşti

6. Bandura Ludwik. 1978. Elevii dotaţi şi dirijarea instruirii lor, Editura didactică şi pedagogică, Bucureşti,

7. Berar I. Ioan. 1991. Aptitudinea matematică la şcolari, Editura Academiei române, Bucureşti

8. Bogdan T. (coord.). 1981, Copiii capabili de performanţe superioare în Caiete de pedagogie modernă nr.9, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti

9. Breben Silvia. ş.a. 2002, Metode interactive de grup: ghid metodic, Editura Arves

10. Cerghit I., I. Radu, T. Popescu, E. Vlăsceanu. 1998, Didactica - manual clasa a X-a, Editura didactică şi pedagogică, Bucureşti,

11. Cerghit I. , 2006 Metode de învăţământ, seria Collegium, Ştiinţele educaţiei, Editura Polirom, Iaşi

12. Ciobotariu Vlad. Culegere de exerciţii şi probleme de matematică pentru ciclul primar: I – IV, Inspectoratul Şcolar al judeţului Suceava

13. Creţu Daniela, Adriana Nicu, 2004 Pedagogie şi elemente de psihologie pentru formarea continuă a cadrelor didactice, Editura Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu,

14. Crişan Lucica, Şindrilă Daniela. 2008, Stimularea creativităţii elevilor prin metode de cooperare: exemple concrete, Editura Axa, Botoşani

15. Dumitrescu Marinela. 2004 Psihologia excelenţei, aspecte metodologice privind identificarea copiilor supradotaţi, Editura Arves,

16. Golu P., Verza E., Zlate M. 1993, Psihologia copilului, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti

17. Lung Ana, 1998. 777 de probleme de aritmetică pentru clasele I – IV, Câmpia Turzii

18. Maior Aurel, Călugăriţa Angelica, Maior Elena. 2006, Matematică – manual pentru clasa a IV-a, Editura Aramis

19. Mihăescu M. ş.a. 2010, Metode activ-participative aplicate în învăţământul primar, Didactica Publishing House, Bucureşti

20. Neagu Mihaela., Beraru Georgeta. 1995, Activităţi matematice în grădiniţă-îndrumător metodologic, Editura AS'S

21. Neacşu, I., (coordonator) 1988 Metodica predării matematicii la clasele I-IV, manual pentru liceele pedagogice, clasele XI – XII, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti,

22. Nicola I. 1996, Tratat de pedagogie şcolară, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti

23. Pacearcă Ştefan, Mogoş Mariana, Matematică, manual pentru clasa I, Bucureşti, Editura Aramis, 2004.

24. Pacearcă Ştefan, Mogoş Mariana, Matematică, manual pentru clasa a II-a, Bucureşti, Editura Aramis, 2005

25. Pacearcă Ştefan, Mogoş Mariana, Matematică, manual pentru clasa a III-a, Bucureşti, Editura Aramis, 2006

26. Popescu-Neveanu Paul, Mielu Zlate, Tinca Creţu, 1998 Psihologie - manual pentru clasa a X-a, şcoli normale şi licee, Editura Didactică şi Pedagogică, R.A., Bucureşti,

27. Radu I. I., 1974 ,Psihologie şcolară, Editura Ştiinţifică, Bucureşti,

28. Radu I. Zörgö B. 1979 Studii de psihologie şcolară, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti,

29. Roşca Al. Zörgö B. 1972 Aptitudinile, Editura Ştiinţifică, Bucureşti,

30. Sion Graţiela. 2003 Psihologia Vârstelor, Editura Fundaţiei România de mâine, Bucureşti

31. Şchiopu Ursula, Verza Emil. 1997, Psihologia vârstelor, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti

32. Ţuţu Mihaela Corina. 2006. Psihologia personalităţii, ediţia a II-a, Editura Fundaţiei România de mâine, Bucureşti

33. *** 2004, Jocul-Concurs Cangurul: Matematică distractivă pentru clasele II – IV, Editura Sigma

34. ***. 2008, Concursul “Micul Matematician”: clasa a III-a, Editura Nomina, Piteşti

35. ***. 2008, Concursul “Micul Matematician”: clasa a IV-a, Editura Nomina, Piteşti

Preview document

Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 1
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 2
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 3
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 4
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 5
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 6
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 7
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 8
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 9
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 10
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 11
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 12
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 13
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 14
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 15
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 16
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 17
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 18
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 19
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 20
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 21
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 22
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 23
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 24
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 25
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 26
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 27
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 28
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 29
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 30
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 31
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 32
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 33
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 34
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 35
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 36
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 37
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 38
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 39
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 40
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 41
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 42
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 43
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 44
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 45
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 46
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 47
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 48
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 49
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 50
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 51
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 52
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 53
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 54
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 55
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 56
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 57
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 58
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 59
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 60
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 61
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 62
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 63
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 64
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 65
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 66
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 67
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 68
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 69
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 70
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 71
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 72
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 73
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 74
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 75
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 76
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 77
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 78
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 79
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 80
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 81
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 82
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 83
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 84
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 85
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 86
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 87
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 88
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 89
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 90
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 91
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 92
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 93
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 94
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 95
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 96
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 97
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 98
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 99
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 100
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 101
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 102
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 103
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 104
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 105
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 106
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 107
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 108
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 109
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 110
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 111
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 112
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 113
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 114
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 115
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 116
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 117
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 118
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 119
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 120
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 121
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 122
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 123
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 124
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 125
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 126
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 127
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 128
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 129
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 130
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 131
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 132
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 133
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 134
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 135
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 136
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 137
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 138
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 139
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 140
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 141
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 142
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 143
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 144
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 145
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 146
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 147
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 148
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 149
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 150
Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare - Pagina 151

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare.doc

Alții au mai descărcat și

Modalități de Eficientizare

ARGUMENT Învățământul matematic are ca finalitate formarea deprinderilor și capacităților necesare învățării matematicii, care devin utile în...

Modalități de activizare, diferențiere și individualizare a elevilor în lecțiile de matematică

INTRODUCERE Actualitatea temei şi motivatia alegerii ei Un om superior instruit, avand cunostinte temeinice de matematica, fizica, biologie,...

Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme

I. MATEMATICA – TEREN DELIMITAT DE DEZVOLTARE A CAPACITĂȚII CREATOARE A ELEVILOR ”Intrarea în tara cunoasterii se face pe podul matematicii” punea...

Rolul jocului didactic în lecția de matematică

CAPITOLUL I INTRODUCERE I.1.LOCUL SI ROLUL MATEMATICII IN ANTRENAREA GANDIRII ELEVULUI În condiţiile actuale de tranziţie, şcoala românească...

Matematici Financiare

I. Elelemnte de calcul financiar : procente, dobanzi, TVA 1.1 Procente si aplicatii (buget personal, buget familial, profit, prêt de cost al unui...

Metode Moderne de predare-învățare-evaluare în Matematică

Începutul primului secol al mileniului al III-lea este marcat de o societate a cunoaşterii. Ceea ce se impune de la prima vedere este...

Învățarea mediată, învățarea activă

Învăţarea centrată pe elev reprezintă o abordare care presupune un stil de învăţare activ şi integrarea programelor de învăţare în funcţie de...

Dificultăți în predarea disciplinelor exacte

Lucrarea de fața răspunde la urmatoarele intrebări: 1. Cum influențeaza proiectarea didactica „reusita” activitatii? 2. Cum influenteaza...

Te-ar putea interesa și

Modalități de activizare, diferențiere și individualizare a elevilor la lecțiile de matematică

INTRODUCERE IMPORTANŢA MATEMATICII CA ŞTIINŢĂ ” Între ştiinţă şi viaţă există o legătură indestructibilă… cu cât ştiinţa slujeşte viaţa, cu atât...

Modalități de activizare, diferențiere și individualizare a elevilor în lecțiile de matematică

INTRODUCERE Actualitatea temei şi motivatia alegerii ei Un om superior instruit, avand cunostinte temeinice de matematica, fizica, biologie,...

Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme

I. MATEMATICA – TEREN DELIMITAT DE DEZVOLTARE A CAPACITĂȚII CREATOARE A ELEVILOR ”Intrarea în tara cunoasterii se face pe podul matematicii” punea...

Formarea-dezvoltarea competenței de învățare autodirijată la elevii claselor I-IV

INTRODUCERE Tema din prezenta lucrare de diplomă este Formarea/dezvoltarea competenţei de învaţare autodirijată la elevii claselor I-IV, este o...

Noțiunile de Geometrie Predate la Clasele I-II

INTRODUCERE Lucrarea de fata se intituleaza “Notiunile de geometrie predate la clasele I-II², si da o scurta introducere la câteva din notiunile...

Identificarea copiilor cu dotări superioare - profilul pedagogic al copilului supradotat

“Copilul dotat sau talentat este un tânăr care , la nivelul grădiniţei , a cursurilor primare sau secundare a dovedit un potenţial aptitudinal de a...

Particularitățile copiilor dotați

Particularitatile copiilor dotati 1.Introducere Cine sunt acesti copii superdotati? Exista ei cu adevarat? Daca da, cum pot fi ei identificati?...

Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step

A1. Identificați tipul de ONP din studiul de caz ales şi analizați trăsăturile organizaționale prin prisma tipologiei propuse de Mihaela...

Ai nevoie de altceva?