Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Matematică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 16742
Mărime: 135.11KB (arhivat)
Publicat de: Renata Biro
Puncte necesare: 11

Extras din proiect

I. MATEMATICA – TEREN DELIMITAT DE DEZVOLTARE A CAPACITĂȚII CREATOARE A ELEVILOR

”Intrarea în tara cunoasterii se face pe podul matematicii” punea profesorul universitar Ștefan Bârsănescu. De aceea, cultura stiintifică matematică a devenit un element de bază a culturii omului modern, cultura generală a oricărui om trebuind să cuprindă cunostinte matematice de un nivel tot mai înalt. Indiferent în ce domeniu de activitate va lucra omul zilelor noastre, dar mai ales omul zilelor viitoare, trebuie să posede o bună pregătire matematică. Matematica nu se învată numai de la specialisti, ci până la un anumit nivel, ea face parte din cultura generală.

Nici biologul, nici lingvistul,nici istoricul nu se poate lipsi astăzi de matematică. Valoarea cognitivă a acestei stiinte a fost si este foarte mare. De bună seamă, în scoală, acest proces este reflectat de însemnătatea ce se acordă matematicii, de locul pe care îl ocupă acest obiect în procesul de învătământ. Asa stând lucrurile, se întelege că asezarea matematicii pe locul ce i se cuvine în dezvoltarea noilor generatii trebuie să înceapă foarte timpuriu, din grădinită si în special din ciclul primar.

Caracterizată prin spiritul său de ordine, disciplina matematica presupune un deosebit mod de gândire. Însusirea notiunilor matematice, pătrunderea în esenta lor necesită un efort sustinut si bine gradat al intelectului , a gândirii si reprezintă în acelasi timp antrenamentul mintal sau gimnastica mintii necesară în dezvoltarea intelectuală a elevilor.

Însusirea matematicii pentru viată, în scopul aplicării ei, presupune necesitatea folosirii unor metode cu caracter formativ, a metodelor care cer participarea constientă a elevului pentru stimularea capacitătii creatoare.

Practica scolară arată că orice elev dezvoltat normal din punct de vedere intelectual este capabil să-si însusească materialul de studiu al matematicii, prevăzut în programa scolară. Dar, în timp ce unii asimilează acest material mai repede si mai usor, cu un efort mai mic, altii, cu toată perseverenta si atitudinea pozitivă manifestată pentru acest domeniu, obtin rezultate mai modeste, neputând depăsi nivelul mediu. Acest lucru ne arată că ne aflăm în fata unor aptitudini diferite.

Aptitudinea pentru matematică este o particularitate psihică, individuală a omului care conditionează însusirea cu succes a activitătii în domeniul matematicii.

Domeniul cu cea mai mare pondere îl are însă capacitatea intelectuală: atentia , memoria, gândirea, cu diferitele ei aspecte, hotărâtoare pentru aptitudinea matematică.

Capacitatea de concentrare a atentiei oferă posibilitatea celui cu aptitudine matematică să-si orienteze activitatea intelectuală asupra unei probleme fără a fi atras de alte preocupări care n-au tangentă cu tema urmărită. Memoria este de asemenea o componentă a aptitudinii matematice fiind necesară la actualizarea regulilor.

Gândirea este procesul cu cea mai mare pondere între componentele aptitudinii matematice. Aici este vorba despre gândirea logică. Considerăm că un copil are aptitudini pentru matematică după modul în care judecă problemele, după înlăntuirea rationamentelor si după stringenta logică în care decurg. Gândirea logică îl ajută să surprindă esentialul si necesarul, să diferentieze elementele unei probleme, să stabilească noi raporturi.

Gândirea matematică are o serie de însusiri precum:

a) Asimilarea relativ rapidă a cunostintelor matematice

Elevii cu aptitudini pentru matematică se remarcă prin întelegerea rapidă si corectă a datelor problemei, a relatiilor termenilor. Unii înteleg problema si întrevăd calea solutionării de la început, din momentul în care iau cunostintă de datele ei, raportând-o cu usurintă la timpul specific sau modelul de rezolvare. Desprinzând esentialul de neesential, elevul cu apitudine matematică îsi reprezintă cu claritate corelatia dintre elementele unei probleme sau ale unui exercitiu, sesizează puncte de jonctiune ale vechiului cu noul si întrevăd corect solutia.

b) Independenta si originalitatea gândirii

Aptitudinea matematică implică independenta, capacitatea de a rationa singur, de a demonstra în mod independent, fără a recurge la imitarea proceselor sau ideilor altora. Elevii înzestrati cu aptitudine matematică se abat de la sabloane, de la procedee obisnuite de rezolvare, căutând permanent metode noi.

c) Gândirea matematică se distinge printr-o flexibilitate deosebită sau suplete, trecând usor de la o operatie la alta, de la un procedeu de rezolvare la altul.

d) Gândirea matematică este în acelasi timp critică, o gândire care cercetează valabilitatea fiecărui argument, logica succesiunii elementelor demonstratiei, precum si temeinicia solutiei la care s-a ajuns. Pentru asemenea gândire orice afirmatie trebuie supusă unei analize critice spre a-si da seama de valabilitatea corelatiilor de exercitare a formulărilor, precum si de corectitudinea solutiei.

e) Capacitatea de abstractizare este o particularitate foarte importantă a gândirii matematice, deoarece ajută la redarea prin cifre sau simboluri a însusirilor fundamentale ale obiectelor, sub formă de mărimi si corelatii de mărimi. Numai o gândire abstractă poate întelege operatiile cu mărimi cantitative sau cu simbolurile lor conventionale si să retină un mare volum de corelatii, care de fapt constituie o înlăntuire de rationamente.

II. ORGANIZAREA CERCETĂRII

2.1. Obiectivele cercetării şi ipoteza

Un obiectiv principal al matematicii, pe lângă însuşirea instrumentelor de bază ale activităţii matematice, îl constituie dezvoltarea gândirii, a mobilităţii şi curiozităţii, a creativităţii spre a-i face pe elevi capabili să se orienteze cu uşurinţă,în cadrul situaţiilor problematice, calităţi indispensabile, cerute de practică şi societate.

Rezolvarea problemelor este activitatea matematică ce solicită în cea mai mare măsură gândirea copilului. Bogatele valenţe formative ale activităţii de rezolvare a problemelor nu se valorifică de la sine, în mod spontan. De aceea, este necesară o preocupare permanentă din partea cadrului didactic pentru valorificarea acestor valenţe şi pentru sporirea eficienţei formative a acestei activităţi. În şcoală sunt mai puţin cunoscute resursele formative ale rezolvării şi compunerii de probleme, şi de aceea valorificarea lor este sub nivelul posibilităţilor de care dispun copiii. O bună parte din energia creatoare a elevilor rămâne neutilizată în procesul rezolvării problemelor – ca de altfel în activitatea matematică în general.

Preview document

Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 1
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 2
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 3
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 4
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 5
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 6
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 7
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 8
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 9
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 10
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 11
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 12
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 13
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 14
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 15
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 16
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 17
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 18
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 19
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 20
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 21
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 22
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 23
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 24
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 25
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 26
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 27
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 28
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 29
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 30
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 31
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 32
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 33
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 34
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 35
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 36
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 37
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 38
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 39
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 40
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 41
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 42
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 43
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 44
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 45
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 46
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 47
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 48
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 49
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 50
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 51
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 52
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 53
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 54
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 55
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 56
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 57
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 58
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 59
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 60
Dezvoltarea gândirii creatoare prin rezolvarea și compunerea de probleme - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Gandirii Creatoare prin Rezolvarea si Compunerea de Probleme.doc

Alții au mai descărcat și

Modalități de Eficientizare

ARGUMENT Învățământul matematic are ca finalitate formarea deprinderilor și capacităților necesare învățării matematicii, care devin utile în...

Dezvoltarea aptitudinilor matematice la elevii din clasele primare

ARGUMENT Şcoala este orientată, în primul rând, spre instruirea elevului normal dezvoltat, de la al cărui nivel se porneşte în stabilirea...

Modalități de activizare, diferențiere și individualizare a elevilor în lecțiile de matematică

INTRODUCERE Actualitatea temei şi motivatia alegerii ei Un om superior instruit, avand cunostinte temeinice de matematica, fizica, biologie,...

Metode interactive utilizate la orele de matematică în grădiniță

Introducere ,,Organizarea activităţii şcolare fie in formă frontală ori colectivă ( de muncă cu intregul colectiv al clasei, al anului de studiu...

Rolul jocului didactic în lecția de matematică

CAPITOLUL I INTRODUCERE I.1.LOCUL SI ROLUL MATEMATICII IN ANTRENAREA GANDIRII ELEVULUI În condiţiile actuale de tranziţie, şcoala românească...

Divizibilitate

INTRODUCERE Obiectul iniţial al teoriei numerelor a fost studiul proprietăţilor numerelor întregi. Ca ramură a matematicii, teoria numerelor s-a...

Matematici Financiare

I. Elelemnte de calcul financiar : procente, dobanzi, TVA 1.1 Procente si aplicatii (buget personal, buget familial, profit, prêt de cost al unui...

Metode Moderne de predare-învățare-evaluare în Matematică

Începutul primului secol al mileniului al III-lea este marcat de o societate a cunoaşterii. Ceea ce se impune de la prima vedere este...

Te-ar putea interesa și

Creativitatea

„Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute şi a le asambla în moduri unice.” Jaques Fresco Pornind de la motto-ul menționat anterior, se...

Strategii Metodice Utilizate în Vederea Stimulării și Dezvoltării Creativității Elevilor din Clasele I-III

Introducere Științele educației joacă un rol din ce în ce mai influent în viața societății contemporane, și aceasta ca un efect sine qua non al...

Metode și Procedee Folosite în Activitățile de Formare a Reprezentărilor Matematice la Vârsta Preșcolară

CAPITOLUL I INTRODUCERE. MOTIVAREA ALEGERII TEMEI 1.1. CUNOAŞTERE ŞI ÎNVĂŢARE LA VÂRSTA PREŞCOLARĂ Numeroşi psihologi şi-au focalizat...

Stimularea potențialului creativ prin joc didactic matematic, la ciclul primar

ARGUMENT Tema „ Stimularea potențialului creativ prin joc didactic matematic, la ciclul primar” a pornit de la ideea că introducerea jocului...

Strategii Metodice Utilizate în Vederea Stimulării și Dezvoltării Creativității Elevilor din Clasele I-III

INTRODUCERE MOTIVATIA ALEGERII TEMEI Stiintele educatiei joacă un rol din ce în ce mai influent în viata societătii contemporane, si aceasta ca...

Metodologia predării-invățării conceptului de număr natural în ciclul primar

Argumentul Învăţarea matematicii necesită un stil de muncă adecvat. Obţinerea rezultatelor depinde atât de cantitatea de efort depusă, dar mai...

Modalități de activizare, diferențiere și individualizare a elevilor în lecțiile de matematică

INTRODUCERE Actualitatea temei şi motivatia alegerii ei Un om superior instruit, avand cunostinte temeinice de matematica, fizica, biologie,...

Metode de rezolvare a problemelor de matematică în ciclul primar

INTRODUCERE Importanța și actualitatea temei Tentația îmbunătățirii repertorului fenomenologic, al repertoriului metodologic și terminologic...

Ai nevoie de altceva?