Acționări și trasmisii hidraulice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 4929
Mărime: 1.03MB (arhivat)
Publicat de: Daniel C.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. ARGUMENT PAG 1
  2. CAP.I Acţionări hidraulice
  3. 1.1Principiul de funcţionare al sistemelor. de acţionare hidraulica PAG 3
  4. 1.2Aparataj hidraulic de comandă(distribuitoare)..PAG 4
  5. 1.3Aparataj hidraulic pentru reglarea debitului PAG 7
  6. 1.3.1.Reglarea volumului de debit PAG 7 1.3.2. Reglarea rezistiva a debitului PAG 8
  7. 1.3.3Rezistenţe hidraulice reglabile (drosele) PAG 9
  8. 1.3.4Regulatoare de debit (sau stabilizatoare de viteza) PAG 10
  9. 2. Aparataj hidraulic pentru reglarea presiunii
  10. (supape) PAG 12
  11. 2.1. Supape pentru limitarea presiunii PAG 12
  12. 2.2.Supape de reducere a presiunii PAG 13 2.3.Supape de comutatie PAG 13
  13. 2.4 Ventile care influenteaza debitul si presiunea PAG 14
  14. CAP.II Transmisii hidraulice PAG 16
  15. 1.Generalităţi PAG 16
  16. 2.Construcţia şi principiul de funcţionare PAG 17
  17. 3. Performanţe şi domeni de utilizare PAG 17
  18. 4 Reductoare şi amplificatoare de turaţie PAG 17
  19. CAP. III Norme tehnice de securitatea muncii Prevenirea si stingerea incendiilor in
  20. domeniul hidraulic PAG 21
  21. BIBLOGRAFIE : PAG 23

Extras din proiect

ARGUMENT

Hidraulica este stiinta care studiaza legile de echilibru si de miscare a fluidelor din punct de vedere al aplicatiilor in tehnica.

Denumirea de hidraulica provine din cuvintele grecesti hidro-apa si aulos-tub. Notiunea a fost pusa initial in legatura cu orga de apa(instrument muzical din Grecia antica)unde caracteristicile sunetelor erau realizate de inaltimea coloanelor de apa.

Hidraulica studiaza in principal lichidele care sunt fluide practic incomparabile , ele nu au forma proprie ci sunt perfect plastice la efortul de compresiune. Lichidele in cantitati mici iau forma sferica , iar in cantitati mari iau forma recipientului, prezentand o suprafata libera.

Hidraulica are un vast domeniu de aplicabilitate. Apa fiind un element indispensabil vietii, primele asezari omenesti au fost conditionate de prezenta ei. In timp au aparut primele lucrari hidrotehnice: diguri, stavilare, apeducte, sisteme de irigatii. Mai tarziu rezervele mari de apa stranse in lacuri de acumulare sau canale au putut fi utilizate dupa dorinta pentru irigatii, navigatie, pentru scopuri industriale sau energetice.

Domeniul de aplicabilitate al hidraulicii s-a extins considerabil. La ora actuala nu exista nici o ramura a tehnicii unde sa nu isi gaseasca aplicabilitate.

Exemple:

- Industria constructoare de masini:in tehnica automobilului, locomotivei, aviatiei, navale ( vezi anexa 4), in industria usoara si alimentara s-au extins sistemele hidraulice de comenzi, actionari si automatizari, amortizoare, suspensii hidraulice etc.

- Transporturi: principiile de functionare ale celor mai multe mijloace de transport sunt bazate pe legile hidraulicii. Astfel sunt vapoarele si submarinele, avioanele etc. De asemenea transportul fluidelor in conducte si canale, transportul hidraulic si pneumatic al diferitelor materiale in suspensie(pulberi, paste, grane).

- Metalurgie: siderurgie, in industria grea, de o importanta deosebita este problema apei de racire la furnale, laminoare, dispozitive hidraulice de turnare a metalelor si maselor plastice, echipamente hidraulice ale forjelor si preselor etc.

- Masini hidraulice: reprezinta de asemenea un domeniu vast de aplicabilitate: turbine hidraulice sau eoliene, turbine de foraj, pompe de diferite tipuri etc.

Tinand seama de costul relativ ridicat al instalatiilor de actionare hidraulica domeniul de utilizare cu maxima eficienta economica a acestui mod de actionare a dispozitivelor, il constituie productia de serie mare si de masa. Dar, avand in vedere ca marea majoritate a masinilor unelte moderne poseda instalatii hidraulice proprii pentru actionarea miscarilor, care permit racordarea motoarelor pentru actionarea dispozitivelor, precum si realizarea centralizata a subansamblurilor si ansamblurilor hidraulice normalizate, ofera posibilitatea utilizarii economice a actionarii hidraulice si in productia de serie mica si mijlocie. O larga raspandire a capatat utilizarea acestui mod de actionare in constructia dispozitivelor pentru masini-unelte agregat.

Pana acum am incercat sa arat de ce am fost interesat de alegerea acestei teme, prin care eu doresc sa prezint mai detaliat unele aspecte interesante ale acestui domeniu, des intalnit in industrie, pentru o serie de avantaje, care o fac sa fie aleasa pentru actionarea diferitelor utilaje.

În ultimele decenii piata mondialã înregistreazã o crestere a diversificãrii produselor destinate atât aplicatiilor industriale cât si cele de cercetare. Simultan cu diversificarea produselor , o tendintã a pietei mondiale este reprezentatã de cresterea performanþelor tehnice ale produselor colaborate cu reducerea pretului de cost. O altã tendintã a pietei mondiale este aceea de conservare a mediului ambiant, o componentã importantã a acestui deziderat fiind reducerea consumului de materii prime.

Prin acest proiect am incercat sa caracterizez echipamentele hidraulice prin prezentarea unei clasificari a motoarelor hidraulice, a modului de functionare, o serie de avantaje si dezavantaje, a mediului de transmitere a fortelor, precum si unele actiuni auxiliare care deservesc instalatia hidraulica fara de care aceasta nu ar putea functiona.

Tot in acest proiect am calculat modul de alegere a unui motor si principalele marimi ce caracterizeaza acest sistem.

Nu in ultimul rand am adus in atentie faptul ca trebuie respectata legislatia in vigoare privind sanatatea si securitatea la locul de munca precum si prevenirea si stingerea incendiilor, toate aceste masuri fiind de o importanta majora deoarece au in vedere siguranta muncitorului cat si a intregului proces tehnologic.

CAPITOLUL I

Acţionări hidraulice

1.1Principiul de functionare al sistemelor de actionare hidraulica

. Pentru transmiterea energiei mecanice de la elementul motor la elementul actionat se foloseste energia hidraulica a unui mediu lichid, sub forma de presiune hidrodinamica sau hidrostatica. In functie de modul in care se foloseste energia hidraulica, se disting doua tipuri de sisteme de actionari hidraulice: sisteme de actionare hidraulica de tip hidrodinamic si sistem de actionare hidraulica de tip hidrostatic.

Preview document

Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 1
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 2
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 3
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 4
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 5
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 6
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 7
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 8
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 9
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 10
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 11
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 12
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 13
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 14
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 15
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 16
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 17
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 18
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 19
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 20
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 21
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 22
Acționări și trasmisii hidraulice - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Actionari si Trasmisii Hidraulice.docx

Alții au mai descărcat și

Proiect acționări hidraulice și pneumatice

INTRODUCERE Proiectul cuprinde schema de acţionare hidrostatică pentru acţionarea unei mase rotative a unui agitator având diametrul cercului...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Ai nevoie de altceva?