Ambreiaj autobasculanta

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Ambreiaj autobasculanta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Functiile si clasificarea ambreiajului

Ambreiajul reprezinta un cuplaj de legatura intre arborele cotit al motorului si arborele primar al cutiei de viteze, fiind amplasat in vecinatatea volantului motorului, cu care este compatibil in dimensiuni.

Datorita faptului ca motorul cu ardere interna folosit la autovehicule nu porneste in sarcina, in cazul pornirii din loc a autovehiculului trebuie realizata cuplarea intre arborele motor, care are o turatie suficient de mare, si restul transmisiei solidara cu rotile motoare, ce au turatia zero. Daca aceasta cuplare se realizeaza brusc in transmisia autovehiculului apar solicitari mari care pot sa conduca la ruperea danturii rotilor dintate in angrenare si a altor organe ale transmisiei.

Prin utilizarea ambreiajului sunt eliminate aceste neajunsuri deoarece el permite cuplarea progresiva a motorului cu transimisa.

Functiile ambreiajului sunt urmatoarele:

- La cuplare, ambreiajul permite imbinarea lina a motorului cu transmisia pentru a evita pornirea brusca din loc a autovehiculului si socurile in mecanismele trensmisiei.

- In stare cuplata, ambreiajul asigura o imbinare perfecta intre motor si transmisie, fara patinare.

- La decuplare, ambreiajul izoleaza rapid si complet motorul de transmisie pentru a face posibila schimbarea vitezelor fara socuri.

Ambreiajul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- Partile conduse ale ambreiajului trebuie sa aibe momente de inertie cat mai reduse pentru micsorarea sarcinilor dinamice in transmisie;

- Ambreiajul trebuie sa aibe o functionare sigura si de lunga durata;

- Actionarea acestuia sa fie simpla si usoara;

- Constructia sa fie simpla si tehonologica;

- Sa fie suficient de progresiv pentru a se evita pornirea brusca din loc a motorului;

- Sa permina eliminarea caldurii care se realizeaza in timpul procesului de cuplare prin patinarea suprafetelor de frecare;

- Sa amortizeze vibratiile ce se produc in transmisie.

Din punct de vedere al modului de transmitere a momentului, ambreiajele se impart in: ambreiaje simple si ambreiaje combinate.

Ambreiajele simple, la randul lor se clasifica in:

- Ambreiaje mecanice (de frictiune) care pot avea unul sau mai multe discuri de frictiune. Pot fi cu arcuri dispuse periferic, cu arc central spiral sau diafragma si centrifuge sau semicentrifuge.

- Ambreiaje hidraulice care pot fi cu prag fix, cu prag mobil sau cu camera de colectare.

- Ambreiaje electromagnetice care sunt cu sau fara pulbere feromagnetica.

Ambreiajele combinate pot fi mecano-centrifuge, mecano-hidraulice sau mecano-electromagnetice.

In functie de modul de actionare, ambreiajele de autohevicule se impart in: ambreiaje neautomate si automate.

Fuctionarea ambreiajului cu diafragma

Ambreiajul mecanic functioneaza pe baza fortelor de frecare care apar intre doua sau mai multe perechi de suprafete sub actiunea unei forte de apasare.

Partile componente ale ambreiajului mecanic sunt: partea conducatoare, partea condusa si mecanismul de actionare.

Partea conducatoare reprezentata de volantul motorului si mecanismul ambreiaj, cuprinde totalitatea elementelor ambreiajului legate prin legaturi permanente cu arborele cotit al motorului.

Partea condusa, reprezentata de discul de ambreiaj si arborele ambreiaj, cuprinde totalitatea elementelor ambreiajului legate prin legaturi permanente de arborele primar al cutiei de vitez, cu care se afla in acelasi regim de miscare.

Sistemul de actionare, reprezentat prin mansonul de decuplare, furca si un dispozitiv extern de comanda mecanic sau hidraulic, cuprinde totalitatea elementelor ce participa la stabilirea sau la desfacerea legaturii de cuplare, dintre partea conducatoare si partea condusa.

Prin frecarea ce ia nastere intre suprafetele de contact ale volantului si placa de presiune (prin intermediul discului de ambreiaj), momentul motor este transmis arborelui primar al cutiei de viteze si mai departe, prin celelalte organe ale transmisiei, la rotile motoare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ambreiaj autobasculanta.docx

Bibliografie

https://www.academia.edu/32618434/CCAR_-_Calculul_si_constructia_automobilelor_editura_didactica_si_pedagogica_Bucuresti_Gheorghe_Fratila
https://ro.scribd.com/doc/92594544/Calculul-Si-Constructia-Autovehiculelor-Gh-fratila-Ambreiajul-Pag-69-323
https://ro.scribd.com/doc/184403790/Untaru-Calculul-Si-Constructia-Automobilelor