Ambreiajul

Imagine preview
(9/10 din 9 voturi)

Acest proiect trateaza Ambreiajul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ing. Claudia Homutescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

I.1. Rolul ambreiajului . 5
I.2. Aprecierea diferitelor tipuri de ambreiaj . 5
II. Conditii impuse ambreiajului . 7
III. Clasificarea ambreiajului . 7
IV.1. Constructia si functionarea ambreiajului . 8
IV.2. Constructia ambreiajelor mecanice . 8
IV.3. Functionarea si constructia ambreiajelor hidraulice . 25
IV.4. Constructia mecanismului de actionare a ambreiajului . 28
IV.5. Mecanismul de actionare mecanica . 28
IV.6. Mecanismul de actionare hidraulica . 28
IV.7. Mecanisme de actionare automate . 31
V.1. Întretinerea ambreiajului . 32
V.2. Verificarea si reglarea cursei libere a pedalei ambreiajului . 32
V.3. Reglarea jocului dintre rulmentul de presiune si pârghiile de decuplare . 33
VI. Defectele în exploatare ale ambreiajului si remedierea lor . 34

Extras din document

AMBREIAJUL

I.1. Rolul ambreiajului

Ambreiajul este inclus în transmisia automobilului în scopul compensarii principalelor dezavantaje ale motorului cu ardere interna, care constau în: imposibilitatea pornirii sub sarcina, existenta unei zone de functionare instabile si mersul neuniform al arborelui cotit. Necesitatea includerii ambreiajului în transmisia automobilului este determinata de particularitatile functionarii acesteia, caracterizate mai ales de cuplarea si decuplarea cu motorul. Decuplarea este necesara la oprirea si frânarea totala a automobilului sau schimbarea treptelor de viteza, iar cuplarea este necesara la pornirea din loc si dupa schimbarea treptelor de viteza. Cuplarea lina a arborelui primar al cutiei de viteze cu arborele cotit al motorului, care are o turatie ridicata, asigura cresterea transmisiei si fara socuri a sarcinii la dintii rotilor dintate si la piesele transmisiei, fapt care reduce uzura si elimina posibilitatea ruperii lor. Prin decuplarea transmisiei de motor, rotile dintate din cutia de viteze nu se mai afla sub sarcina si cuplarea lor se poate face fara eforturi mari între dinti. În caz contrar, schimbarea treptelor de viteza este aproape imposibila, functionare cutiei de viteze fiind însotita de zgomot puternic, iar uzura dintilor este deosebit de mare putând avea loc chiar distrugerea lor.

I.2. Aprecierea diferitelor tipuri de ambreiaj

Aprecierea diferitelor tipuri de ambreiaj se face în functie de gradul satisfacerii de catre acestea a urmatoarelor cerinte: asigurarea transmiterii momentului maxim al motorului, cuplarea lina si decuplarea rapida, momentul de inertie mic si al pieselor conduse, reglarea si întretinerea usoara, fabricatia simpla si cost cât mai redus.

Cerinta principala privind asigurarea transmiterii momentului maxim al motorului este îndeplinita de toate tipurile de ambreiaj corect calculate. În ceea ce priveste îndeplinirea celorlalte cerinte, gradul de satisfacere

este diferit de la un tip la altul, functie de particularitatile constructive si de functionare.

Ambreiajele mecanice cu un singur disc corespund cel mai bine tuturor cerintelor amintite fapt pentru care au raspândirea cea mai lunga în constructia de automobile. Ambreiajele mecanice cu doua discuri prezinta aproape aceleasi avantaje ca si cele cu un singur disc, cu exceptia faptului ca momentul de inertie al pieselor conduse este mai mare si rapiditatea decuplarii nu este totdeauna satisfacatoare. Ambreiajele hidraulice asigura o cuplare si o pornire din loc foarte line, însa nu asigura decuplarea completa a motorului, au dimensiuni de gabarit mai mari si sunt mult mai scumpe. Ambreiajele electromagnetice corespund din punct de vedere al cerintelor impuse, dar nu sunt suficient de sigure în exploatare si solicita mult sistemul electric al automobilului. Ambreiajele combinate asigura cuplare lina si decuplare rapida a motorului de transmisie dar au cost foarte ridicat.

Din punct de vedere a sistemului de actionare, cel mai important neajuns al ambreiajelor neautomate consta în obosirea rapida a conducatorului auto. Actionarea mai usoara presupune utilizarea unui dispozitiv care foloseste o sursa de energie in scopul micsorarii fortei la pedala, conducatorul executând aceleasi operatii ca si la ambreiajul obisnuit, dar cu eforturi mai mici. Actionarea automata are în vedere ca la una din manevrele obisnuite ale conducatorului auto, cum ar fi eliberarea pedalei de acceleratie sau manevrarea pârghiei cutiei de viteze, fara alta interventie, sistemul sa decupleze, la momentul optim, motorul de transmisie si apoi sa asigure cuplarea lina a acestora. Prin folosirea sistemelor automate de actionare, conducerea automobilului devine mai usoara, datorita suprimarii pedalei ambreiajului, dar siguranta de functionare este mai redusa si costul mult mai ridicat decât la actionarea directa, neautomata. De aceea, sistemele de actionare automata au o raspândire limitata în constructia de automobile.

II. Conditii impuse ambreiajului

Cerintele principale impuse ambreiajelor automobilelor sunt urmatoarele: la decuplare, sa izoleze rapid si complet motorul de transmisie, pentru a face posibila schimbarea vitezelor fara socuri; la cuplare, sa îmbine lin motorul cu transmisia, pentru a evita pornirea brusca din loc a automobilului si socurile în mecanismele transmisiei; în stare cuplata, sa asigure o îmbinare perfecta între motor si transmisie, fara patinare; elementele conduse ale ambreiajului sa aiba momente de inertie cât mai reduse pentru micsorarea sarcinilor dinamice în transmisie; sa aiba o functionare sigura si de lunga durata; actionarea sa fie simpla si usoara; regimul termic sa aiba valori reduse si sa permita o buna transmitere a caldurii în mediul înconjurator, iar constructia sa fie simpla si tehnologica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ambreiajul.doc

Alte informatii

Proiect de absolvire a scolii profesionale, dar poate fi folosit si in cadrul Universitatilor tehnice