Amotizorul de Sunet - Esapamentul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Amotizorul de Sunet - Esapamentul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 99 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dr.ing. Chiru Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

Generalitati.4
CAPITOLUL 1.
Sistemul de evacuare .Traseu .5
Acordarea esapamentului cu motorul.7
Fenomene acustice.11
Solutii constructive.16
Reducerea zgomotului.21
Constructia amortizoarelor de zgomot.23
Sonda Lamda.25
Tipuri constructive.28
CAPITOLUL 2
Analiza caracteristicilor fizico-chimice a materialelor utilizate.31
Compozitia produsilor arderii.33
Analiza procesului devacuare.34
Studiul rezistentei termice si al durabilitatii sistemului de evacuare.38
Materiale folosite la fabricarea sistemului de evacuare.41
Clasificarea otelurilor.42
Metode de crestere a rezistentei mecanice a otelurilor si aliajelor.49
CAPITOLUL 3
Proiectarea proceselor tehnologice.51
Tragerea tevilor.53
Ambutisarea tablelor.55
Fluxul tehnologic de fabricare.57
Studiu de caz.59
Bibliografie.77

Extras din document

GENERALITATI

Evacuarea reprezintă partea din procesul de funcţionare a motorului în cursul căruia gazele de ardere părăsesc cilindrul.

Conditia cea mai favorabila de functionare a evacuarii motoarelor cu ardere interna impune conducte de sectiune mare , traseu scurt si fara coturi .

Ca sa se reduca si mai mult emisiile, acestia au dezvoltat un dispozitiv numit convertizor catalitic, care trateaza gazele de esapament înainte ca acestea sa fie evacuate si elimina o parte importanta a poluantilor.

Gazele arse care ies din motor cu presiune si viteza mare , in timpul destinderi lor directe in atmosfera produc zgomot foarte mare.

In scopul diminuarii zgomotului la evacuare , pe traseul gazelor arse se intercolereaza un sistem de atenuare a zgomotului , a carui constructie se bazeza pe reducerea energiei gazelor arse .

Pentru realizarea acestui deziderent , se utilizeaza efectul de franare a curentului de gaze prin divizarea acestuia , modificarea directiei , marirea progresiva a sectiunii de trecere .

Capitolul 1.

Analiza solutiilor tehnice si tehnologice existente in procesele de proiectare si fabricare a amortizorului de zgomot .

SISTEMUL DE EVACUARE - traseul gazelor de esapament

GENERALITATI

Rolul esapamentului este acela de a evacua gazele produse de motorul unei masini in timpul functionarii, intr-o forma uman tolerabila. De la aparitia primelor autoturisme cu o putere semnificativa a fost subliniat pericolul incendiar al esapamentului si disconfortul generat de zgomotul sau. Studii recente asupra calitatii vietii atrag atentia asupra partii de responsabilitate ce revine motoarelor in poluarea atmosferica. Functia "Esapament" trebuie sa fie cunoscuta si pusa la punct la fel de bine ca si functia "Carburatie".

Pe langa numeroasele probleme ce se pot ivi, un sistem complet de esapament tip "cat-back" (de la iesirea catalizatorului pana la capatul tevii de iesire din amortizorul de zgomot) prost conceput poate diminua cu 4-5% puterea motorului, iar un esapament corect conceput si acordat poate aduce un spor de putere de pana la 2,5%.

DESCRIEREA SI ELEMENTELE COMPONENTE ALE ESAPAMENTULUI

Elementele componente ale unui sistem de esapament sunt:

- conductele de la chiulasa in aval de supapele de evacuare

- colectorul de evacuare ("galeria") fixat pe chiulasa

- capacitatile/camerele de rezonanta pe care gazele le strabat succesiv. In principal acestea sunt: convertorul catalitic , camera de detenta sau detentorul ("toba de mijloc" sau "toba intermediara") si amortizorul de zgomot ("toba finala")

- tuburile (tevile) de legatura intre camerele de rezonanta si in unele cazuri tuburile (tevile) de iesire din amortizorul de zgomot.

Ansamblul tuburilor, camerelor de detenta, amortizoarelor de zgomot etc, de la colectorul de evacuare fizat pe chiulasa pana la gura de iesire in aer liber constituie traseul (linia) de evacuare. Ea se intinde in lungimea vechiculului cu conditia ca gazele arse sa fie esapate spre spate fara riscul de a se infiltra in habitaclu. Data fiind toxicitatea acestor gaze, toate scurgerile catre interior sunt periculoase pentru pasageri. Esapamentele ce echipeaza masinile noi sunt prevazute cu ecrane de protectie intre ele si habitaclu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Amotizorul de Sunet - Esapamentul.doc

Alte informatii

Proiecul a fost realizat in cadrul facultatii de inginerie mecanica , specialitatea autovehicule rutiere