Aparate Pneumatice

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Aparate Pneumatice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

1. Argument pag.2
2. Sisteme de actionare pneumatica pag.4
3. Aparate pneumatice pentru controlul si reglarea presiunii pag.7
4. Utilizari ale actionarilor pneumatice pag.17
5. Anexe pag.18
6. Bibliografie pag.30

Extras din document

ARGUMENT

Actionarea reprezinta operatiunea prin care se comanda si se urmareste regimul de functionare al diverselor instalatii de lucru sau procese tehnologice.

Procesele tehnologice implica deseori actionarea unor agregate cu ajutorul unor motoare,,neelectrice ‘’, adica folosirea energiei unui lichid sub presiune (motoare hidraulice) sau a unui gaz sub presiune (motoare pneumatice).

O actionare pneumatica contine un generator pneumatic (compresorul), antrenat de obicei de un motor electric, care transmite fluidul energetic (aer comprimat ) motorului pneumatic ce va antrena sarcina (utilajul ).

Schema pneumatica este reprezentarea grafica a instalatiei pneumatice care echipeaza o masina oarecare si are rolul de a ne facilita intelegerea functionarii masinii, in primul rand din punct de vedere pneumatic.

Schema pneumatica poate fi privita ca o structura formata din cinci nivele, fiecare etaj continand o anumita categorie de elemente pneumatice.Toate elementele din schema sunt interconectate astfel incat sa realizeze functiile cerute de utilizator.

Cele cinci nivele cuprind :elemente de preparare aer; elemente de comanda; elemente de procesare ;elemente de comanda finala; elemente de executie. In afara de aceste cinci nivele de baza se mai pot identifica inca doua, nu mai putin importante: elemente de conexiune ; matricea mecanica.

Dintre aparatele pneumatice pentru controlul si reglarea presiunii folosite in realizarea actionarilor pneumatice cele mai importante sunt :

Distribuitoarele - elemente pneumatice cu rol de a dirija energia pneumatica pe anumite circuite, in concordanta cu comenzile pe care le primestc. Sunt de neinlocuit , practic neexistand circuit pneumatic fara sa cuprinda aceste elemente.

Supapele - elemente pneumatice care au diferite functii de reglare si controlul a parametrilor agentului de lucru din circuit :limitand valoarea maxima admisa a presiunii generale in sistem; mentinand constanta presiunea in sistem, permitand curgerea debitului in exces; asigurand o succesiune dinainte stabilita a intrarii in functiune a elementelor de executie; diferentiind presiunile de lucru ale diferitilor consumatori

Drosele - elemente care permit reglarea vitezei motoarelor rotative sau a cilindrilor liniari prin reglarea debitului de alimentare. Functionarea se bazeaza pe variatia sectiunii de curgere a fluidului, ceea ce determina modificarea debitului vehiculat prin drosel.

Actionarile pneumatice si-au gasit aplicatii in domenii ale tehnicii extrem de variate, pentru cele mai diferite scopuri. Acest fapt se datoreaza avantajelor prezentate de aceste actionari:

• Viteze de lucru si de avans mari ;

• Se pot realiza instalatii cu functionare in ciclu automat, care ofera productivitate mare;

• Posibilitatea amplasarii elementelor pneumatice in orice pozitie permite micsorarea gabaritului instalatiilor;

• Fortele, momentele si vitezele motoarelor pneumatice pot fi reglate usor, utilizand dispozitive simple;

• Supraincarcarea motoarelor pneumatice nu induce pericol de avarii;

• Transmisiile pneumatice permit porniri, opriri dese si schimbari de sens brusce, fara pericol de avarie;

• Aerul comprimat este relativ usor de produs si de transportat prin retele, este nepoluat si neinflamabil.

• Pericolul de accidentare este redus;

• Intretinerea instalatiilor pneumatice este usoara daca se dispune de personal calificat.

Actionarile si sistemele de reglare pneumatice sunt utilizate:

• In industriile cu pericol de incendiu, explozii : metalurgie, chimie, minerit, preluarea lemnului, termocentrale;

• In industriile cu pericol de contaminare : alimentara, textile, electronic, medicamente;

• In toate celelalte domenii industrial unde se pot realize linii automate de productie, pentru : asamblare, maipulare de mare productivitate.

1. SISTEME DE ACTIONARE PNEUMATICA

1.1 CARACTERISTICI ALE ACTIONARILOR PNEUMATICE

Actionarea reprezinta operatiunea prin care se comanda si se urmareste regimul de functionare al diverselor instalatii de lucru sau procese tehnologice.

Procesele tehnologice implica deseori actionarea unor agregate cu ajutorul unor motoare,,neelectrice ‘’, adica folosirea energiei unui lichid sub presiune (motoare hidraulice) sau a unui gaz sub presiune (motoare pneumatice).

In cazul actionarilor pneumatice este necesara realizarea unor surse ,,generatoare’’ de energie pneumatica.

O actionare pneumatica contine (fig. 1) un generator pneumatic (compresorul), antrenat de obicei de un motor electric, care transmite fluidul energetic (aer comprimat ) motorului pneumatic ce va antrena sarcina (utilajul ).

Actionarile pneumatice si-au gasit aplicatii in domenii ale tehnicii extrem de variate, pentru cele mai diferite scopuri. Acest fapt se datoreaza avantajelor prezentate de aceste actionari:

• Datorita vitezelor de lucru si de avans mari, precum si momentelor de inertie mici, durata operatiilor este mica. Actionarile pneumatice pot fi foarte rapide ;

• Utilizand elemente logice sau convertoare electropneumatice se pot realiza instalatii cu functionare in ciclu automat, care ofera productivitate mare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aparate Pneumatice.doc