Ax Filetat in Conditiile unei Productii de Serie Mare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Ax Filetat in Conditiile unei Productii de Serie Mare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 53 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

1. Date initiale. Generalitati. Notiuni introductive.

Procesul de productie consta în totalitatea actiunilor care au ca rezultat transformarea materialelor si a semifabricatelor în productie finita (în produs).

Procesul tehnologic reprezinta acea parte a procesului de productie în decursul careia variaza starea calitativa a obiectului productiei sau a diferitelor parti componente ale acestuia (piese, subansamble de orice ordin si ansamblul general - produsul electrotehnic).

Produs se numeste obiectul productiei inclus în nomenclatorul productiei întreprinderii.

Subansamblul reprezinta o legatura separabila sau nu a unor parti componente ale produsului. Sub raport tehnologic subansamblul reprezinta o parte a produsului executata independent de celelalte parti ale sale.

Piesa (denumita deseori detaliu sau reper) este o parte a produsului executata fara operatiei de asamblare, adica este un element primar al asamblarii.

Operatia tehnologica este acea parte a procesului tehnologic care se îndeplineste neîntrerupt la un singur loc de munca, asupra unuia sau câtorva obiecte ale muncii, de catre unul sau câtiva muncitori (tara trecerea Ia alta munca).

Volumul de munca corespunde timpului cheltuit pentru îndeplinirea unui proces tehnologic sau a partilor sale componente.

Prin norma de timp se întelege timpul minim necesar pentru îndeplinirea operatiei date, cu echipamentul tehnologic rezistent, calificarea corespunzatoare a muncitorului si intensitatea normala a muncii sale în conditii normale de productie.

Arborii sunt organe de masini rotative în jurul axei lor geometrice, care transmit momente de rasucire, respectiv puterea primita prin intermediul altor organe pe care le sustin sau cu care sunt asamblati (roti, biele, cuplaje). Prin aceasta functiune principala a lor, arborii sunt solicitati în special la rasucire, dar totodata si la încovoiere.

Clasificarea arborilor. Criterii de clasificare arborilor:

- Dupa forma constructiva;

- Din punct de vedere functional;

- Dupa pozitia de montare si lucru;

- Din punct de vedere al rigiditatii;

1. din punct de vedere constructiv arborii cu axa longitudinala dreapta, se numesc si arbori drepti.

Arborii drepti sunt organe de masini care au rolul de a sustine alte organe de masini aflate în miscare de rotatie (roti dintate, roti de curea, roti de lant si cuple, inclusiv rotile de motoare electrice). Acestea transmit momente de torsiune organelor de masini care sunt legati, ei fiind solicitati la încovoiere, torsiune si foarte rar la întindere si compresiune.

Arborii drepti se utilizeaza în constructia turbinelor cu abur si turbinelor hidraulice, a cutiilor de viteza, a reductoarelor si a transmisiilor masinilor – unelte.

Partile componente ale unui arbore drept sunt: zona de calare, fusuri, corpul arborelui, lagare.

O alta forma este cea cu coturi – numindu-se si arbori cotiti.

Arborii cotiti sunt organe de masini care se construiesc pentru a contribui la transformarea miscarii de rotatie în miscare de translatie. Acestia sunt utilizati în special la masinile montate cu abur si cu ardere interna la pompe, compresoare care prin intermediul mecanismului biele – manivela transforma miscarea rectilinie alternativa a pistoanelor în miscare de rotatie a arborelui cotit.

Principalele zone ale unui arbore cotit sunt: fusurile de sprijin, fusurile intermediare sau manetoane, zonele de calare.

Arborii pot avea sectiunea circulara plina, iar pentru usurarea greutatii si economie de material sectiunea poate fi inelara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ax Filetat in Conditiile unei Productii de Serie Mare.doc

Alte informatii

Universitatea “Valahia” Târgoviste Ingineria Materialelor, Mecatronica si Robotica Specializarea: Inginerie Economica, anul V Disciplina: Tehnologia de Fabricare a Echipamentelor de Proces