Calculul si Constructia Puntii Motoare Spate

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Calculul si Constructia Puntii Motoare Spate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

1.1. Alegerea tipului constructiv

Punţile din spate motoare , spre deosebire de cele nemotoare , asigură transmiterea fluxului de putere al motorului la transmisia longitudinală a roţilor motoare .

Pentru transmiterea fluxului de putere al motorului punţile cuprind următoarele mecanisme :

- transmisia principală ;

- diferenţialul ;

- arborii planetari ;

- butucul roţii .

Puntea din spate are rolul de a prelua toate forţele şi momentele ce apar în centrul roţilor din spate ale automobilului şi de ale transmite elementelor elastice ale suspensiei şi cadrului sau caroseriei automobilului . Acest rol este îndeplinit de punte prin intermediul mecanismului de ghidare al roţilor .

După tipul mecanismului de ghidare , punţile din spate pot fi rigide sau articulate .

Punţile rigide ( sau punţi cu oscilaţie dependentă a roţilor ) sunt punţile la care oscilaţia uneia dintre roţi , ca urmare a sarcinii verticale , influenţează şi poziţia celeilalte roţi , fără a se modifica poziţia relativă dintre ele.

Punţile articulate ( sau punţi cu oscilaţie independentă a roţilor ) sunt punţile la care variaţia sarcinii verticale la una din roţi determină modificarea poziţiei relative dintre roţile punţii .

Puntea din spate trebuie să satisfacă o serie de cerinţe şi anume :

- să asigure preluarea integrală a forţelor si momentelor reactive ce apar în centrele roţilor şi să le transmită elementelor de legătură ;

- să aibă dimensiuni de gabarit cât mai mici , în special pe verticală , pentru a se obţine mărirea gărzii la sol ;

- să fie uşoară ;

- să prezinte soluţii tehnice simple şi costuri reduse ;

- întreţinere uşoară ;

- siguranţă în exploatare .

Caracteristic punţilor motoare sunt următoarele :

- adaptarea fluxului de putere al motorului la condiţiile de deplasare necesare obţinerii calităţilor de consum şi dinamice optime ;

- să asigure funcţionarea normală şi silenţioasă a mecanismelor componente .

În conformitate cu cerinţele enunţate anterior am ales ca soluţie de echipare a automobilului de proiectat o punte rigidă .

1.2 Transmisia principală

Transmisia principală cuprinde toate mecanismele punţii din spate care asigură o demultiplicare a turaţiei motorului .

Rolul transmisiei principale este de a mări momentul motor primit de la transmisia longitudinală şi de al transmite prin intermediul diferenţialului şi arborilor planetari roţilor motoare ce se rotesc în jurul unei axe dispuse sub un unghi de 90ْ faţă de axa longitudinală a automobilului .

Organizarea cinematică a transmisiei principale

La transmisiile principale simple ţi la prima treaptă a transmisiilor principale duble se utilizează angrenaje de tipul :

- cu roţi dinţate conice ;

- cu roţi dinţate hipoide ;

- cu roţi dinţate melc – roată melcată .

Celelalte ale transmisiei principale duble sunt cu roţi dinţate cilindrice cu axe fixe sau mobile .

În figura următoare este redată schema cinematică de organizare a unei transmisii principale simplă cu roţi dinţate conice .

Pinionul de atac 2 este montat prin lagăre cu rostogolire în carterul 4 şi este permanent în angrenare cu coroana 3 montată prin şuruburile 6 pe carcasa diferenţialului 7 .

Fluxul de putere este transmis pinionului 2 de la transmisia principală prin flanşa 9 şi mai departe , de la angrenajul conic 2 – 3 , prin intermediul diferenţialului 7 , la arborii planetari 5 şi 8 .

Dimensionarea geometrică a angrenajelor

Parametrii geometrici ai angrenajelor conice cu dinţi drepţi sau curbi prezentaţi în figura următoare sunt calculaţi în cele ce urmează .

Fisiere in arhiva (1):

  • Calculul si Constructia Puntii Motoare Spate.doc