Carburatorul

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Carburatorul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: TEODORESCU SORIN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

Capitolul I: Constructia instalatiei de alimentare a motoarelor cu aprindere prin scanteie pag 4
I.1 Constructia instalatiei pag 4
I.2 Combustibili pentru motoarele cu aprindere prin scanteie pag 6
Capitolul II: Carburatia. Carburatorul pag 8
II.1 Carburatia pag 8
II.2 Carburatorul pag 9
II.3 Carburatoare pentru motoarele romanesti pag 10
Capitolul V: Intretinerea instalatiei. Defectele in exploatare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie datorate instalatiei de alimentare pag 17
Capitolul VI: Repararea instalatiei de alimenatare a MAS pag 21
Norme de protectie a muncii in ateliere de reparatii pag 24
Bibliografie pag 25

Extras din document

CAPITOLUL I

CONSTRUCTIA INSTALATIEI DE ALIMENTARE A MOTOARELOR CU APRINDERE PRIN SCANTEIE

Generalitati

Instalatia de alimentare are rolul de a alimenta cilindrul cu combustibil si aer necesar arderii si de a evacua gazele arse. Dupa modul de formare a amestecului carburant, acesta difera:

- la MAS, amestecul se formeaza în exterior, din benzina si aer

(în carburator) si continua în timpul curselor de admisie si compresie ;

- la MAC, amestecul se formeaza în interiorul cilindrului, la

sfârsitul cursei de compresie a aerului, când se injecteaza motorina.

O exceptie este cazul MAS cu injectie de benzina, la care formarea amestecului de ardere poate sa se realizeze atât în exterior cât si în interior. Unele motoare pot folosi în locul combustibililor lichizi gaze lichefiate sau combustibili sintetici.

I.1 Constructia instalatiei

Instalatia de alimentare cuprinde ansamblul organelor necesare alimentarii motorului cu amestec carburant format din benzina si aer în proportiile si cantitatile cerute de regimul dc functionare.

lnstalatia de alimentare se compune din: rezervor de combustibil, conducte, pompa de alimentare, filtre decantoare de combustibil, carburator, filtre de aer si sistem de evacuare a gazelor arse.

1. REVERVORUL DE COMBUSTIBIL

Rezervorul de combustibil foloseste la inmagazinarea unei cantiatati de combustibil (benzina sau motorina), asigurand un parcurs de 300-600km. Capacitatea este de 40-60 l pentru autoturisme si 150-200 l pentru camioane (pentru motorina 500-800 l). Se confectioneaza din table de otel,avnd peretii despartitori pentru amortizarea socurilor provocate de combustibil la viraje si la denivelarile drumurilor. Uneori in conducta de alimentare , se gaseste o sita de filtrare. Conducta este astupata de un buson special prevazut cu o supapa(dubla de aer) care pune rezervorul in legatura cu atmosfera impotrivasuprapresiunii. De asemenea, rezervorul este prevazut cu racordul de legatura cu pompa de alimentare si un record de retur al surplusului de combustibil. In interior este amplasat traductorul de nivel, iar in partea inferioara un buson de golire.

2. POMPA DE ALIMENTARE

Pompa de alimentare are dreptul de a absorbi combustibilul din rezervor si de al trimite pe conductele de legatura cu carburatorul (MAS) sau la bacteria de filter (MAC).

Ea poate fi de tip diafragma sau cu piston. Unele automobile folosesc pompe electrice de tip submersibil, montate in rezervor si filtru, in special pentru motarele cu benzina, iar altele, pompe antrenate pneumatic.

- Pompa cu diafragma(membrana) este de tip aspire-respingatoare si se compune din: corp, diafragma,arcul de actionare, tija si mecanismul de comanda si capacul care contine camera de combustibil pentru amorsarea pompei,sita de fltrare si supapele de aspiratie si evacuare. Pompa este pusa in functiune de excentricul de pe arborele cu came.

Functionare:cand excentricul ataca parghia tija trage membrane in jos,creand depresiune in camera de combustibil si deschide supapa de aspiratie,absorbind benzina din rezervor; dup ace excentricul s-a rotit, arcul readuce refulare in circuit prin conducta de legatura la carburetor(pentru MAS) sau la filtrele de combustibil (pentru D 797-05). Arcul membrane este tarat la o presiune de refulare de 1,2-,5 bar.

Se monteaza pe blocul motor si este actionata de excentricul de pe arborele cu came (Dacia, D 797-05) sau direct la capatul arborelui cu came (OLTCIT,Renault)

- Pompa cu piston este folosita numai la MAC, pentru alimentarea instalatiei cu motorina. Ea se monteaza pe pompa de injective sau pe blocul motor.

Functionare: la actionarea pistonului de catre excentricul de pe arborele cu came al pompei de injective,prin intermediul tachetului si tijei au loc doua procese:

- Cursa intermediara: combustibilul(aspirat in cursa anterioara) este refulata in camera de compresie (in spatele pistonului) prin supapa de refulare

- Cursa de refulare-aspiratie: la revenirea pistonului, sub actiunea arcului tachetului( dupa trecerea excentricului), combustibilul din camera de compresie este refulat spre filtru si supapa se inchide; in camera de aspiratie( in spatele pistonului)se aspira o noua cantitate de combustibil, prin supapa de admisie ce se deschide datorita presiunii. Filtrarea se face prin filtru. Presiunea de lucru este de 1,5-2 bar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Carburatorul.doc