Cercetari Experimentale Privind, Cinematica unei Cuple de Clasa I ,Realizate cu Elemente Conice

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cercetari Experimentale Privind, Cinematica unei Cuple de Clasa I ,Realizate cu Elemente Conice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 82 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: S.ALACI

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. ELEMENTE DE TEORIA ELASTICITATII 5
I.1 Notiuni fundamentale. 5
I.2 Ecuatia lui Lamé 7
I.3 Metodica de rezolvare a problemelor de elastostatica. 8
I.3.1 Conditii pe contur. 8
I.3.2 Unicitatea solutiei problemelor de elastostatica. 9
I.3.3 Relatii integrale de echilibru. 10
CAPITOLUL II. TEORIA ELEMENTELOR CONTACTULUI ELASTIC 11
II.1 Probleme fundamentale ale contactului elastic. Generalitati. 11
II.2 Problema lui Boussinesq 11
II.3 Problema lui Cerruti. 18
CAPITOLUL III. GEOMETRIA CORPURILOR ÎN CONTACT 20
III.1 Aproximarea suprafetelor prin paraboloizi eliptici 20
III.2 Sistem unic de axe de coordonate în planul tangent 23
III.3 Conditia de deformatie a contactului. 25
III.3.1 Conditia geometrica de deformatie. 25
III.3.2 Conditia integrala de deformatie. 27
III.4 Solutia problemei lui Hertz pentru contactul punctual. Forma ariei de contact si distributia de presiune. 28
III.5 Elementele contactului. 33
CAPITOLUL IV. Angrenaje conice cu axe încrucisate (elicoidale) 37
CAPITOLUL V. MARIMI NEELECTRICE SI CLASIFICAREA TRADUCTOARELOR 41
V.1 Generalitati 41
V.2 Masurarea turatiei. 42
V.3 Tipuri de tahometre. 43
CAPITOLUL VI. STANDUL SI DATELE EXPERIMENTALE 48
VI.1 Standul experimental 48
VI.2 Programe de calcul 57
CONCLUZII 81
BIBLIOGRAFIE. 82

Extras din document

INTRODUCERE

Lucrarea de fata îsi propune o prezentare simpla, de ansamblu, a problemelor fundamentale ale mecanicii contactului, precum si metodica de rezolvare a problemelor de elastostatica. În acest scop, în primele trei capitole sunt definite principalele elemente ale unui contact hertzian elastic si relatiile de echilibru dintre acestea. Pentru o întelegere cât mai usoara a principalelor probleme de contact elastic si a teoriei contactului elastic, primul capitol al lucrarii prezinta notiuni si ecuatii fundamentale ale elasticitatii liniare. Orice stare de tensiune si de deformatii dintr-un solid elastic încarcat trebuie sa satisfaca toate aceste ecuatii fundamentale ale elasticitatii liniare prezentate în acest capitol.

Capitolul II cuprinde o descriere detaliata a problemei lui Boussinesq, care, preocupat de a evalua interactiunea dintre un picior de pod si pamânt, a modelat problema printr-o forta concentrata aplicata pe limita unui semispatiu elastic.

Urmatorul capitol trateaza notiuni care tin de geometria corpurilor în contact, conditia geometrica de deformatie a contactului, conditia integrala de deformatie si elementele contactului.

Miscarea relativa dintre corpuri este compusa dintr-o rostogolire în jurul unei axe si o alunecare în lungul acesteia. Angrenajul hipoid este format din doua roti conice cu dinti înclinati, definite în acelasi mod ca si rotile care formeaza angrenajele paralele si este descris în cadrul capitolului IV.

Pentru înregistrarea si prelucrarea datelor obtinute în cadrul încercarilor experimentale din laborator au fost folosite o serie de traductoare de turatie. Caracteristicile si modul de lucru ale acestor traductoare, în special ale tahometrelor optice utilizate, sunt prezentate în capitolul V. Daca, în cazul angrenajelor elicoidale, directia vitezei relative de alunecare dintre flancuri este bine precizata de directia tangentei la cele doua flancuri, într-un plan perpendicular pe normala comuna la cele doua axe, în cazul în care rotiile dintate sunt înlocuite cu suprafete de rostogolire de revolutie, netede, directia vitezei relative nu mai este precizata. Scopul lucrarii este de a arata ca, si în cazul contactului dintre doua conuri netede, directia vitezei relative este bine precizata . Un deziderat al lucrarii consta în determinarea parametrilor care determina directia si marimea vitezei de alunecare. În acest scop, cu ajutorul unui stand existent si a unor probe executate din otel necalit si tratat termic, aluminiu, bronz, s-au determinat dependentele dintre viteza unghiulara conducatoare si cea condusa, dependenta raportului de transmitere si a marimii vitezei relative în functie de unghiul dintre axele conurilor. Rezultatele au fost prelucrate cu un program propriu, fiind prezentate în lucrare sub forma tabelara si grafica. Un alt aspect urmarit doar sub forma calitativa a constat în urmarirea comportarii contactului dintre cele doua conuri în prezenta unei pelicule de lubrifiant. Se constata ca, în aceasta situatie, conditiile de functionare pentru filmul de lubrifiant sunt deosebit de severe, filmul forfecându-se la câteva secunde dupa introducerea lubrifiantului.

Prin urmare, în penultimul capitol sunt prezentate elementele componente ale standului experimental, sculele folosite pentru asamblarea acestuia si piesele folosite la încercarile experimentale.

În ultimul capitol sunt prezentate concluziile cercetarilor experimentale indicându-se rolul pe care-l au diferiti parametri de material, geometrici si cinematici, asupra modului de transmitere a miscarii dintre cele doua conuri. În finalul capitolului sunt precizate câteva directii de cercetari ulterioare.

CAPITOLUL I

ELEMENTE DE TEORIA ELASTICITATII

I.1. Notiuni fundamentale

În urma aplicarii fortelor exterioare, un punct oarecare M dintr-un corp solicitat se deplaseaza într-o pozitie vecina, , vectorul numindu-se vector deplasare în punctul M sau mai simplu, deplasare. Într-un sistem cartezian de coordonate x,y,z expresia acestei deplasari este:

Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetari Experimentale Privind, Cinematica unei Cuple de Clasa I ,Realizate cu Elemente Conice.doc

Alte informatii

UNIVERSITATii STEFAN CEL MARE SUCEAVA FACULTATEA DE INGINERIE MECANICA SPECIALIZAREA MECATRONICA