Coloană de distilare sub vacuum

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 5777
Mărime: 305.30KB (arhivat)
Publicat de: Mihail Vintilă
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Ing. Gh. Dumitru
UNIVERSITATEA “PETROL-GAZE” PLOIEŞTI CATEDRA: UTILAJ PETROLIER SI PETROCHIMIC DISCIPLINA: INGINERIE MECANICA

Cuprins

  1. 1. Tema lucrarii 4
  2. 2. Prezentarea constructiv funcţională a aparatului 4
  3. 3. Date de proiectare 7
  4. 4. Calculul mecanic de predimensionare 9
  5. 4.1. Alegere material 9
  6. 4.2. Calculul rezistentelor admisibile 9
  7. 4.3. Calculul grosimii de perete 10
  8. 4.3.1. Grosime perete manta cilindrica (Tronson 3) 10
  9. 4.3.2. Grosime perete zona cilindrica superioara (Tronson 1) 12
  10. 4.3.3. Grosime perete zona cilindrica inferioara (Tronson 5) 13
  11. 4.3.4. Grosime perete zona racordare tronconica (Tronson 2) 14
  12. 4.3.5. Grosime perete zona racordare semisferica (Tronson 4) 15
  13. 4.3.6. Grosime fund inferior semisferic 15
  14. 4.3.7. Grosime fund superior semisferic 16
  15. 4.4. Calculul sistemului de rezemare 16
  16. 4.5. Calculul racordurilor si gurilor de vizitare 20
  17. 5. Evaluarea sarcinilor si solicitarilor 21
  18. 5.1. Calculul sarcinilor si solicitarilor masice 21
  19. 5.1.1. Greutatea invelis metalic coloana 21
  20. 5.1.2. Greutatea gurilor de vizitare 22
  21. 5.1.3. Greutatea sistemului de sustinere 23
  22. 5.1.4. Greutate talere 23
  23. 5.1.5. Greutatea produsului în coloană 24
  24. 5.1.6. Greutatea izolaţiei termice 25
  25. 5.1.7. Greutatea izolaţiei antifoc a piciorului 26
  26. 5.1.8. Greutatea podetelor de vizitare 26
  27. 5.1.9. Greutatea scării pisică 27
  28. 5.1.10. Greutatea dispozitivelor de ridicat 27
  29. 5.1.11. Greutatea conductelor de vapori şi/sau gaze şi a altor amenajări 27
  30. 5.1.12. Greutatea totala a coloanei 27
  31. 5.2. Calculul perioadei proprii de vibraţie 28
  32. 5.3. Calculul sarcinilor şi solicitărilor seismice 28
  33. 5.3.1. Forta seismica echivalenta 28
  34. 5.3.2. Repartizarea sarcinilor seismice pe înălţime 30
  35. 5.3.3. Momentul încovoietor în secţiunea M – M 32
  36. 5.3.4. Moment încovoietor în secţiunea R – R 32
  37. 6. Calculul de verificare la rezistenţă şi stabilitate 33
  38. 6.1. Efortul unitar radial maxim 34
  39. 6.2. Efortul unitar inelar 34
  40. 6.3. Efortul unitar meridional 34
  41. 6.3.1. Efortul unitar meridional încovoietor maxim în secţiunea M – M 34
  42. 6.3.2. Efortul unitar meridional încovoietor maxim în secţiunea R – R 35
  43. 6.3.3. Efortul unitar meridional datorat compresiunii sub greutatea proprie în secţiunea M – M 35
  44. 6.3.4. Efortul unitar meridional datorat compresiunii sub greutatea proprie în secţiunea R-R 35
  45. 6.3.5. Efortul unitar meridional datorat presiunii 35
  46. 6.3.6. Efortul unitar total în secţiunea M – M 36
  47. 6.3.7. Efortul unitar total în secţiunea R-R 36
  48. 6.4. Formularea condiţiilor de rezistenţă şi de stabilitate 36
  49. 6.4.1. Conditiile de rezistenta 36
  50. 6.4.2. Condiţia de stabilitate 37
  51. 7. Bibliografie: 40

Extras din proiect

1. Tema lucrarii

Sa se proiecteaze din punct de vedere mecanic, la nivel de proiect tehnic, un aparat cilindric vertical. Datele de proiectare sunt prezentate in capitolul 3.

2. Prezentarea constructiv funcţională a aparatului

În industriile de rafinare a petrolului, chimică şi petrochimică, precum şi în alte industrii, se intîlnesc aparate tehnologice care, prin formă şi dimensiuni, intră în categoria aparatelor de tip coloana, aparate zvelte, cu raport relativ mare între înălţime şi diametru.

După extracţie petrolul brut este prelucrat în instalaţii speciale in cadrul rafinăriilor. În principal prelucrarea petrolului presupune distilare primară, urmată de reformare catalitică şi de cracare catalitică. Fracţiile rezultate au utilizări directe sau mai suportă şi alte procese de prelucrare denumite „chimizare”.

Prelucrarea primară foloseşte metode fizice de separare furnizează în principal carburanţi şi lubrefianţi. Prin distilare fracţionată la presiune atmosferică - distilare primară – se obţin mai multe tipuri de produse petroliere. Ele distilă şi se separă în anumite intervale de temperatură şi sunt amestecuri de mai multe componente (omologi şi izomeri) cu diferite utilizări.

Distilarea primară a ţiţeiului se face în instalaţii prevăzute cu coloane de fracţionare în care vaporii urcă de jos în sus, iar lichidul condensat coboară. În acest sistem au loc numeroase condensări şi evaporări pe talerele coloanei, la diferite nivele adunându-se fracţiunile dorite.

Fracţiunile uşoare rezultate la distilarea primară sunt tratate cu solvenţi selectivi care dizolvă numai hidrocarburile aromatice. Soluţiile obţinute sunt separate şi supuse distilării fracţionate. Prin acest procedeu se obţin hidrocarburi aromatice în stare pură.

Prin distilare fracţionată la presiune scăzută (distilare secundară) a păcurii se obţin lubrefianţi sau uleiuri minerale. Din păcura ţiţeiurilor neparafinoase sau asfaltoase se obţin uleiuri de uns obişnuite; din păcura parafinoasă, după îndepărtarea parafinei, se obţin uleiurile speciale pentru motoarele autovehiculelor şi avioanelor. Reziduul acestei distilări îl constituie smoala sau asfaltul folosit în general la acoperirea şoselelor.

Prelucrarea secundară foloseşte metode fizico-chimice de prelucrare a unora dintre fracţiunile distilării primare. Produsele acestei prelucrări sunt: arene, alchine, alchene, cantităţi suplimentare de benzină, cocs petrolier.

În prezent, datorită economiei de spaţiu în plan orizontal şi creşterii capacităţilor de producţie, se manifestă tendinţa dezvoltării pe verticală a construcţiei de utilaje pentru industria petrochimică. Din aceste motive au fost concepute şi realizate aparatele de tip coloană, aparate destinate şi altor procese fizico-chimice decât procesele de transfer de masă. De exemplu, ideea dispunerii pe verticală, în coloană, a elementelor componente ale instalaţiilor a fost recent aplicată şi în domeniul proceselor de transfer de căldură.

Totuşi, marea majoritate a aparatelor de tip coloană care se întâlnesc în prezent în industrie, sunt utilizate pentru realizarea proceselor de transfer de masă (procese care necesită un contact intim între două faze: gaz-lichid, lichid-lichid, solid-gaz).

Forma coloanei este în prezent cilindrică şi este prevăzută cu amenajări interioare (talere, corpuri de umplere, serpentine) şi exterioare (scări, platforme, dispozitive de ridicat).

Amenajările şi echipamentele interioare favorizează transferul de substanţă, iar amenajările exterioare permit realizarea operaţiilor de întreţinere curentă, montarea sau demontarea amenajărilor interioare ale coloanei.

Pentru a se asigura tipul de contact necesar realizării procesului dorit, coloana trebuie să aibă o anumită înălţime, care este un multiplu al diametrului. Din punct de vedere constructiv, aparatele de tip coloană se caracterizează printr-un raport H/Di relativ mare (Di-diametrul interior, H-înălţimea coloanei).

În stadiul actual al tehnicii, costul aparatelor de tip coloană reprezintă în instalaţiile petrochimice, 10% din totalul investiţiilor.

Dacă se ţine seama de faptul că procesul pe coloană este determinat de caracteristicile fizice ale substanţelor prelucrate, de mărimi caracteristice procesului fizic sau fizico-chimic şi de construcţia amenajărilor interioare ale coloanei, devine evidentă importanţa calcului şi construcţiei optime a coloanelor.

Calculul complet al aparatelor de tip coloană cuprinde dimensionarea tehnologică şi dimensionarea mecanică a aparatului. Aceste două activităţi au în mod inevitabil zone de interferenţă.

Distilarea sub vacuum

Prin procesul de distilare in vid (DV) se realizează recuperarea unor cantitaţi maxime de distilate de o anumită calitate din păcura de distilare atmosferica (DA) supusă prelucrării.

În coloana de DV se realizează, sub vacuum, separarea amestecului lichid-vapori, care vine din cuptor, în distilate şi un rezidiu, avînd în vedere limitarea temperaturii la ieşirea din cuptor pentru a preîntîmpina descompunerile termice şi deteriorarea produselor.

Pentru o valoare dată a temperaturii în zona de vaporizare a coloanei, scăderea presiunii parţiale a hidrocarburilor are ca efect creşterea procentului vaporizat şi deci a cantităţii de distilate obţinute.

Coloanele de distilare în vacuum se deosebesc ca formă geometrică şi amenajări interioare de cele de distilare atmosferică.

Coloanele pentru obţinerea de uleiuri au un număr mai mare de talere (29 - 33) pentru a realiza o separare mai bună şi au diametrul de bază mai mic decît în zona de mijloc pentru a asigura un timp de staţionare mic (3-5 min) a rezidiului de vacuum, în scopul evitării cocsării zonei datorită temperaturilor mari.

Pentru limitarea antrenărilor, coloanele sunt prevazute cu demistere în zona de sub talerul de curgere a fracţiei de ulei greu, la vîrful coloanei deasupra primului taler, şi în zona de intrare a vaporilor în conductele de vîrf.

Coloanele sunt echipate cu talere de fracţionare cu clapeţi şi talere coşuri.

Coloanele mai noi sunt echipate cu talere cu clapeţi şi pachete de umplutură de tip „Glitch grid” aranjate în diferite combinaţii şi talere sită care dau o cădere mică de presiune şi au un preţ de cost scazut. Talerele cu clopoţei se utilizează din ce în ce mai rar.

Avînd în vedere importanţa menţinerii unei presiuni scăzute în zona de vaporizare de 50 – 90 mm Hg abs., talerele şi amenajările interioare trebuie să realizeze căderi mici de presiuni în comparaţie cu cele de la DA.

Zona de bază a coloanelor pentru obţinerea distilatelor este prevăzută cu talere de stripare şi are un diametru mai mic decît zona centrală, la fel ca şi la coloanele pentru obţinerea uleiurilor.

Coloanele de DV au diametre mai mari decît cele de DA; în baza coloanei de DV, diametrul este mai redus decît în restul coloanei pentru a micşora timpul de staţionare al rezidiului şi a evita descompunerile termice. De asemenea coloanele de DV, care nu scot produs de vîrf pot avea în partea superioară un diametru mai mic.

Lucrarea de faţă are ca obiectiv dimensionarea mecanică optimă a unei coloane de distilare sub vacuum şi porneşte de la datele oferite de proiectul tehnologic al aparatului.

Preview document

Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 1
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 2
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 3
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 4
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 5
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 6
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 7
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 8
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 9
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 10
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 11
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 12
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 13
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 14
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 15
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 16
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 17
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 18
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 19
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 20
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 21
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 22
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 23
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 24
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 25
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 26
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 27
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 28
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 29
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 30
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 31
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 32
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 33
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 34
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 35
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 36
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 37
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 38
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 39
Coloană de distilare sub vacuum - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Coloana de Distilare sub Vacuum.doc

Alții au mai descărcat și

Sisteme de Filtrare a Berii

1 INTRODUCERE Prin definiţie berea este o băutură cu conţinut scăzut de alcool, nedistilată, spumantă, obţinută prin fermentarea alcoolică a...

Proiectarea din Punct de Vedere Mecanic a Unei Coloane de Distilare în Vacuum

Şef catedră, Titular disciplină, Conf. dr. ing. N. Viorel Conf. dr. ing. N. Viorel Conducător de proiect. Conf. dr. ing. Gh. Dumitru 1....

Proiectarea din Punct de Vedere Mecanic a Unei Coloane de Distilare Atmosferică

Şef catedră, Titular disciplină, Conf. dr. ing. N. Viorel Prof. dr. ing. A. Pavel Conducător de proiect. Conf. dr. ing. Gh. Dumitru 1. Tematica...

Aparat hidraulic de tip coloană pentru cocsare

1. TEMA PROIECTULUI Sa se proiecteaza din punct de vedere mecanic un aparat hidraulic de tip coloana pentru cocsare. 2. PLANUL TEMATIC A...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Dimensionarea unui Reactor de Dehidrogenare a Etilbenzenului la Stiren

Capitolul I: Studiu de Literatura 1.1. Introducere Scopul proiectului: realizarea bilantului de materiale pentru o instalatie de producere a...

Tehnologii de Oxidare a Benzenului

INTRODUCERE Numeroase utilizări ale compuşilor aromatici ce conţin oxigen, atât în industria organică de mare tonaj cât şi în cea de sinteză fină,...

Alchilare benzen cu propilenă la cumen

1. INTRODUCERE Izopropil-benzenul (numit şi cumen) este una dintre cele mai utilizate materii prime în industria chimică, în special pentru...

Să se dimensioneze tehnologic un reactor de fabricare a PVC prin procedeul de polimerizare în suspensie

Tema de Proiect Sa se dimensioneze tehnologic un reactor de fabricare a PVC prin procedeul de polimerizare in suspensie. Date initiale...

Proiectarea din Punct de Vedere Mecanic a Unei Coloane de Distilare în Vacuum

Şef catedră, Titular disciplină, Conf. dr. ing. N. Viorel Conf. dr. ing. N. Viorel Conducător de proiect. Conf. dr. ing. Gh. Dumitru 1....

Utilaje pentru Distilarea Produselor Vinicole

11. Utilaje pentru distilarea produselor vinicole 11.1. Distilarea produselor vinicole Amestecurile omogene formate din doua sau mai multe...

Proiect inginerie mecanică

INTRODUCERE In industriile petroliera prelucratoare, chimica si petrochimica, precum si in alte industrii, se intilnesc aparate tehnologice care,...

Proiectarea unei Coloane cu Talere

I. Clasificarea si standardizarea otelurilor carbon Exista mai multe criterii de clasificare a otelurilor carbon: dupa structura de echilibru...

Ai nevoie de altceva?