Constructia, Functionarea si Evolutia Mecanismul Motor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Constructia, Functionarea si Evolutia Mecanismul Motor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mazilu Constatin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

1. MECANISMUL MOTOR 2
2. ORGANELE FIXE ALE MECANISMULUI MOTOR 4
3. CILINDRII 7
4. COLECTOARELE DE ADMISIE SI EVACUARE SI ORGANELE MOBILE ALE MECANISMULUI MOTOR...10
5. JOCUL OPTIM INTRE FUSTA
PISTONULUI SI CILINDRU 12
6. DEFECTIUNII SI REMEDIERII 21

Extras din document

Memoriu justificativ

Cine nu isi doreste o masina? Si cine nu si-ar dori o masina puternica, dinamica, care sa te "ingroape" in scaun? Fireste ca oricine isi doreste o masina si inca una performanta, dinamica, puternica!

Dar de cine depinde performanta automobilului? De intreaga sa constructie, dar in special de cea a motorului sau!

Daca am compara automobilul cu un organism viu, motorul ar fi inima, cel mai important muschi, care pune in miscare toate celelalte organe si care este sursa de energie pentru intreg ansamblu.

Dincolo de comparatii metaforice, motorul chiar este sursa de energie, un transformator mecanic care transforma energia chimica a unui combustibil in energie mecanica, prin procese complexe de ardere a combustibilului, ce se desfasoara in interiorul motorului. La aceste procese participa intregul motor alcatuit din mecanisme si sisteme,

insa mecanismul motor care constituie circa 80% din constructia intregului motor, putem aprecia ca este partea cea mai importanta a motorului.

Acest mecanism, de performantele caruia depind performantele dinamice si puterea motorului, pare ca a ramas neschimbat de la aparitita motorului cu ardere interna si pina azi?! Este doar o aparenta! Cunoscatorii stiu ca mecanismul motor a suferit ample modificari, atit constructive cit si functionale, modificari care fac ca adevarati "bolizi" sa fie propulsati de motoare de exceptie realizate de "motoristi" renumiti, mai noi (BMW, Mercedes, Audi, Renault), sau mai vechi (Porsche, Bugatti), motoristi ce realizeaza motoare cu 12 sau chiar 18 cilindri in V sau W, motoare compacte si puternice ce reusesc sa faca fata cu "brio", atit provocarilor lansate de autoturisme, cit si de camioane grele!

Am ales asadar sa vorbesc despre mecanismul motor, deoarece constituie cea mai importanta parte a motorului, inima intregului autovehicul, motor ce poate adaposti in cilindrii sai adevarate "herghelii" de cai putere, putere pe care o realizeaza nu in conditiile unor dimensiuni "respectabile", cum era in trecut, ci datorita ingeniozitatii constructorilor, care au studiat si modificat forma, dimensiunile si materialele mecanismului motor, permitindu-i sa functioneze la turatii de 10.000 rpm, turatii ce pina nu demult pareau incredibile.

I. Mecanismul motor

II.1 Rolul si partile componente

Mecanismul motor (numit si mecanismul biela-manivela sau manivela-piston), transforma miscarea de translatie a pistonului, obtinuta prin arderea amestecului carburant, in miscare de rotatie continua a arborelui cotit.

• Partile componenete ale mecanismului motor sunt:

organele fixe: blocul motor1, chiulasa 2, cilindrii 7, colectorul de admisie si colectorul de evacuare, semicuzinetii lagarului palier 10 (vezi fig 1)

• organele mobile: pistonul 1 segmentii 2, boltul pistonului 3, biela 4, semicuzinetii lagarului de biela 5, arborele cotit 6, volantul 8 si amortizorul oscilatiilor 9 (fig2).

II.2 Organele fixe ale mecanismului motor

Blocul motor (fig3), constituie scheletul motorului, fiind prevazut cu brate sau locasuri pentru suportul de fixare pe cadrul automobilului.

Constructiv este format din blocul cilindrilor (in partea superioara) si carterul (in partea inferioara); poate fi sub forma unei piese compacte (autocamioane Roman, Iveco, Mercedes, Volvo sau autoturismele Dacia, Fiat Skoda, Peugeot, Volkswagen) chiar daca la unele din ele este amplasat transversal fata dde axa longitudinala a automobilului sau demontabil, cum ar fi motorul M 036 Oltcit Club sau Trabant.

Fisiere in arhiva (1):

  • Constructia, Functionarea si Evolutia Mecanismul Motor.doc