Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 11866
Mărime: 2.68MB (arhivat)
Publicat de: Maricica Vlad
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nesteriuc Angela
Tema lucrării de faţă este Controlul sistemului de frânare la un autoturism şi doreşte să aducă o mică bază teoretică referitoare la sistemele de frânare existente şi modul acestora de funcţionare.

Cuprins

  1. ARGUMENT 3
  2. Cap 1.Sistem electric al unui autoturism 5
  3. 1.1. Elemente. Descriere 5
  4. I.1. Echipamentul electric de pornire al motoarelor de automobile 5
  5. I.2. Aparatele de măsurat şi control 6
  6. I.3. Aparate auxiliare ale echipamentului electric 10
  7. I.4. Instalaţia de semnalizare optică şi acustică a automobilului 11
  8. Cap 2. Sisteme automate auto 16
  9. 2.1. Senzori inteligenţi 16
  10. 2.1.1. Clasificarea senzorilor 17
  11. 2.1.2. Caracteristicile senzorilor 20
  12. 2.2. Achizitii de date 21
  13. 2.2.1. Structura unui sistem de achiziţii de date 22
  14. Cap. 3. Sistemul de frânare 23
  15. 3.1. Descrierea sistemului 23
  16. 3.1.1. Rolul sistemelor de frânare 24
  17. 3.1.2. Clasificarea şi parţile componente ale sistemului de frânare 25
  18. 3.1.3. Alcatuirea şi clasificarea sistemelor de frânare 26
  19. 3.2. Elemente de automatizare 27
  20. 3.2.1. Sisteme de alarme auto 27
  21. 3.2.2. Sistemul Cruise Control 28
  22. BIBLIOGRAFIE 29
  23. ANEXE 30

Extras din proiect

ARGUMENT

Tema lucrării de faţă este Controlul sistemului de frânare la un autoturism şi doreşte să aducă o mică bază teoretică referitoare la sistemele de frânare existente şi modul acestora de funcţionare.

După cum bine ştim, frânarea este procesul prin care se reduce parţial sau total viteza de deplasare a automobilului. Capacitatea de frânare prezintă o parte deosebit de importantă ce determină direct necesitatea activă a automobilului şi posibilitatea de monitorizare integrala a vitezei şi acceleratiei acestuia în timpul exploatării. În timpul frânării o parte din energia cinematică acumulată de autovehicol se transformă în energie termică prin frecare, iar o parte se consumă pentru învingerea rezistenţelor la rulare şi a aerului care se opune mişcării.

Eforturile depuse pentru evoluţia sistemului de frânare în cadrul siguranţei active a automobilului a adus la micşorarea spaţiului de frânare prin reprezentarea forţelor de frânare proporţionale cu sarcina statică şi dinamică a punţii, s-au îmbunătăţit stabilitatea mişcării automobilului în timpul procesului de frânare prin introducerea dispozitivelor de antiblocare cu comandă electronică, fiabilitatea şi siguranţa, prin mărirea de circuite de acţionare şi proliferarea frânelor suplimentare pentru încetinire.

Lucrarea este elaborată pe 3 capitole, fiecare având la rândul său nenumărate subcapitole ce se ocupă cu baza teoretică referitoare la această temă.

În primul capitol se întâlneşte descrierea elementelor componente ale sistemului electric al unui autoturism. Începând de la echipamentul electric de pornire al motoarelor de automobile până la instalaţia de semnalizare optică şi acustică.

În următorul capitol se descrie rolul funcţional al senzorilor inteligenţi precum şi clasificarea acestora, apoi se doreşte cunoaşterea în mod general a ceea ce înseamnă achiziţii de date şi rolul acestora în sistemele automate.

Ultimul capitol este cel mai important întrucât reflectă cel mai mult tema acestei lucrări, acesta cuprinde descrierea sistemului de frânare, rolul acestuia, precum si clasificarea si alcătuirea părţilor componete ce fac parte din acest sistem.

Lucrarea ia final cu bibliografia recomandată de coordonator ce a ajutat la elaborarea acestei lucrări precum şi anexele ataşate.

Cap 1.Sistem electric al unui autoturism

1.1. Elemente. Descriere

Sistemul electric al unui autoturism este format din următoarele elemente:

- Echipamentul electric de pornire al motoarelor de automobile

- Aparate de măsurat şi control

- Aparate auxiliare ale echipamentului electric

- Instalaţia de semnalizare optică şi acustică a automobilului

I.1. Echipamentul electric de pornire al motoarelor de automobile

În funcţionarea automobilului, energia electrică este utilizată pentru: arderea amestecului carburat de către cilindrii motorului; iluminatul exterior cât şi interior; pornirea automata a motorului;semnalizarea opticaă şi acustică; alimentarea aparatelor de măsura şi control, precum şi pentru acţionarea aparatelor auxiliare (ventilatoare, ştergătoare de parbriz, aparatura audio-radio şi brichete electrice etc).

Aparatele şi dispozitivele care servesc pentru producerea şi utilizarea energiei electrice, împreună cu cablurile de conexiune alcatuiesc, în anasamblu, echipamentul electric al automobilului.

În funcţie de destinaţie, aparatele echipamentului electric se împart în :

I.1.1. surse de energie electrică;

I.1.2. consumatori de energie electrică;

Echipamentul electric al automobilelor este construit pentru o tensiune de 6,12 sau 24 V. Legatura dintre sursele de energie şi diverşii consumatori se realizează printr-un singur conductor (instalaţie „monofilată”), circuitul electric închizandu-se prin masa metalică a autovehicului, care joaca rolul celui de-al doilea conductor.

La mojoritatea autovehiculelor, masa are polarizare pozitivă, deoarece umiditatea din atmosfera duce la o corodare mai redusă a metalelor, întrucât pe masa pozitivă se formează mai puţini compuşi de carbon şi sulf. Se practică, totuşi destul de frecvent, în ultimul timp legarea maselor la borna negativă a surselor de energie. În figura 1 ne este reprezentată schema de principiu a echipamentului electric de la un automobil.

I.2. Aparatele de măsurat şi control

Cele mai importante aparate de măsurat şi control montate pe automobil sunt: Vitezometrul; Turometrul; Ampermetrul; Manometrul de ulei; Termometrul şi indicatorul nivelului de combustibil din rezervor etc.

Vitezometrul şi turometrul

Vitezometrul indică viteza de deplasare a automobilului, iar turometrul indica numărul de turaţii ale arborelui cotit. Vitezometrul şi turometrul au o construcţie asemanatoare. După principiul de funcţionare, vitezometrele pot fi cu inducţie şi electromagnetice.

În figura 19 este reprezentat vitezometrul de tip cu inductie. Principiul de funcţionare a acestui vitezometru se bazează pe acţiunea câmpului magnetului permanent 2 şi curenţii turbionari induşi în discul de aluminiu 3.Datorită acestei acţiuni, la rotirea magnetului permanent, are loc antrenarea discului.Arcul spiral 4 readuce discul de aluminiu în poziţia de zero. Acţionarea magnetului permanent se face cu ajutorul unui arbore flexibil l,care are priză la ieţirea din cutia de viteze. Indicaţia vitezometrului (data de acul 5 pe scara 6) este direct proporţională cu turaţia magnetului permanent, deci şi cu viteza de deplasare a automobilului.

Turometrul are construcţia şi funcţionarea asemanatoare cu vitezometrul, dar cablul flexibil transmite mişcarea de la angrenajul distribuţiei (la Roman de la pinionul pompei de injectie).El dă posibilitatea urmăririi turatiei motorului pentru utilizarea eficienta a momentului motor.Unele automobile folosesc turometre electronice. Turometrul electronic(figura 20),alimentat de la instalatia electrică a automobilului prin bornele (+) şi (-) ,iar borna l de comanda, se conecteaza la borna de înfăşurare primară a bobinei de inductie(borna 15 sau +). Fucţionarea se bazeaza pe alimentarea cu impulsuri de tensiune constantă (circa 7V) a circuitului miliampermetrului MA(fiecare impuls corespunde unei scântei a fiecărei cutii de la motor).

Curentul indicat de miliampermetru va fi proporţional cu turaţia motorului.Alimentarea circuitului monostabili pe cei doi tranzistori este de circa 7V,în timp ce la circuitul de comandă, este necesară o tensiune minimă de 150V, cu o durată de cateva milizecimi de secundă.Turaţia indicată de turometru va fi proportională cu numărul de impulsuri date de bobina de inducţie în timpul intreruperii circuitului primar de către contactele ruptorului-distribuitor.

Preview document

Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 1
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 2
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 3
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 4
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 5
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 6
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 7
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 8
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 9
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 10
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 11
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 12
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 13
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 14
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 15
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 16
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 17
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 18
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 19
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 20
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 21
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 22
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 23
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 24
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 25
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 26
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 27
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 28
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 29
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 30
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 31
Controlul Sistemului de Frânare la un Autoturism - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Controlul Sistemului de Franare la un Autoturism.doc

Alții au mai descărcat și

Sisteme de monitorizare auto prin GPS - sisteme de avertizare optică și acustică pentru autovehicule speciale

INTRODUCERE Modernizarea si dezvoltarea constructiei de autovehicule , inclusiv a echipamentului electric, electronic auxiliar auto, prin...

Arbore cu Came

Cap.1. Proiectarea tehnologiei de fabricare a elementelor mecanismului de distribuţie ce echipează autoturismul Dacia Logan 1.4 MPI 1.1. Analiza...

Proiectarea unui motor cu ardere internă

CAP I. PROIECTAREA UNUI MOTOR CU ARDERE INTERNA. 1.CALCULUL TERMIC AL UNUI MOTOR CU APRINDERE PRIN COMPRIMARE SUPRAALIMENTAT. 1.1. NOTIUNI...

Mecatronica Sistemelor de Frânare

Memoriu justificativ Pe suprafetele cu aderenta mare, uscate sau ude, majoritatea masinilor echipate cu ABS obtin distante de franare mai bune...

Proiectarea Sistemului de Aprinere Multipunc la Logan 1.4 Mpi

1.Notiuni generale introductive 1.1 Aspecte introductive Injectia de combustibil. Introducerea combustibilului lichid sub presiune, in camera de...

Instalația de iluminare și semnalizare

Argument Transporturile au avut in toate timpurile un rol foarte importamt in viata oamenilor constituind un factor de prima importamta in...

Proiect dinamică - Seat Ibiza

TEMA DE PROIECT Proiectul consta in parcurgerea următoarelor aplicaţii pentru autovehiculul SEAT IBIZA 1.2i GLX : - Caracteristica exterioara a...

Repararea și Întreținerea Transmisiei Cardanice

Memoriu justificativ Transmisia automobilului are rolul de a transmite momentul motorului la roţile motoare, modificându-i, în acelaşi timp, şi...

Te-ar putea interesa și

Sistemul de Propulsie Hibridă al Autovehiculelor

1. PROPULSIA HIBRIDA A AUTOVEHICULELOR 1.1 Ce este un sistem hibrid? Un sistem hibrid de autovehicul combină două surse de putere efectivă, cum...

Mecatronica Sistemului de Frânare

Memoriu justificativ Apărut în a doua jumătate a secolului al 19-lea, automobilul a revoluţionat transporturile şi a concentrat cele mai...

Construcția și Calculul Automobilelor

1 STUDIU DE NIVEL PRIVIND MECANISMELE DE GHIDARE A ROŢILOR Suspensia automobilului este destinată să atenueze sarcinile dinamice ce se transmit de...

Studiul Dinamic al Automobilului Audi Q7

Cap.l 1.1. Studiul solutiilor similare , Pentru abordarea proiectării unui nou tip de autovehicul este nevoie, într-o primă etapă, să se...

Transmisii 4x4 - soluții de organizare

Printre multiplele probleme care îi preocupă pe constructorii de automobile cu tracţiune integrala (4x4) este şi aceea a modului de organizare a...

Sistemul ESP (Electronic Stability Program)

Începerea producţiei de serie al programului electronic de stabilitate ESP în Europa cu zece ani în urmă a fost o piatră de hotar în dezvoltarea de...

Dinamica autovehiculului - proiectarea unui autoturism 4x4

Utilizarea autoturismului 4X4 se face pe diverse drumuri, în limite foarte largi de variaţie a vitezei de deplasare şi a greutăţii încărcăturii...

Mecanică - Autovehicule

1.1 Alegerea şi studierea modelelor similare Conform temei de proiect modelele similare trebuie să fie autoturisme MPV (multipurpose vehicle). Un...

Ai nevoie de altceva?