Depozitarea Fluidelor

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Depozitarea Fluidelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 15 fisiere doc de 80 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: LIVIU TOADER

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Capitolul1

Analiza constructiv-functionala a principalelor tipuri de rezervoare atmosferice de depozitare a produselor volatile

Rezervoarele pentru depozitarea petrolului si a produselor petroliere sunt recipiente de constructie complexa si de capacitati variabile. Principalele tipuri de rezervoare atmosferice sunt:

a) Rezervoarele cilindrice verticale

Aceste tipuri de rezervoare sunt foarte raspandite , se executa si se monteaza usor si sunt relativ economice , isi pastreaza forma geometrica sub actiunea solicitarilor date de presiunea interioara

Dezavantajul principal al acestui tip de rezervor este acela ca, in partea superioara a mantalei , capacitatea sa portanta nu este utilizata complet.

Rezervoarele metalice cilindrice verticale se executa cu capace si funduri plate, conice, bombate sau de forme speciale, adoptarea unui anumit tip de capac sau fund fiind impusa de particularitatile si conditiile de exploatare, care la randul lor sunt dictate de proprietatile lichidelor depozitate si de conditiile climaterice.

Au fost elaborate mai multe tipuri de astfel de rezervoare, dintre care se mentioneaza urmatoarele :

-rezervor cu capac sferic cu curbura mica;

-rezervor cu capac sferic cu racordare, fara constructie matalica portanta;

-rezervoare cu capac sferoidal;

-rezervor cu capac si fund bombat, care datorita rigiditatii spatiale, asigura echilibrarea efectelor suprapresiunilor;

-rezervoare cu capace si funduri radiale;

-rezervoare cu spatiu de gaze variabil;

-rezervoare cu capac conic cu aport de gaze inerte in spatiul de gaze si cu stropire cu apa pe capac;

-rezervor cu capac conic, cu membrane interioara plutitoare sau cu ecran interior plutitor;

-rezervor cu capac bombat fix si cu membrane interioara plutitoare sau cu ecran interior plutitor.

Rezervorele cilindrice verticale si de presiune atmosferica sunt cele mai raspandite, datorita simplitatii materialelor si lucrarilor de executie si montaj. Aceste rezervoare se confectioneaza din virole de tabla de otel , sudate sau nituite, de dimensiuni variabile, determinate de capacitate.

Un rezervor cilindric vertical cu capac fix pentru lichide, este constituit din 3 parti principale si anume :mantaua cilindrica, fund si capac

Mantaua cilindrica constituie partea cea mai importanta, deoarece aceasta primeste sarcina principala produsa de presiunea exercitata de lichidul depozitat in interior. Mantaua este alcatuita din mai multe randuri de virole, imbinate prin sudura sau nituire, a caror grosime creste catre baza rezervorului, unde presiunea hidrostatica este cea mai mare. Capacul este de forma conica sau sferica pentru a permite scurgerea apelor pluviale sau provenite din topirea zapezii. Capacul se asambleaza de manta prin intermediul unui inel de otel cornier. Capacul trebuie sa reziste fara deformare la sarcini nominale permanente si accidentale, precum si la variatiile de presiune din interior.

Fundul rezervorului este confectionat din tabla de otel si este constituit dintr-o zona centrala formata din table dreptunghiulare si dintr-o zona periferica, compusa din table fasonate, pentru obtinerea formei circulare

Fig. 1.1 Rezervor cilindric vertical

1-fundatie; 2-fund; 3-manta; 4-virole; 5-gura de vizitare 6-racord incarcator spuma;

7-capac; 8-constructie de sustinere a capacului ; 9-invelitoarea capacului;

10-racord echipament respirator ; 11-racord ventilatie ; 12-racord de luat probe.

Fundatia rezervorului este elementul de raspundere, care are menirea de a prelua in bune conditii solicitarile transmise atat de rezervor cat si de fluidul stocat in acesta si de care depinde comportarea in exploatare, durata de serviciu si costul acestuia. In fig. 1.2 este prezentata o fundatie pe inel de beton

Fig.1.2 Fundatie pe inel de beton armat

1-argila compactata ; 2-inel beton; 3-rezervor; 4-strat izolator;

5-strat de nisip; 6-material de umplutura.

Tipul mantalei rezervorului este conditionata de tehnologia de montaj adoptata, Indiferent de tipul constructiv realizat, mantaua rezervorului se executa in constructie sudata din table de lungimi si latimi standardizate. Dupa pozitia relativa a virolelor se deosebesc :

-mantale cu virole sudate cap la cap : fig. 1.3 a) ;

-mantale cu virole montate telescopic: fig, 1.3 b) ;

-mantale cu virole montate suprapus:fig. 1.3 c).

Fig. 1.3 Tipuri constructive de mantale

Capacul fix este specific rezervoarelor de depozitare atmosferice de constructie normala, care au fost prevazute cu anumite amenajari in scopul micsorarii la minim a spatiului de garda in conditiile umplerii totale. Acestea pot fi: conice, sferice sau plate.

Fisiere in arhiva (15):

 • Depozitarea Fluidelor
  • cap-1.doc
  • cap-10.doc
  • cap-11.doc
  • cap-12.doc
  • cap-13.doc
  • cap-2.doc
  • cap-3.doc
  • cap-4.doc
  • cap-6.doc
  • cap-7.doc
  • cap-8.doc
  • cap-9.doc
  • cap5.doc
  • concluzii.doc
  • COPERTA.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “ PETROL – GAZE ” PLOIEŞTI FACULTATEA DE INGINERIE MECANICĂ ŞI ELECTRICĂ CATEDRA DE UTILAJ PETROLIER ŞI PETROCHIMIC