Determinarea Debitului de Boabe Treierate

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Determinarea Debitului de Boabe Treierate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

1. Aparatul de treier.2
2. Analiza procesului de lucru al aparatului de treier.5
3. Bazele teoretice ale procesului de treierare.8
4. Performantele aparatelor de treier.11
5. Bibliografie.12

Extras din document

1.Aparatul de treier

Tipuri constructive şi caracteristicile aparatelor de treier

Fiecare aparat de treier constă dintr-un bătător şi un contrabătător.

Ele au menirea de a scoate boabele din spice sau păstăi,ceea ce se realizează prin aplicarea unor lovituri succesive asupra plantelor şi trecerea lor prin spaţii de dimensiuni limitate.

Aparatele de treier se împart in două tipuri de bază: cu cuie şi cu şine.

In figura 1 am prezentat aparatul de treier cu cuie. Toba are un arbore 4 pe care sunt fixate discurile 1 şi 3 care susţin barele prevăzute cu cuiele 2,care se fixeaza de aceste bare prin intermediul unor piuliţe şi şaibe elastice.

Contrabătătorul constă din secţiile 6 şi este prevăzut cu cuie.

In practică se utilizează trei tipuri de cuie: in formă de sabie, in formă de pană sau simetrice (fig.2).

Fig. 2. Cuiele aparatului de treier:

a) in formă de sabie; b) in formă de pană; c) simetrice

Toate cele trei tipuri de cuie au faţa de planul de mişcare o formă de pană,unghiul dintre feţele laterale şi varfuri fiind de 4-5° la cele simetrice şi în formă de sabie şi de 47° în cazul cuielor în formă de pană.

Cuiele simetrice şi în formă de sabie dau rezultate bune la treierarea plantelor mai puţin umede ,iar cele in formă de pană în cazul materialelor cu umiditate mai ridicată şi cu paie lungi.Construcţia aparatului de treier permite schimbarea interstiţiului dintre bătător si contrabătător.In acest scop se modifică jocul dintre cuie ,ceea ce este necesar pentru reglarea aparatului de treier.Jocul dintre bătător şi contrabătător este mai mare la intrarea masei ce urmează să fie treierat,decat la ieşirea ei,ceea ce asigură o mai bună prindere a materialului de catre bătător.

In figura 3 am reprezentat un bătător cu şine.Acesta este format din două discuri extreme ,care se fixează pe arborele bătătorului prin intermediul unor pene. De discuri se fixează bare care apoi susţin şinele de batere.

Şinele (fig.3.) se execută din oţel special .O faţa a şinelor are o serie de dinţi inclinate în stanga sau în dreapta cu unghiul 62°.Pe tobă se montează un număr par de şine ,astfel că înclinarea dinţilor de pe şine să apară în mod alternativ.

Contrabătătorul acestui tip de aparat de treierat formează un grătar ,care infaşoară pe o anumita porţiune bătătorul.Grătarul este format din bare dreptunghiulare dispuse paralel cu axa de rotaţie a bătătorului şi care sunt legate între ele cu vergele de secţiune circulară.

Jocul dintre şinele bătătorului şi barele contrabătătorului este mai mare la intrare şi mai mic la ieşirea masei ce se treieră.Se recomandă ca la intrare acest joc să fie cuprins între 16-24 mm şi la ieşire între 4-6 mm.

In fiecare caz concret ,mărimea jocului se reglează în funcţie de felul şi compoziţia masei de cereale,prin deplasarea contrabătătorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Debitului de Boabe Treierate.doc

Bibliografie

[1] Dumitrescu, C., Ţane, N., Maşini agricole de recoltat, Universitatea “Transilvania” din Braşov, 1992.
[2] http://www.scribd.com/doc/150119319/1-Combine-Cereale-Paioase#scribd;
[3] https://www.academia.edu/9069138/MASINI_SI_ECHIPAMENTE_PENTRU_RECOLTAREA_CULTURILOR_AGRICOLE_COMBINE_PENTRU_RECOLTAT_CEREALE_PAIOASE

Alte informatii

FACULTATEA DE MECANICĂ DEPARTAMENTUL DE AUTOVEHICULE RUTIERE ŞI TRANSPORTURI SPECIALIZAREA MAŞINI ŞI INSTALAŢII PENTRU AGRICULTURĂ ŞI INDUSTRIE ALIMENTARĂ