Diagnosticarea, Intretinerea si Repararea Mecanismului Motor

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Diagnosticarea, Intretinerea si Repararea Mecanismului Motor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 31 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Corneliu Cristea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

ARGUMENT
1. DIAGNOSTICAREA MECANISMULUI MOTOR 1
Generalitati 1
1.1 Diagnosticarea pe baza presiunii de compresie 1
1.2 Diagnosticarea pe baza pierderii de aer introdus in cilindrii 4
1.3 Diagnosticarea pe baza masurarii depresiunii din colectorul de admisie 7
1.4 Diagnosticarea etanseitatii cilindrilor pe baza debitului de gaze scapate in carter 8
2. INTRETINEREA, DEFECTE IN EXPLUATARE SI REPARAREA ORGANELOR FIXE ALE MOTORULUI 13
2.1 Intretinerea organelor fixe 13
2.2 Defectele in expluatare ale organelor fixe 14
2.3 Repararea organelor fixe 14
2.3.1 Repararea blocului motor 14
2.3.2 Repararea cilindrilor 17
2.3.3 Repararea chiulasei 18
2.3.4 Repararea colectoarelor de admisie si de evacuare 20
3. INTRETINEREA, DEFECTE IN EXPLUATARE SI REPARAREA ORGANELOR MOBILE 20
3.1 Intretinerea mecanismului biela-manivela 20
3.2 Defectele in expluatare ale mecanismului biela-manivela 21
3.3 Repararea mecanismului biela-manivela 23
4. BIBLIOGRAFIE 30

Extras din document

DIAGNOSTICAREA MECANISMULUI MOTOR

Generalitati

Schimbarea starii tehnice a mecanismului motor (piston, cilindru, biela, arbore motor, lagare manetoane si paliere) in procesul de exploatare consta in modificarea dimensionala a componentelor, a formei geometrice a unora din piese ca urmare a fenomenelor de uzura , a solicitarilor termice si mecanice , a efectelor contactului pieselor mecanismului motor cu mediul de lucru (lubrifianti, combustibil etc.).

Parametrii de stare care definesc modificarile starii tehnice generale ale mecanusmului motor sunt:

- gradul de etansare al cilindrilor;

- abaterea de la forma geometrica a pieselor de natura sa determine depasirea jocurilor admisibile in articulatii.

Parametrii de diagnosticare pentru testarea gradului de etansare sunt:

1. presiunea la sfarsitul compresiei

2. pierderea de aer prin neetanseitatile grupului piston-cilundru-secmenti,

3. depresiunea din colectorul de admisie;

4. debitul de gaze scapate in carter

5. consumul de ulei prin ardere

Parametruii de diagnosticare legati de marimea jocurilor in articulatii si intre piesele in miscare relativa sunt:

- zgomotele anormale;

- nivelul vibratiilor .

1.1 Diagnosticarea pe baza presiunii de compresie

Masurarea presiunii la sfarsitul compresiei, ca modalitate de apreciere a gradului de etansare a cilindrului este un procedeu utilizat frecvent, mai ales ca, in general, documentatia tehnica a motoarelorde automobile data de firmele constructoare indica valorile admisibile si limita ale acestei marimi. Aceasta metoda poate da rezultate decisive daca este asociata si cu alte diagnosticari cum ar fi consumul de ulei prin ardere, pierderea de aer prin neetanseitatii etc., avand in vedere ca este caracterizata de un coeficient de informare sub 0,5.

Evitarea erorilor de diagnosticare la masurarea presiunii de compresie impune conditii obligatorii privind turatia arborelui motor si regimul termic in timpul probelor.

Influienta turatiei arborelui motor se explica prin faptul ca pierderea de substanta in procesul de combinare depinde de durata acestuia respective de viteza pistonului. In regim normal de functionare a motorului, influenta turatiei asupra pierderilor de gaze din cilindru este insemnata.

Prin urmare masuraporile se se realizeaza prin antrenarea arborelui motor cu demarorul care va trebui sa asigure turatii de cel putin 180 – 200 rot/min. Aceasta presupune o incarcare la capacitatea maxima a bateriei de acumulatoare, demontarea tuturor bujiilor sau injectoarelor si deschiderea totala a clapetei de acceleratie.

Compresometrele si compresografele utilizate (exemplu compresograful din Fig. 1) au supape unisens si conuri de caucic care asigura o suficienta etansare la nivelul orificiului bujiei sau injectorului.

Fig. 1 Compresograf

Aparatul se fixeaza prin apasarea conului de cauciuc care asigura o suficienta etansare la nivelul orificiului bujiei sau injectorului. Presiunea aerului deschide supapa 3 prevazuta cu arcul 2 si ajunge pe fata pistonului 4, care impreuna cu arcul 5 formeaza manometrul aparatului. Deoarece deformatia arcului 5 este direct proportionala cu presiunea care actioneaza asupra pistonului 4, deplasarea capatului 6 al tijei pistonului este proportionala cu presiunea de compresie. Parghia 7 articulata de tija 6 a pistonului va transnite miscarea la capul de inregistrare 8 (prevazut cu un varf ascutit) care deplasandu-se, imprima pe hrtia cerata, gradata in unitati de presiune, valorile maxime ale presiunii la sfrsitul compresiei.

Dupa fiecare masuratoare, descarcarea aparatului si aducerea la zero a arcului indicator se realizeaza prin apasarea tijei 3 a ventilului unisens, iar suportul impreuna cu hrtia se deplaseaza la o distanta fata de linia anterioara de masurare pentru determinarile la cilindrul urmator. Asadar, pe aceeasi diagrama vor fi imprimate valorile presiunilor de la toti cilindrii motorului, ceea ce pernite analiza comparativa a presiunii. In general, valorile maxime ale presiunii de compresie se realizeaza dupa 10 - 15 curse ale pistonului.

Regimul termic al motorului in timpul masuratorilor influenteaza valoarea presiunii de compresie, ca urmare a influentei temperaturii asupra jocurilor din grupul piston – cilindru - segmenti, asupra gradului de etansare asigurat de uleiul existent la nivelul segmentilor si pe peretele cilindrului şi a turatiei realizate de demaror(mai ridicate in cazul uleiului cald care are o vascozitate mai mica).

Fisiere in arhiva (2):

  • CUPRINS.doc
  • Diagnosticarea, Intretinerea si Repararea Mecanismului Motor.DOC