Dinamică

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6306
Mărime: 112.98KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Cazan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Catalin Zaharia

Extras din proiect

Introducere

Evolutia progresiva a autovehiculului înca de la aparitia sa, a fost impusa de constientizarea omului, ca acest sistem, la început modest înzestrat tehnologic, îi poate usura munca devenind parte integranta din activitatea vasta pe care o întreprinde în timpul vietii. Plecând de la aceasta premisa, se cauta solutii de modernizare continua, atingând cote foarte înalte în ultima perioada.

Spiritul practic al omului a condus la realizarea unor autovehicule capabile sa-i usureze munca zilnica. Încrucisând imaginatia cu tehnologia si mobilizând exemplar, a rezultat acel segment de masini pentru transport de persoane, care sa corespunda nevoilor oamenilor.

Adaptarea la nevoile de transport prin sporirea confortului conducatorului auto si a pasagerilor si în acelasi timp marindu-se considerabil siguranta si spatiul de încarcare, au impus autofurgonetele pe piata transportului de marfa si de calatori.

Folosind un singur tip de sasiu, cu diferite ampatamente s-a ajuns la o multitudine de variante constructive care sa satisfaca nevoile de transport atat de marfa cat si de pasageri.

Plecând de la sasiul unui autocamion, în acest caz întreaga încarcatura este suportata de sasiu, reusind astfel sa elimine din solicitarile ce actioneaza asupra caroseriei fac din acest tip de autovehicul unul rezistent.

Aparitia autofurgonetelor pe piata autovehiculelor destinate turismului a însemnat un real succes. Domeniul de utilizare se extinde din ce în ce mai mult, prin sporirea manevrabilitati, chiar si prin aglomeratiile urbane ele descurcându-se foarte bine, astfel autofurgonetele se folosesc în domenii diverse.

Prin folosirea tehnologiei de ultima ora s-a reusit îmbunatatirea caracteristicilor tehnice, folosindu-se materiale noi în constructia de autovehicule, impunând un respect pentru tot ceea ce ne înconjoara.

Productia de autofurgonete a dat dovada de o dinamicitate sporita în ultimele decenii si mai ales în ultimii ani, când au fost observate schimbari majore atât în proiectare si executie cât si în modul de apreciere a publicului.

Astfel, motoarele au beneficiat de o atentie deosebita, efortul de sporire a performantelor fiind îndreptat pe multiple directii: reducerea consumului de combustibil marirea puterii litrice, a motoarelor, reducerea emisiilor nocive din gazele de evacuare, realizarea unor motoare cât mai usoare si cât mai compacte. Tendinta de extindere a motoarelor cu aprindere prin comprimare, datorita consumului specific mai redus de combustibil în comparatie cu motoarele cu aprindere prin scânteie, foarte accentuat în ultimii ani, s-a mentinut.

O alta preocupare constanta este aceia a creierii unor familii de motoare cu puteri si capacitati diferite, care sunt folosite în functie de necesitati, procedeul favorizând folosirea tipizarii în tehnologia de fabricatie si exploatare a autofurgonetelor.

Folosirea supraalimentarii prin diferite procedee este tot mai des întâlnita la motoarele de autofurgonete, procedeul asigurând cresterea puterii si a momentului maxim, cu scaderea turatiilor si a consumului de combustibil.

Reducerea dimensiunilor de gabarit si consumului de metal constituie o sursa de cercetare permanenta, fiind realizata prin fortarea motoarelor, când se dezvolta puteri tot mai ridicate, pe unitatea de cilindree. Se fac eforturi pentru limitarea emisiei de gaze nocive, prin folosirea unor elemente de testare a calitatii produselor de ardere, alaturi de dispozitive de purificare.

Transmisia autoturismelor este obiectul unor continue cercetari, urmarindu-se o mai buna corelare între momentul motor activ si cel rezistent, sporirea confortului, si a sigurantei în conducere.

Se constata ca o folosire deosebita o au transmisiile automate, în ultima vreme asistate de microprocesoare. O alta preocupare tot mai raspândita este aceia a folosirii tractiunii integrale, pâna nu de mult apanajul autoturismelor, însotite de diferentiale interaxiale blocabile sau având ca efect îmbunatatirea capacitatii de trecere si a stabilitatii.

Suspensia autoturismelor, a facut obiectul unor studii aprofundate privind conditionarea reciproca dintre pneu, suspensie si calea de rulare. Echiparea lor cu suspensii diferite pe toate rotile prin folosirea amortizoarelor hidraulice, precum si folosirea suspensiei pneumatice a contribuit la marirea confortului, a sigurantei în exploatare.

Sistemul de frânare cunoaste preocupari intense de îmbunatatire prin generalizarea folosirii sistemului cu dublu circuit, a sistemelor servoasistate etc. O mare raspândire a capatat în dotarea autoturismelor a sistemelor de antiblocare a rotilor în cazul unei frânari puternice.

În cadrul sistemului de directie se încearca generalizarea directiei servoasistate, sporirea confortului în conducere prin obtinerea unor reglaje ale volanului, functie de dimensiunile fiecarui conducator auto.

Un progres însemnat s-a realizat în constructia de caroserii, reusindu-se astfel obtinerea unor caroserii cu un coeficient aerodinamic cât mai mic, pastrând o forma placuta. De asemenea s-a insistat pe obtinerea unui habitaclu cu un confort sporit, cu un post de conducere cât mai ergonomic, cu o insonorizare cât mai buna pentru reducerea zgomotului la un nivel cât mai redus.

În ceea ce priveste interiorul autofurgonetelor s-au realizat importanti pasi, asigurându-se astfel un confort comparabil cu al autoturismelor.

Aparatura de bord foloseste tot mai mult circuite integrate, cu afisaj numeric, schematic grafic sau mai nou sub forma de diagrama, cu ajutorul tehnicii fluorescentei în vid sau a cristalelor lichide, care au o fiabilitate ridicata.

Preview document

Dinamică - Pagina 1
Dinamică - Pagina 2
Dinamică - Pagina 3
Dinamică - Pagina 4
Dinamică - Pagina 5
Dinamică - Pagina 6
Dinamică - Pagina 7
Dinamică - Pagina 8
Dinamică - Pagina 9
Dinamică - Pagina 10
Dinamică - Pagina 11
Dinamică - Pagina 12
Dinamică - Pagina 13
Dinamică - Pagina 14
Dinamică - Pagina 15
Dinamică - Pagina 16
Dinamică - Pagina 17
Dinamică - Pagina 18
Dinamică - Pagina 19
Dinamică - Pagina 20
Dinamică - Pagina 21

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Studiul dinamic al automobilului

Soluții similare Pentru abordarea proiectării unui nou tip de autovehicul, ținând seama de datele impuse prin temă, care precizează anumite...

Dinamica autovehiculului - Autofurgon

Introducere Evoluţia progresivă a autovehiculului încă de la apariţia sa, a fost impusă de conştientizarea omului, că acest sistem, la început...

Aptitudini cognitive statice și dinamice - inteligență vs educabilitatea în predicția succesului academic

INTRODUCERE Personalitatea este unitatea bio- psiho- socială constituită în procesul adaptării individului la mediu şi care determină un mod...

Dinamica accidentelor rutiere

CAPITOLUL I BAZELE TEORETICE ALE EXPERTIZEI JUDICIARE I.1. CAUZELE ACCIDENTELOR DE CIRCULAŢIE Circulaţia pe drumurile publice este o activitate...

Tehnicile de Conducere Forrester în Managementul Sistemelor Dinamice - SC Vel Pitar SA

CAPITOLUL I TEHNICILE DE CONDUCERE FORRESTER ÎN MANAGEMENTUL SISTEMELOR DINAMICE.ELEMENTE DE BAZĂ ALE TEORIEI MODELĂRII SIMULATIVE CU ATUTOREGLARE...

Analiza dinamică a bilanțului contabil

Analiza financiară a activităţii agentului economic urmăreşte reflectarea echilibrului financiar pe termen scurt şi lung sub două aspecte: a...

Proiect dinamică - Monovolum

Capitolul 1: Studiul soluţiilor similare şi a tendinţelor de dezvoltare a autovehiculelor similare cu cel primit prin tema de proiect 1.1 Soluţii...

Calculul performanțelor dinamice ale unei autobetoniere 4.5m3 cu MAC de 175 kW - 2650 rpm

1 CALCULUL PERFORMANTELOR DINAMICE ALE AUTOBETONIEREI Stabilirea parametrilor geometrici generali Dimensiuni Ampatamentul (L) 3720...

Ai nevoie de altceva?