Dinamica Autovehiculelor - Autovehicul sport

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Dinamica Autovehiculelor - Autovehicul sport.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere docx, xls de 59 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Cap. 1- Studiul solutiilor similare si al tendintelor de dezvoltare

1.1. Solutii similare

Autovehiculul este un vehicul rutier care se poate deplasa prin mijloace proprii de propulsie – autopropulsare – pe drumuri amenajate si in afara drumurilor amenajate.

Autovehiculul pe roti este autovehiculul suspendat elastic pe cel putin trei roti si serveste pentru transportul persoanelor si al bunurilor, pentru trcatarea unor vehicule fara mijloace proprii de propulsie si pentru efectuarea de servicii speciale. Automobilul este un autovehicul pe roti care este prevazut cu o suprastructura numita caroserie, prin care i se definedte o anumita destinatie.

Pentru abordarea proiectării unui nou tip de autovehicul, ţinând seama de datele impuse prin tema, care precizeaza anumite particularităţi legate de destinatia si performantele acestuia, este nevoie, intr-o prima etapa, sa se caute solutii constructive, deja existente, avand caracteristici asemanatoare cu cele ale autovehiculului cerut.

Analizand toate aceste informatii si avand in vedere tendintele de dezvoltare pentru fiecare categorie de autovehicul, se pot stabili printr-o metoda de studiu comparativa, ca punct de plecare de la datele initiale din tema de proiectare, caracteristici constructive si de utilizare necesare calculului de predimensionare, cum ar fi: organizarea generala, amenajarea interioara, dimensiunile geometrice, greutatea autovehiculului si repartizarea sa pe punti, alegerea pneurilor, etc.

Pentru exemplificare, in tabelul 1.1 se prezinta, pentru segmentul autovehicule sport cu 2 locuri atingand o viteza maxima Vmax= 270Km/h, principalii parametri constructivi si ai performantelor pentru un numar de 10 autovehicule.

In privinta dimensiunilor principale, in diagramele 1-6 se prezinta, pentru fiecare dimensiune, denumita criteriu de analiza, analize comparative.

Pentru fiecare criteriu s-a determinat cate o valoare medie care, va fi folosita ca referinta pentru reprezentarea autovehiculului ce urmeaza a fi proiectat.

Ampatamentul (diagrama 1) (Valoarea medie: 2484 mm).

Lungimea (diagrama 2) (Valoarea medie: 4303 mm).

Latimea (diagrama 3) (Valoarea medie: 1805 mm).

Inaltimea (diagrama 4) (Valoarea medie: 1270 mm).

Ecartamentul fata (diagrama 5) (Valoarea medie: 1541 mm).

Ecartamentul spate (diagrama 6) (Valoarea medie: 1554 mm).

In continuare, pe baza datelor din tabelul solutiilor similare, in diagramele 1.7-1.11, s-a extins studiul de analiza comparativa pentru o serie de criterii definite cu ajutorul performantelor energetice ale motoarelor, a performantei dinamice de viteza maxima si ale performantelor de consumului de combustibil.

In diagrama 1.7 este prezentat ca marime de interes raportul Pmax/ma dintre puterea maxima dezvoltata de motorul autovehiculului (Pmax) si masa autovehiculului (ma). Acest parmetru are semnificatia unui indice de „motorizare”. Valoarea medie a acestui parametru este de 0,198173182[kW/kg], imbunatatirea performantei de motorizare facandu-se la cresterea valorii acestui parametru.

O alta marime folosita este prezentata in diagrama 1.8. Raportul Vmax/ma, dintre viteza maxima pe care o atinge autovehiculul (Vmax), si masa autovehiculului (ma), da indicii asupra performantelor dinamice de viteza maxima ale autoturismelor similare, aratand cu ce viteza este propulsat fiecare kilogram din masa autoturismului. Fata de valoarea medie a acestui parametru pentru autoturismele din esantionul analizat, de 0.19729631, cresterea performantei se exprima prin cresterea valorii parametrului.

Diagrama 1.9 prezinta ca indice de performanta raportul dintre Q100/Pmax consumul mediu de combustibil (Q100) si puterea maxima a motorului (Pmax). Acest parametru, care reflecta cantitatea de combustibil, exprimata in litri, consumata pentru producerea unei puteri unitare pe un spatiu de 100 km scoate in evidenta performantele motoarelor utilizate. Fata de valoarea medie a autoturismelor din esantionul analizat, de 0.050445527 litri combustibil pentru producerea unei puteri de 1 kW in timpul parcurgerii unui spatiu de 100 km, cresterea performantei se exprima prin reducerea valorii.

Un alt parametru de interes, reprezentat in diagrama 1.10, este raportul dintre consmul mediu de combustibil Q100 [litri/100km] si masa autovehiculului, ma [kg]. Acest parametru, cu semnificatia unui indice de performanta al constructiei automobilului evalueaza economicitatea functionarii autovehiculului. Valoarea medie a acestui parametru, corespunzatoare esantionului analizat, este de 0.008024993litri combustibil pentru deplasarea pe un spatiu de 100 km a fiecarui kilogram din masa autovehiculului. Sporirea performantei consumului de combustibil pentru transportul masei se obtine prin reducerea marimii acestui parametru.

In diagrama 1.11 se prezinta un parametru de analiza comparativa ce exprima influenta nivelului de motorizare asupra performantei dinamice de viteza maxima (Vmax/Pmax). Parametrul reprezinta un criteriu de perfectiune al constructiei de autovehicule prin exprimarea vitezei imprimate de fiecare unitate de putere dezvoltata de motor. Fata de valoarea medie a acestui parametru pentru autoturismele din esantionul analizat, de 0,751152074 cresterea performantei se exprima prin cresterea valorii parametrului.

Fisiere in arhiva (2):

  • Dinamica Autovehiculelor - Autovehicul sport.docx
  • Dinamica Autovehiculelor - Autovehicul sport.xls

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN PITEŞTI FACULTATEA DE MECANICĂ ŞI TEHNOLOGIE SPECIALIZARE: AUTOVEHICULE RUTIERE