Elemente de Inginerie Mecanica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Elemente de Inginerie Mecanica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 32 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Mecanica, Organe de Masini

Cuprins

Memoriu ethnic 4
Transmisie cu curele 4
1.1.Generalitati 4
1.2.Clasificarea 4
1.3.Curelele trapezoidale 5
Transmisie cu roti dintate 8
2.1.Generalitati 8
2.2.Constructia reductoarelor cu roti dintate 9
3. N.T.S.M 11
Memoriu justificativ de calcul 13
Schema cinematic a transmisiei mecanice 13
Calcul al transmisiilor prin curele trapezoidale 14
Calculul reductorului (transmisie cu roti dintate) 22
Bibliografie 33

Extras din document

Memoriu ethnic

Transmisia cu curele

Generalitati

Transmisia prin curele realizează transmiterea energiei mecanice de la roata conducătoare la una sau mai multe roţi conduse, prin intermediul unui element flexibil fără sfârşit. Transmiterea mişcării se poate realiza prin frecare cu alunecare ce ia naştere între feţele laterale ale curelei trapezoidale şi canal la transmisia prin curele trapezoidale şi prin formă, fără alunecare, prin angrenarea succesivă a dinţilor roţilor de curea cu dinţii curelei la transmisia prin curea dinţată.[6]

Materialele din care se confectionează curelele trebuie să îndeplinească următoarele conditii de bază: să fie foarte elastice, pentru a se putea înfăşura pe roti cu diametre mici, fără ca tensiunile de încovoiere, care iau naştere, să aibă valori însemnate; coeficientul de frecare a elementului curelei în contact cu roata de curea să fie cât mai mare (pentru transmisiile prin curele cu alunecare); elementul curelei care preia sarcina principală de întindere să aibă o rezistentă ridicată; elementul curelei, în contact cu roata, să fie rezistent la uzură şi oboseală şi să fie rezistent şi la actiunea agentilor externi; să fie ieftine. [2]

Transmisiile prin curele se utilizează atunci când din motive funcţionale, sau de exploatare arborele motor nu poate sau nu trebuie să fie legat direct de arborele condus.

Prin curea se înţelege elementul intermediar flexibil care se înfăşoară tensionat atât pe roata conducătoare cât şi pe roata condusă.[5]

Clasificarea[3]

1)După poziţia relativă a axelor:

cu axe paralele:{ (cu ramuri deschise@cu ramuri incrucişate)┤

cu axe incrucişate{ (cu role de ghidare@fără role de ghidare)┤

2)După numărul curelelor de transmitere:{ (cu o curea@cu mai multe curele)┤

3)După forma secţiunii curelei{ (lată{ (netedă@dinţată)┤@trapezoidală@rotundă)┤

4)După felul roţilor{ (formă constructivă{ (cu obadă netedă@cu obadă canelată@cu obadă dintată@cu obadă in trepte)┤@rol funcţional{ (cu roată liberă@cu roţi multiple{ (infăşurare normală@cu suprapunere@tangenţiale)┤ )┤ )┤

5)După raportul de transmitere{ (constant@variabil{ (in trepte@continu)┤ )┤

Curelele trapezoidale[6]

Curelele trapezoidale se utilizează în general pentru transmiterea unor puteri P mai mici sau egale cu 1200 [kW], la viteze periferice v de pînă la 40 m/s şi rapoarte de transmitere pînă la 7 (excepţional 10).

În funcţie de mărimea raportului dintre lăţimea de calcul măsurată pe linia neutră şi înălţimea secţiunii curelei h, curelele trapezoidale se execută în două variante: clasice şi înguste.

Curelele trapezoidale clasice se execută în următoarele tipodimensiuni: Y, Z, A, B, C, D, E, putându-se utiliza la viteze periferice v de pâna la 30 m/s.

Curele trapezoidale înguste se execută în următoarele tipodimensiuni: SPZ, SPA, SPB, SPC, putându-se utiliza la viteze periferice v de pâna la 40 m/s. Ele posedă o capacitate portantă mai mare, ca urmare a repartizării mai bune a sarcinii pe lăţime, asigurând astfel posibilitatea reducerii cheltuielilor materiale pentru curea şi roată. Datorită acestui fapt la construcţiile noi se recomandă utilizarea curelelor trapezoidale înguste, cele clasice fiind utilizate numai la utilaje existente, în cazul unor reparaţii sau modificări.

Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente de Inginerie Mecanica.docx