Exploatarea Conductelor

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Exploatarea Conductelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

Introducere 2
Capitolul 1.Constructia conductelor pentru transportul petrolului si
al produselor petroliere 4
1.1. Tevi de conducte 4
1.2. Armaturi pentru conducte 4
1.3. Alegerea traseului unei conducte 7
1.4. Numarul si amplasamentul statiilor de pompare 8
1.5. Determinarea diametrului economic al conductelor 8
Capitolul 2. Exploatarea conductelor 10
Capitolul 3. Coroziunea conductelor si mijloace de combatere a acesteia 15
3.1. Tipuri de coroziune 15
3.2. Metode de combatere a coroziunii 17
Capitolul 4. Mijloace de crestere a capacitatii de transport a conductelor 23
Capitolul 5. Norme de protectia muncii si norme pentru prevenirea si
stingerea incendiilor 27
5.1. Reguli generale de protectia muncii 27
5.2. Norme pentru prevenirea si stingerea incendiilor în instalatiile
pentru colectarea si transportul petrolului si produselor petroliere 28
5.3. Categoriile pericolului de incendiu al constructiilor 29
5.4. Prevenirea incendiilor la instalatiile de conducte 31
5.5. Stingerea incendiilor 31
Bibliografie 32

Extras din document

INTRODUCERE

Transportul petrolului si produselor petroliere se poate realiza în principal prin doua metode: prin conducte si prin alte mijloace, cum sunt navele fluviale sau maritime, cisternele de cale ferata si cisternele auto.

Din compararea acestor tipuri de transport, din punct de vedere economic, s-a stabilit ca :

Ø pentru transportul unor cantitati mici, la distante mari, cea mai recomandata este folosirea cisternelor de cale ferata;

Ø pentru transportul unor cantitati mici, la distante mici, si pentru o scurta durata de timp, cea mai recomandata este utilizarea autocisternelor;

Ø pentru transportul oricaror cantitati, la orice distante si pentru durate mari de exploatare, utilizarea conductelor se dovedeste mijlocul cel mai eficienta.

În practica, cel mai utilizat mod de transport ramâne sistemul de conducte, datorita avantajelor pe care le prezinta:

Ø functionarea în mod continuu;

Ø regularitate în transport, ceea ce face posibila evitarea întârzierilor;

Ø se preteaza la introducerea mecanizarii si automatizarii;

Ø deoarece multe din conducte sunt subterane, deci ferite de cei mai multi dintre factorii care le-ar putea deteriora, necesita o exploatare simpla si comoda;

Ø pe conducte se pot pompa succesiv diferite lichide, mod de pompare care ar aduce numeroase avantaje economice;

Ø transportul pe conducte elimina în mare parte pierderile de produse;

Ø din punct de vedere economic, transportul pe conducte ramâne unul dintre cele mai eficiente;

Ø în cazul conductelor, fata de celelalte sisteme de transport, întreaga energie este utilizata numai pentru vehicularea produsului.

Se poate încerca realizarea unei clasificari a conductelor. Astfel, din punctul de vedere al produsului vehiculat se deosebesc : conducte de petrol, de gaze, de apa, de abur, de gazolina etc. Acestea pot fi împartite, la rândul lor, dupa calitatea fluidului transportat ca, de exemplu: conducte de petrol curat, de petrol murdar, sau de petrol asfaltos, parafinos etc. Conductele de gaze la rândul lor, pot fi: de gaz sarac sau de gaz bogat (gaz care nu a fost supus procesului de dezbenzinare). Cele de apa pot fi de apa industriala sau de apa potabila.

Dupa modul în care sunt construite exista conducte simple si conducte complexe. Primele se definesc ca un ansamblu de tevi de metal legate între ele prin sudura, flanse, mufe, sau alte mijloace de asamblare, care au un diametru interior constant si nu prezinta ramificatii. Celelalte prezinta portiuni în care diametrul interior este diferit  portiuni ce pot fi montate în serie sau în paralel  si diferite ramificatii.

Un alt criteriu dar nu si ultimul împarte conductele în: conducte auxiliare, conducte locale si conducte magistrale. Conductele auxiliare sunt folosite fie la transportul titeiului din parcurile de separatoare, caz în care poarta numele de conducte colectoare, fie la vehicularea produselor petroliere în incinta rafinariilor sau a depozitelor centrale. Transportul petrolului de la parcurile de separatoare la depozitele centrale sau de la rafinarii spre depozitele de produse utilizeaza conductele locale. Acestea se caracterizeaza prin lungimi si presiuni de lucru relativ reduse. Astfel, o conducta locala are o lungime maxima care nu depaseste 30 de km si poate lucra la presiuni cuprinse între 4,9&24,5 bar. Conductele magistrale sunt folosite pentru transportul petrolului sau al produselor petroliere pe distante mari. Spre exemplu, astfel de conducte se utilizeaza atunci când este necesara vehicularea petrolului de la depozitele centrale ale schelelor spre rafinarii. Aceste conducte au lungimi mari, putând ajunge la sute de kilometri, în timp ce presiunile de lucru au valori de 20&60 bar). Necesitând o exploatare si întretinere mai complexe sunt administrate de o întreprindere specializata dotata cu personalul si utilajele necesare, CONPET.

CAPITOLUL 1

CONSTRUCTIA CONDUCTELOR PENTRU TRANSPORTUL PETROLULUI SI AL PRODUSELOR PETROLIERE

1.1. TEVI DE CONDUCTE

În prezent pentru executarea conductelor de produse petroliere lichide si gaze se folosesc tevi si burlane.

Tevile de conducta pentru industria petroliera se executa :

Ø filetate la capete, îmbinate cu mufa din OTL-65. Mufele tevilor se realizeaza din acelasi material cu tevile sau dintr-un material de calitate superioara;

Ø cu capete netede, din otel clasele de rezistenta grad A si B (cu rezistenta minima la tractiune de 33,7 si, respectiv, 42,2 daN/mm2).

În ceea ce priveste burlanele de foraj folosite pentru realizarea conductelor, trebuie aratat faptul ca se folosesc în special acelea care nu îndeplinesc conditiile necesare pentru tubarea sondelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Exploatarea Conductelor.doc