Exploatarea Pompei Centrifuge

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Exploatarea Pompei Centrifuge.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

1.Exploatarea
2.Montarea pompei in instalatie
3.Indicatii privind centrarea agregatelor de pompare
4.Indicatii privind pozitia si racordarea conductelor
4.1.Conducta de aspiratie
4.2.Conducta de refulare
5.Indicatii privind masina de antrenare
6.Punerea in functiune, supravegherea si intretinerea in perioada de exploatare
6.1.Rotirea libera
6.2.Sensul de rotatie
6.3.Sistemul de ungere
6.4.Sistemul de etansare
6.5.Circuite auxiliare
6.6.Amorsarea
7.Punerea in functionare a pompelor centrifuge
8.Punerea in functiune a pompelor axiale
9.Supravegherea in timpul functionarii
10.Intretinerea
10.1.Ungerea
10.2.Etansarea
10.3.Cuplajul
11.Repararea pompelor
12.Repararea pompelor centrifuge
12.1.Rotorul
12.2.Arborele
12.3.Bucsa de uzura
12.4.Inelul labirint
12.5.Presetupa
12.6.Lagare
13.Reguli cu caracter general privind montarea si demontarea pompelor

Extras din document

1. Exploatarea

Exploatarea reprezinta totalitatea operatiilor care se efectueaza in scopul utilizarii eficiente a parametrilor unui utilaj sau a unei masini, in vederea mentinerii lor la valori acceptabile pe o perioada cat mai lunga de timp. Aceasta cerinta se aplica si in cazul pompelor, care sunt masini relativ simple din punct de vedere constructiv, dar care, pe langa o alegere judicioasa, mai necesita si o exploatare care trebuie sa respecte cu rigurozitate indicatiile prevazute de constructor in cartea tehnica a masinii. Aceste carti sunt elaborate de producator si cuprind indicatii specifice, pe tipuri constructive de pompe. De regula, ele sunt transmise beneficiarului odata cu pompa, iar respecterea prevederilor devine obligatorie chiar de la receptionarea pompei.

Un exemplu, frecvent intalnit in exploatare, il constituie neverificarea sensului de rotatie al agregatului la pornire, avand de multe ori ca rezultat distrugerea pompei, datorita desurubarii rotorului, sau neobtinerea parametrilor energetici necesari. In paralel cu insiruirea acestor reguli, pentru obtinerea unor rezultate foarte bune, este necesar ca personalul de exploatare sa posede o calificare tehnica adecvata. Acest personal are urmatoarele atributii:

- executarea operatiilor premergatoare in vederea pornirii propriu-zise a pompei;

- respectarea regimurilor de functionare prescrise;

- efectuarea manevrelor si reglajelor necesare;

- sesizarea avariilor;

- notarea constatarilor facute in timpul functionarii in carnetul de bord al utilajului;

- executarea operatiilor de intretinere;

- respectarea regulilor de protectia muncii.

2. Montarea pompei in instalatie

In mod obisnuit pompele se livreaza de catre furnizor ambalate in lazi sau stelaje, care le protejeaza de deteriorari in timpul transportului. Gurile de aspiratie si refulare sunt acoperite cu capace de protectie, care impiedica patrunderea corpurilor straine in interiorul pompei. Se recomanda ca in masura posibilitatilor, pompa sa fi procurata la timpul oportun pentru montarea ei in instalatie, evitandu-se perioade prea lungi de depozitare sau stocaj.In situatiile in care pompaa fost depozitata o perioada mai lunga de 2-3 ani, inainte de montare se va face o verificare a aspectului pieselor principale si se va inlocui unsoarea rulmentilor, atat la pompa cat si la motorul electric de antrenare.

3. Indicatii privind centrarea agregatelor de pompare

Turatia de functionare a pompelor corespunde in majoritatea cazurilor cu turatia nominala a motoarelor electrice sau a motoarelor termice curente, astfel ca transmiterea miscarii de antrenare se face de obicei prin cuplare directa. Cea mai raspandita metoda utilizata pentru utilizarea pompelor consta in realizarea cuplarii intre arborele masinii de antrenare si arborele pompei, prin intermediul unui cuplaj elastic. In acest fel socurile provocate la pornire sau in timpul functionarii sunt preluate de elementele elastice din cauciuc care le amortizeaza, protejand astfel arborele si lagarele pompei.

Este de la sine inteles ca obtinerea unei miscari uniforme, linistite fara trepidatii depinde de precizia coaxialitatii dintre arborele motor si arborele pompei. Operatia care are ca scop aliniarea celor doi arbori se numeste in limbaj uzual „centrare”.

Verificarea starii de centrare se efectueaza asupra cuplajului respectiv folosind mai multe metode:

- procedeu de verificare cu rigla;

- procedeu de verificare cu trusa de calibre;

Procedeul de verificare cu rigla este urmatorul:

- se aseaza rigla paralel cu axa celor doi arbori asffel incat sa se sprijine pe generatoarele celor doua semicuple;

- operatia se efectueaza in mai multe puncte de pe circumferinta cuplajului, rotind cu mana ansamblul;

Se considera ca centrarea este corecta, daca rigla este in contact pe toata lungimea generatoare, in toate puncte circumferintei. Concomitent cu verificarea efectuata cu rigla se controleaza si distanta dintre cele doua semiclupe, cu ajutorul trusei de calibre. Aceasta distanta trebuie sa fie egala pe toata circumferinta cuplajului.

In situatia in care centrajul nu este corect (rigla nu este paralela cu una din semicuple, sau distanta dintre semicuple este mai mare se face corectie). Corectia se face prin deplasarea corespunzatoare a pompei sau a motorului prin introducerea de adaosuri metalice sub talpile acestora. Suruburile de fixare a pompei si motorului pe placa de baza se vor strange numai dupa ce cuplajul a fost corect centrat.

Dupa efectuarea operatiilor de centrare, rotind cuplajul cu mana se observa vizual daca distanta dintre cele doua suprafete frontale ale semicuplelor este constanta pe toata circumferinta.

La pompele care vehiculeaza lichide fierbinti centrarea se face in doua etape. Se executa centrarea atunci cand agregatul este rece apoi se porneste pompa lasand-o sa functioneze pana ce atinge temperatura de regim. Se opreste agregatul si se verifica din nou. Este posibil ca acesta sa nu mai corespunda din cauza dilatarilor neuniforme, iar in acest caz se efectueaza corectiile necesare, cu multa atentie, agregatul fiind fierbinte.

In unele situatii turatia de antrenare a pompei difera de turatie nominala a motorului, astfel ca antrenarea se poate realiza printr-o transmisie cu curele sau printr-un grup reductor-multiplicator.

La o transmisie cu curele arborele pompei si cel al motorului trebuie sa fie perfect paraleli, iar rotile de curea trebuie sa fie coplanare.

Verificarea coplanaritatii rotilor de curea se face cu ajutorul unei rigle plane, sau pentru curele mai lungi cu sfoara bine intinsa. La acest gen de transmisii trebuie prevazuta posibilitatea de intindere a curelelor. Acestea se intind astfel incat sa nu patineze.

Fisiere in arhiva (1):

  • Exploatarea Pompei Centrifuge.doc