Fonta perlitica

Imagine preview
(7/10)

Acest proiect trateaza Fonta perlitica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Fonta cenuşie perlitică cu grafit lamelar este o fontă de turnătorie,un aliaj al fierului cu carbonul, în care carbonul se găsește sub formă liberă, de grafit.

I.Analiza optica metalografică microstructurală

a)Stabilirea locului pentru debitare

Prima fază de pregătire a probei metalografice constă in stabilirea locului de unde se extrage proba. Acesta trebuie ales astfel încât sa nu modifice structura probei. În cazul pieselor turnate, probele vor fi extrase din fiecare zonă caracteristică de solidificare.

b)Posibilități de extragere a probei metalografice

Locul de extragere a probei este stabilit prin unele standarde generale sau de produs, conform STAS 4203-74.

Pentru extragere probelor din piesele casante se pot lua probe prin lovirea acestora cu ciocanul.

În mod obișnuit, probele metalografice supuse cercetarii microscopice sunt de formă cilindrică sau paralelipipedică, cu o dimensiune a laturii de 10-15 mm.

c)Realizarea suprafeței plane

În general, obținerea suprafeței plane se realizează prin pilire, frezare, polizare sau cu mașina pentru debitarea probelor metalografice. În timpul procedeului de polizare, proba se ține cu mâna și se răcește din când în când cu apă. Se recomandă ca înălțimea probei să fie mai mică decât dimensiunile în pan orizontal, ușurându-se astfel obținerea suprafeței plane la operațiile de prelucrare ulterioare.

Dacă este necesară examinarea structurii până la marginea acesteia sau daca dimensiunile acesteia sunt prea mici, se procedează la montarea acesteia in cleme metalice(inele), fixarea in rășini sintetice(duracryl, dentar, nestrapol) sau aliajele ușor fuzibile, care se toarna într-un cadru metalic.

d)Șlefuirea probei metalice

La șlefuirea probei se impun realizarea unei suprafețe cât mai plane, precum și rotunjirea tuturor muchiilor suprafețelor respective astfel încât la șlefuirea si lustruirea probei să nu se deterioreze hârtia abrazivă sau discul de lustruire. Operația de șlefuire se execută cu ajutorul hârtiilor metalografice care prezintă o finețe crescânda a particulelor abrazive formate din carbură de siliciu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fonta perlitica.docx

Bibliografie

Alte informatii

UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU FACULTATEA DE INGINERIE