Frezarea

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 12052
Mărime: 55.97KB (arhivat)
Publicat de: Eusebia Roza Cosma
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marinescu Daniel

Extras din proiect

CAPITOLUL I

FREZAREA – GENERALITATI

1.1. PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE

Frezarea este prelucrarea prin aschiere a suprafetelor plane, cilindrice sau profilate cu ajutorul unei scule prevazuta cu mai multi dinti, denumita freza.

Procesul de aschiere prin frezare se caracterizeaza prin faptul ca miscarea principala de aschiere este executata de scula, iar miscarile de avans sunt executate de semifabricat.

In functie de sensul miscarii de avans fata de miscarea principala, in punctual de contact, se disting doua metode de frezare: contra avansului si in sensul avansului.

La frezarea contra avansului, are loc o crestere treptata a fortei pe dinte, deoarece grosimea aschiei creste de la zero la maxim. Aceasta crestere treptata este favorabila din punct de vedere al solicitarii sculei si a organelor masinii-unelte.

Frezarea contra avansului se recomanda la prelucrarea pieselor turnate sau forjate, care au o crusta dura, deoarece dintele frezei patrunde in material sub crusta, reducandu-se astfel deteriorarea taisului.

In cazul frezarii in sensul avansului, forta pe dinte are o valoare maxima in momentul intrarii in aschie si apoi aceasta scade la valoarea zero, cand aschia se desprinde. Aceasta solicitare este defavorabila pentru dinte, iar prin aceasta se micsoreaza rugozitatea suprafetei prelucrate si creste productivitatea prelucrarii.

Folosind aceasta metoda de frezare, se pot obtine rezultate favorabile numai daca masinile sunt prevazute cu dispozitive pentru eliminarea jocului din mecanismul surub-piulita de antrenare a mesei, deoarece existenta jocului determina o frezare cu vibratii.

1.2. SCULE FOLOSITE PENTRU PRELUCRARI PE MASINI DE FREZAT

La o freza se deosebesc dintii aschietori si corpul. Din punct de vedere constructiv, frezele pot fi executate dintr-o bucata (in acest caz se numesc freze monobloc) sau asamblate (in acest caz se numesc freze cu dinti montati).

Dupa modul de executare a dintilor pe suprafata de asezare 1, frezele pot fi: cu dinti frezati si cu dinti detalonati. Constructia frezelor cu dinti frezati este mai simpla si mai usor de realizat. Detalonarea se foloseste in cazul frezelor profilate, pentru care este necesar sa se mentina profilul si dupa reascutire care se executa pe suprafata de degajare 2. Suprafata 3 se numeste spatele dintelui.

Frezele se clasifica dupa urmatoarele criterii:

1) Dupa felul suprafetei pe care sunt executati dintii, frezele pot fi: cilindrice, frontale, cilindro-frontale, disc cu dinti dispusi pe doua sau pe trei fete, unghiulare si profilate.

Aceste freze pot avea dimensiunile, forma si numarul dintilor diferite, dupa caracterul prelucrarii, materialul de prelucrat, etc.

2) Dupa constructia dintilor, frezele pot fi: cu dinti frezati, detalonati si demontabili.

3) Dupa forma dintilor, frezele pot fi: cu dinti drepti, elicoidali si in zig-zag. Frezele cu dinti elicoidali prezinta avantaje fata de cele cu dinti drepti, deoarece asigura un mers mai linistit.

4) Dupa sensul canalelor elicoidale, frezele pot fi: cu canale elicoidale pe dreapta si pe stanga.

5) Dupa modul de fixare al frezei in arboreal principal al masinii-unelte, frezele pot fi: cu coada si cu alezaj.

6) Dupa sistemul constructive, frezele pot fi: dintr-o bucata si obtinute prin cuplarea mai multor freze (joc de freze)

7) Dupa felul suprafetei prelucrate, frezele pot fi pentru: prelucrarea suprafetelor plane si profilate, canale, retezat, filete, danturi si caneluri.

1.3. TIPURI DE MASINI DE FREZAT SI PARTICULARITATILE LOR

Masinile de frezat pot fi: cu destinatie generala si cu destinatie speciala.

Masinile de frezat cu destinatie generala

1. Masinile de frezat orizontale, numite astfel dupa pozitia arborelui principal, pot fi: cu consola pentru masa si fara consola.

a) Masinile de frezat orizontale cu consola au – pe langa miscarea de rotatie 1 a arborelui principal – si posibilitatea de deplasare a mesei in doua directii perpendiculare, necesara realizarii avansului longitudinal 2 si transversal 3. La aceste masini, adancimea de aschiere se regleaza prin deplasarea semifabricatului in directie verticala deci prin deplasarea consolei portmasa pe ghidajele verticale ale batiului.

b) La masinile de frezat orizontale fara consola, adancimea de aschiere se regleaza prin deplasarea papusii arborelui principal impreuna cu acesta, in directia verticala. Lipsa consolei si constructia in forma de cadru fac ca aceste masini sa aiba o buna rigiditate.

2) Masinile de frezat verticale, numite astfel dupa pozitia arborelui principal, pot fi: cu consola si fara consola.

a) Masinile de frezat verticale cu consola sunt prevazute cu aceleasi miscari de avans ca si masinile de frezat orizontale cu consola, singura deosebire constituind-o pozitia verticala a arborelui principal.

b) Masinile de frezat verticale fara consola realizeaza avansul vertical prin deplasarea papusii arborelui principal in directie verticala. Datorita absentei consolei, pe aceasta masina se pot prelucra piese cu gabarite mai mari.

3) Masinile de frezat universale au in plus fata de masinile de frezat orizontale sania portmasa prevazuta cu o placa rotativa, care permite rotirea mesei in jurul unui ax vertical cu unghiuri pana la 45°, in ambele sensuri fata de pozitia normala a mesei.

4) Masinile de frezat longitudinale se construiesc cu un montant sau cu doi montanti. Masinile de frezat longitudinale cu un montant pot fi fara traversa si cu traversa.

De asemenea masinile de frezat longitudinale cu doi montanti pot fi fara traversa sau cu traversa. Masinile de frezat cu traversa permit lucru simultan cu mai multe freze, datorita prezentei carucioarelor de pe traversa.

La masinile de frezat longitudinale masa executa numai miscarea de avans longitudinala 2, iar capetele de frezat sunt prevazute cu avans orizontal 3 si vertical 4. Traversa de pe montanti se poate deplasa in directie verticala 5.

5) Masinile de frezat carusel pot fi cu montant sau cu doi montanti. Aceste masini au o masa prevazuta cu avans circular, pe care se pot fixa semifabricatele si desprinde piesele prelucrate, in timp ce masina lucreaza.

La masinile de frezat carusel cu un montant masa masinii poate executa miscarea 4 necesara reglarii suprafetei care se prelucreaza, in timp ce la masinile cu doi montanti aceasta miscare este executata de catre capetele de frezat.

Preview document

Frezarea - Pagina 1
Frezarea - Pagina 2
Frezarea - Pagina 3
Frezarea - Pagina 4
Frezarea - Pagina 5
Frezarea - Pagina 6
Frezarea - Pagina 7
Frezarea - Pagina 8
Frezarea - Pagina 9
Frezarea - Pagina 10
Frezarea - Pagina 11
Frezarea - Pagina 12
Frezarea - Pagina 13
Frezarea - Pagina 14
Frezarea - Pagina 15
Frezarea - Pagina 16
Frezarea - Pagina 17
Frezarea - Pagina 18
Frezarea - Pagina 19
Frezarea - Pagina 20
Frezarea - Pagina 21
Frezarea - Pagina 22
Frezarea - Pagina 23
Frezarea - Pagina 24
Frezarea - Pagina 25

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Freză disc pentru canal pană

Proiectarea frezei disc pentru prelucrarea canalelor de pana 1.0 Analiza constructiv funcţională a piesei din desen Lăţimea canalului: b = 6 mm;...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Mașini de frezat

Masini de frezat Clasificarea masinilor de frezat Masina de frezat universala FU 32 Partile componente ale masinii de frezat FU 32 Componentele...

Tehnologia Prelucrării Suprafețelor Cilindrice și Conice Exterioare

10.1. Rolul funcţional, formele constructive şi condiţiile tehnice de execuţie a arborilor Arborii sunt organe de maşini cu lungimi mai mari...

Ascuțirea și Controlul Cuțitelor de Strung

1.1. NOŢIUNI DE BAZĂ Lucrarea urmăreşte identificarea părţilor componente ale cuţitului de strung şi a sistemului de referinţă constructiv, precum...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea și construcția unei freze CNC pe 4 axe

OPIS Anexe : Plan de operaţii – 3 file ÎNTRODUCEREA Tema lucrării constă în proiectarea şi construcţia unei maşini de frezat în patru axe...

Proces tehnologic de prelucrare mecanică a sculei Freza frontala

Analizând desenul de execuție vedem că avem de proiectat procesul tehnologic a unei scule de tip Freză frontală, cod CT.2407-03 cu o lungime de 190...

Cutie de Viteze pentru Freză

Să se proiecteze cutia de viteze pentru maşina unealtă: freză cu următoarele caracteristici tehnice principale: - numărul de turaţii z = 24 -...

Freză disc pentru canal pană

Proiectarea frezei disc pentru prelucrarea canalelor de pana 1.0 Analiza constructiv funcţională a piesei din desen Lăţimea canalului: b = 6 mm;...

Prelucrarea Suprafețelor prin Frezare

Capitolul 1. PROCESUL DE FREZARE Frezarea reprezintă procedeul de generare prin aşchiere a suprafeţelor, ce se execută cu scule aşchietoare...

Freză melc modul monobloc de finisare

Tema de proiect Sa se proiecteze o freza melc-modul monobloc de finisare cu un inceput, avand datele initiale : Modulul frezei m=6 Precizia...

Lanțul Cinematic Principal de la o Freză Universală

1. Memoriu tehnic 1.1. Consideraţii generale privind proiectarea Maşinilor-Unelte. Proiectare unei maşini-unelte noi impune o bună cunoaştere a...

Prelucrarea Suprafețelor Plane prin Frezare

1. Analiza operaţiei de frezare Frezarea este operaţia de prelucrare prin aşchiere care se execută cu ajutorul unei scule aşchietoare numită...

Ai nevoie de altceva?