Instalatii Navale de Bord - Instalatia de Ancorare

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Instalatii Navale de Bord - Instalatia de Ancorare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ALEXANDRE PINTILIE

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

CAPITOLUL I

DESCRIEREA GENERALA A NAVEI SI ROLUL ACESTEIA IN

CONTEXTUL GENERAL AL NAVELOR CIVILE

Definirea navei pe baza criteriului functionalitatii

Nava este un sistem tehnic plutitor, complex, propulsat, remoscat sau stationat, destinat aprioric pentru indeplinirea unei functii de transport sau pentru efectuarea unor anumite activitati in zonele maritime sau fluviale.

Caractrizarea navei din punctul de vedere al mecanicii clacice.

Identificarea si definirea calitatilor nautice

Din punctual de vedere al mecanicii clasice corpul navei este un solid rigid cu geometria complexa, care trebiue sa indeplineasca anumite conditii referitoare la plutirea si deplasarea sa prin apa, denumite calitati nautice.

Calitatile nautice pe care trebiue sa le aiba un corp de nava autopropulsat sunt impartite in 2 categorii:

STATICE (Flotabilitatea,stabilitatea si nescufundabilitatea)

DINAMICE ( calitatea de a oscila lin,stabilitatea de drum, si manevrabilitatea si calitatile de mars)

Flotabilitatea este proprietatea navei de a pluti la suprafata apei sau de a se mentine in imersiune la o anumita adancime impusa in raport cu suprafata libera a apei.

Stabilitatea este proprietatea navei de a reveni la pozitia initiala de echilibru dupa inlaturarea cauzei care a determinat scoaterea ei din aceasta pozitie.

Nescufundabilitatea este proprietatea navei de a-si pastra flotabilitatea si stabilitatea in cazul inundarii unui compartiment sau a unui grup de compartimente.

Calitatea de a oscila lin este proprietatea navei de a efectua miscari ritmice cu perioade cat mai mari si amplitudini cat mai mici pe ape linistite sip e valuri.

Manevrabilitatea este proprietatea navei aflata in miscare de a efectua schimbari de directie rapide cu ajutorul instalatiei de guvernare.

Guvernarea este proprietatea navei de a se deplasa dupa o traectorie dreapta sau curba impusa de conditiile de exploatare.

Calitatile de mars sunt acele insusiri care confera navei posibilitatea de a se deplasa cu viteze cat mai mari la consumuri de putere cat mai mici.

La o nava autopropulsata trebiue asigurata intr-o masura sau alta toate cele 7 calitati nautice definite.Gradul de asigurare depinde de functionalitatea navei.

Dscrierea generala a constructiei corpului navei

Un corp de nava are 4 parti constructive:

1.osatuta

2. invelisul exterior

3. constructiile de rigidizare

4. constructiile anexe

1.Osatura este o retea spatiala de bare drepte si curbe, legate intre ele, care determina si metin formele geometrice ale corpului navei.In structura osaturii apar 2 tipuri de elemente:

-elemente longitudinale

-elemente transversale

Osatura indeplineste urmatoarele functii principale:

-sustine invelisul exterior in care este prinsa prin sudura sau nituire;

-preia sarcinile exterioare de la invelis si le transmite contururilor de rezemare

-este partea constructiva principal ace asigura rezistenta corpului la solicitarile statice si dinamice facand ca acestea sa se comporte ca o grinda.

2.Invelisul exterior este partea constructiei formata din firele de tabla drepte sau curbe, cu diferite grosimi ce imbraca osatura.Invelisul exterior indeplineste urmatoarele conditii:

-asigura etanseitatea corpului navei;

-preia sarcinile de la mediul exterior si le transmite osaturii;

-participa la asigurarea rezistentei corpului la solicitarile statice si dinamice

Din imbinarea osaturii cu inveisul exterior rezulta planseele.

Planseul naval este o structura de rezistenta formata dintr o placa dreapta sau curba rezemata pe contur intarita de o retea de bare.

Constructiile de rigidizare sunt definite prin totalitatea planseelor situate in interiorul corpului si dispuse longitudinal si orizontal; longitudinal si vertical;transversal si vertical.

Constructiile de rigidizare au urmatoarele conditii:

-impiedica deformatiile orizontale, verticale si tansversale ale corpului;

-asigura compartimentarea volumului interior al corpului;

-participa alatruri de osatura si invelisul exterior la rezistenta corpului.

Constructiile anexe sunt acele constructii dispuse in interiorul sau in exteriorul corpului navei si care asigura functionalitatea acesteia.

CAPITOLUL II

DESCRIEREA GENERALA A INSTALATIEI IN SCHEMA FUNCTIONALA,ROL,

FUCTIONARE,ELEMENTE DE EXPLOATARE

Instalatia de ancorare are rolul de a asigura legatura dintre nava si fundul apei, in locuri special destnate si cu funduri relaiv mici. Nava poate stationa la ancora in bazinele sau radele portuare sau in locuri costiere (adapostruri) functie de natura coastei pe vreme rea. Nava se fixeaza pe fundul apei cu ajutorul ancorei, prin intermediul lantului de ancora, care pot fi ridicate la bord de catre mecanismul de ancorare. Pentru a permite fixarea sigura a navei ancorate si desprinderea ancorei la virerare, ancora este construita astfel incat forta de fixare sa fie maxima cand asupra ei actioneaza o forta orizontala si minima cand asupra ei actioneaza o forta verticala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii Navale de Bord - Instalatia de Ancorare.doc

Alte informatii

FACULTATEA DE INGINERIE NAVALA SI NAVIGATIE SISTEME SI ECHIPAMENTE NAVALE