Lucrari de Intretinere a Pompelor Centrifuge

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Lucrari de Intretinere a Pompelor Centrifuge.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihailov Valentina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Pompele sunt masini care transmit energia mecanica,primita prin arborele lor de antrenare,fluidelor de lucru sub forma energiei hidraulice.

2. Clasificarea pompelor

Dupa principiul de lucru si forma cavitatii de lucru,pompele se clasifica in:

- Pompe centrifuge

- Pompe volumice

- Pompe axiale

- Pompe cu palete

- Pompe cu roti dintate

3. Elemente constructructive ale pompelor

a) Pompa centrifugã :

Prezentata schematic in figura 1 transmite energia primita de electromotorul de antrenare prin arborele 4,fluidul de lucru prin intermediul rotorului 1.

Particulele de lichid sunt antrenate de rotor intr-o miscare de rotatie si sunt aruncate sub actiunea fortelor centrifuge catre periferia acestuia. La iesirea rotor, particulele de fluid au viteze mari, decat energie cinetica mare, dar în colector a carui sectiune creste viteza scade si creste presiunea.

Cand paraseste pompa prin flansa de refulare, lichidul dispune de energie potentiala (de presiune) si energie cinetica. Energia detinuta de fluid pe tubulatura si care are aceste doua componente, este denumita energie hidraulica.

Rotorul 1, este compus din doua discuri plane sau curbate, între ele aflându-se palele rotorice ce separã spatiul dintre discuri. Uneori din discuri poate sã disparã. Palele rotorului pot fi radiale sau curbate cãtre exterior.

Carcasa spiralã sau colectorul are o sectiune variabilã,crescãtoare, astfel încât o parte din energia cineticã a fluidului se transformã în energie potentialã.

Aceste pompe se construiesc pentru debite medii (Qmax = 0,5 ÷ 1 m3/s) si presiuni mici si medii (pmax = 0,9 MPa). Ele nu sunt autoamorsabile, deci pentru a fi pus în functiune, este necesarã umplerea tubulaturii de aspiratie cu lichid, sau evacuarea aerului de pe aceastã tubulaturã, pânã ce lichidul intrã în pompã.

Aceste pompe realizeazã sarcini mici de aspiratie.

Pentru a obtine presiuni mai mari cu ajutorul pompelor centrifuge, acestea se construiesc cu mai multe rotoare, fixate pe acela si arbore. Lichidul de lucru este antrenat pe rând de fiecare din rotoare, presiunea lui crescând dupã fiecare rotor; se numesc supraetajate si se construiesc pentru debite relativ mici si presiuni de 15 ÷ 20 bari.

b) Pompe volumetrice:

La baza functionãrii acestui tip de pompe stã modificarea ciclicã a volumului cavitãtii de lucru. În primul rând are loc o crestere a acestui volum, ceea ce determinã crearea unei depresiuni în cavitatea de lucru si aspiraþia lichidului. În a doua etapã volumul cavitãtii descreste, ceea ce face ca lichidul aspirat sã fi refulat în tubulatura de refulare a instalatiei.

Pompele volumice au debite specifice mici, însã presiuni de lucru mari (pânã la 400 bari, la pompele cu piston).ele creeazã depresiuni mari la aspiratie, putând fi folosite si ca pompe cu vacuum.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lucrari de Intretinere a Pompelor Centrifuge.doc