Managementul Conducerii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 28400
Mărime: 111.69KB (arhivat)
Publicat de: Octaviu Nica
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CAPITOLUL I

MANAGEMENTUL CONDUCERII

PREGĂTIREA MANAGERIALĂ A CONDUCĂTORULUI

În exercitarea funcţiilor sale, managerul acţionează atât asupra obiectivelor şi informaţiilor, dar mai ales asupra oamenilor. Ponderea acţiunii asupra oamenilor creşte odată cu nivelul ierarhic de la 0 % la nivelul executanţilor, până la aproape 100% la vârfurile directoriale ale marilor consorţii, conducerea ministerelor.

Asta sau capacitatea de a conduce este fundamentală şi se bazează, înainte de toate, pe cunoştinţele generale despre princiipiile, regulile şi metodele puse la dispoziţie de ştiinţa conducerii, pe cunoştinţele generale ale managementului privind situaţia concretă a domeniului de activitate pe care este pus să-l conducă şi apoi pe talentul şi aptitudinile persoanei managerului, de a le aplica în situaţiile cu care se confruntă la un moment dat. Managerul trebuie să ştie exact ce doreşte să facă atât el cât şi cei din subordine şi să vadă dacă planurile se realizează într-un mod cât mai bun şi mai uşor. Fără îndoială că, pe diferite trepte ierarhice, sunt necesare cunoştinţele de specialitate.

Relaţiile de conducere în care intră oamenii sunt relaţii inter-umane, de natură psiho-socială şi sunt dominate puternic de structura şi calitatea elementului uman, de personalitatea managerilor şi a subordonaţilor, de pregătirea profesională şi culturală.

Managementul acţionează cu precădere asupra oamenilor, a căror atitudine şi motivaţie sunt subiective şi imprevizibile. Relaţiile inter-umane sunt dependente de un număr mare de factori, mai ales subiectivi, practic, imposibil de depistat, măsurat şi corelat, în totalitatea lor, chiar şi cu mijloacele tehnologiei electronice moderne.

Din punct de vedere al cunoştinţelor, pentru un manager competent sunt necesare:

- o pregătire multilaterală şi o competenţă superioară, faţă de cei conduşi ( cunoştinţe specifice temeinice de: tehnologie, tehnică, economie, marketing, financiare );

- cunoştinţe de psihologie, sociologie, cultură, o educaţie psiho-sociologică şi psiho-analitică.

Activitatea managerului este mai mult psihologică decât tehnică; nu se orientează numai spre producţie; nu testează oamenii numai din perspectiva economică, nu minimalizează aportul uman; nu adoptă o perspectivă tehnicistă, îngustă în contradicţie cu valorile umane şi exigenţele lumii sociale-moderne; nu tratează oamenii ca pe anexe ale maşinilor, ca simple mijloace de producţie.

Managerul acţionează asupra oamenilor şi munceşte permanent cu oamenii; dezvoltă şi menţine un sistem eficient de relaţii, de legături permanente, de contacte strânse, directe, cu oameni, gospodăreşte şi utilizează raţional, optim, resursele umane, forţele de producţie, energiile neuro-psihice, spirituale, sufleteşti; nu le cheltuieşte nejustificat, nu le risipeşte, nu le degradează sau epuizează prematur, nu le distruge.

Managerul reprezintă colectivul, este imaginea exterioară a acestuia; răspunde de succese şi insuccese. Rezultatele nu sunt numai ale lui ci şi ale colectivului. Acceptă reproşurile adresate grupului, chiar dacă el personal nu a comis nici o greşeală.

Managerul cunoaşte realităţile neoficiale, neformale şi le foloseşte sau, în caz extrem, le anihilează; atribuie sarcini oficiale grupelor spontane în direcţia reevendicărilor şi propunerilor lor, preferând pentru ei sarcini speciale, mai dificile, contând pe întrajutorarea reciprocă; legalizează şi oficializează relaţiile spontane, conducerea neoficială, nereglementată, social-psihologică; ştie că cercurile, stabilite prin plăcerea de a lucra împreună, reuşesc deseori să-şi impună părerile; ştie că un conducător poate învinge numai persoanele izolate sau grupuri foarte mici, că grupurile mixte unite sunt greu de coordonat.

Între avansul industrial şi sistemul managerial există o corelaţie foarte strânsă, fiind greu de precizat dacă avansul tehnologic determină dezvoltarea ştiinţei organizării şi conducerii ştiinţifice sau invers.

Principiile generale ale managementului nu pot fi implementate integral de la o ţară la alta, fără o adaptare şi corectare conformă cu specificul mentalităţilor culturale naţionale. Literatura americană a fost utilă ca orientare generală în Europa şi ca metodologie, dar aplicarea efectivă a trebuit să fie analizată minuţios şi adaptată cu discernământ la mediul social-istoric european, cu deosebirile sale regionale.

Dezvoltarea unor forme de organizare şi conducere trebuie să pornească de la starea reală aflată, pe teren, schimbând apoi treptat mentalităţile şi obiceiurile în direcţia conceptelor dorite şi nu invers, de la principii teoretice, fără a ţine seama de ceea ce este necesar şi de dezirabil şi care ar fi metodele cele mai bune şi direcţiile cele mai eficiente de îmbunătăţire a activităţii manageriale specifice naţionale.

Eficienţa unui manager nu se măsoară în timpul consumat personal, în sau pentru unitate şi nici prin cantitatea şi calitatea sarcinilor realizate de el însuşi, ci prin rezultatele obţinute de întreaga formaţie condusă de el, de către fiecare membru al grupului respectiv şi de eficienţa muncii fiecăruia.

În ultimele două decenii a devenit un subiect dintre cele mai studiate, conceptul numit „ leadership ”, adică abilitatea managerului de a comunica şi de a-i influenţa pe colaboratori, fie individual, fie grupaţi, fie întreaga companie: subordonaţi, colegi şi chiar şefi, spre atingerea performantă a unor obiective.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că nu este suficient ca managerul să fie el însuşi convins de justeţea deciziilor sale, ci trebuie să fie capabil să îi convingă şi pe ceilalţi să le aplice, să-i determine să colaboreze.

În consecinţă, în primul rând, ar trebui acordată atenţie selecţiei ştiinţifice a viitorilor manageri, prin metodele sociometrice de diagnosticare a aptitudinilor, evitând din start eşecurile empirice, naturale. În al doilea rând trebuie organizată pregătirea şi promovarea lor, în funcţie de specialitatea de bază şi particularităţile concrete ale postului, de corespondenţa dintre om şi loc, oglindită de dictoanele „ omul potrivit la locul potrivit ” şi „ nimeni nu e bun la orice, dar fiecare e bun la ceva ”, deoarece nici cei mai capabili manageri nu pot fi conducători universali oriunde şi oricând, în orice domeniu, în orice situaţie.

Preview document

Managementul Conducerii - Pagina 1
Managementul Conducerii - Pagina 2
Managementul Conducerii - Pagina 3
Managementul Conducerii - Pagina 4
Managementul Conducerii - Pagina 5
Managementul Conducerii - Pagina 6
Managementul Conducerii - Pagina 7
Managementul Conducerii - Pagina 8
Managementul Conducerii - Pagina 9
Managementul Conducerii - Pagina 10
Managementul Conducerii - Pagina 11
Managementul Conducerii - Pagina 12
Managementul Conducerii - Pagina 13
Managementul Conducerii - Pagina 14
Managementul Conducerii - Pagina 15
Managementul Conducerii - Pagina 16
Managementul Conducerii - Pagina 17
Managementul Conducerii - Pagina 18
Managementul Conducerii - Pagina 19
Managementul Conducerii - Pagina 20
Managementul Conducerii - Pagina 21
Managementul Conducerii - Pagina 22
Managementul Conducerii - Pagina 23
Managementul Conducerii - Pagina 24
Managementul Conducerii - Pagina 25
Managementul Conducerii - Pagina 26
Managementul Conducerii - Pagina 27
Managementul Conducerii - Pagina 28
Managementul Conducerii - Pagina 29
Managementul Conducerii - Pagina 30
Managementul Conducerii - Pagina 31
Managementul Conducerii - Pagina 32
Managementul Conducerii - Pagina 33
Managementul Conducerii - Pagina 34
Managementul Conducerii - Pagina 35
Managementul Conducerii - Pagina 36
Managementul Conducerii - Pagina 37
Managementul Conducerii - Pagina 38
Managementul Conducerii - Pagina 39
Managementul Conducerii - Pagina 40
Managementul Conducerii - Pagina 41
Managementul Conducerii - Pagina 42
Managementul Conducerii - Pagina 43
Managementul Conducerii - Pagina 44
Managementul Conducerii - Pagina 45
Managementul Conducerii - Pagina 46
Managementul Conducerii - Pagina 47
Managementul Conducerii - Pagina 48
Managementul Conducerii - Pagina 49
Managementul Conducerii - Pagina 50
Managementul Conducerii - Pagina 51
Managementul Conducerii - Pagina 52
Managementul Conducerii - Pagina 53
Managementul Conducerii - Pagina 54
Managementul Conducerii - Pagina 55
Managementul Conducerii - Pagina 56
Managementul Conducerii - Pagina 57
Managementul Conducerii - Pagina 58
Managementul Conducerii - Pagina 59
Managementul Conducerii - Pagina 60
Managementul Conducerii - Pagina 61
Managementul Conducerii - Pagina 62
Managementul Conducerii - Pagina 63
Managementul Conducerii - Pagina 64
Managementul Conducerii - Pagina 65
Managementul Conducerii - Pagina 66
Managementul Conducerii - Pagina 67
Managementul Conducerii - Pagina 68
Managementul Conducerii - Pagina 69
Managementul Conducerii - Pagina 70
Managementul Conducerii - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Managementul Conducerii.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul Participativ și Motivarea Personalului

CAPITOLUL I ELEMENTE GENERALE DE MANAGEMENT I. 1. Conceptul de management La începutul desfăşurării unor activităţi în grupuri organizate,...

Managementul Organizației

Introducere Una dintre caracteristicile definitorii ale societăţii contemporane este schimbarea în sens general, manifestată pe toate planurile...

Managementul prin Obiective

INTRODUCERE Atât din punct de vedere teoretic cât şi din punct de vedere pragmatic, managementul reprezintă azi unul dintre domeniile aflate...

Managementul și managerii viitorului - abordare comparativă în condițiile internaționalizării și globalizării vieții economice

INTRODUCERE Societatea modernă se află într-un permanent proces de schimbare şi dezvoltare.Întreaga lume se schimbă în direcţia obţinerii unor...

Sistemul calității la Avicena Computers

Competitia intensa pentru clienti, atat locala cat si globala, a condus la o crestere semnificativa a importantei calitatii, atat pentru produse...

Particularități ale Aplicării Managementului prin Obiective în Organizația Militară

INTRODUCERE Motivul pentru care mi-am ales aceasta tema este reprezentat de dorinta de a cerceta si de a aprofunda conceptul de „management prin...

Principiile Generale ale Managementului și Activităților Manageriale Educaționale

Capitolul I 1. Management - Ştiinţă a conducerii 1.1. Sensurile managementului Managementul constituie unul dintre cei mai semnificativi...

Analiza sistemului integrat de management la organizația SC Safir SRL

Introducere Majoritatea producătorilor şi nu numai doresc să obţină calitate şi pentru acest lucru depun eforturi considerabile pentru a atinge...

Ai nevoie de altceva?