Managementul Distribuției

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 98 în total
Cuvinte : 31975
Mărime: 512.49KB (arhivat)
Publicat de: Anda Cîrstea
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

MANAGIMENTUL DISTRIBUTIEI

1.1 LOGISTICA

1.1.1. Stuctura activitatii logistice

Producătorii de bunuri materiale şi servicii trebuie să se decidă asupra celor mai bune modalităţi de a depozita şi de a deplasa către destinaţiile de pe piaţă bunurile şi serviciile pe care le produc. În mod tipic, este necesar ca ei să apeleze la serviciile unor firme de distribuţie fizică (logistică) – depozite şi firme de transport – pentru a fi ajutaţi la realizarea acestei sarcini. Producătorii ştiu că realizarea în mod eficient, a distribuţiei fizice va avea un puternic impact atât asupra satisfacţiei clientului cât şi asupra costurilor înregistrate de către firmă. Un sistem de distribuţie prost poate distruge un produs care, în alte condiţii s-ar fi dovedit a fi foarte bun.

1.1.2. Rolul logisticii în cadrul firmelor profitabile

Din cauza schimbărilor majore din industrie, au apărut diferenţe între firme în ceea ce priveşte percepţia asupra logisticii. Totuşi, directorii executivi au început să se intereseze din ce în ce mai mult de potenţialul pe care îl are distribuţia / logistica în sporirea profitului total al firmei. Acest lucru este dovedit si de comentariile unui director executiv care conduce o companie clasată între primele 200 de companii americane, în clasamentul realizat de revista Fortune:

...Acum ştiu ce poate face distribuţia fizică pentru economisirea banilor. Spuneţi-mi ce poate face pentru sporirea profiturilor, pentru creşterea cotei de piaţă a firmei, pentru îmbunătăţirea fluxului de bani, pentru câştigarea de noi pieţe,pentru introducerea de noi produse şi pentru a mă ajuta să obţin sprijinul acţionarilor şi al Consiliului de administraţie...

Să observăm că directorul executiv s-a întrebat dacă logistica poate face ceva important pentru creşterea rentabilităţii si dacă da, ce? Logistica va avea în mod sigur o importantă contribuţie la creşterea profitabilităţii dacă se va acorda un rol sporit în cadrul firmei.

Conceptul lanţului de valoare

În lucrarea „Avantajul competitiv: Crearea şi susţinerea unei performanţe superioare" ( Competitive Advantaje: Creating and Sustaining Superior Performance ), Michael Porter descrie modul în care o firmă poate (şi trebuie) să pună în practică strategiile globale pe care le elaborează (deţinerea poziţiei de lider în domeniul costurilor, diferenţierea, accentul pe o anumită problemă). Mai precis, Porter pune următoarele întrebări: Cum obţine o firmă un avantaj semnificativ în domeniul costurilor? Cum se poate diferenţia de concurenţi? Cum poate să aleagă un segment de piaţă astfel încât să-şi sporească avantajul competitiv? Cum şi când poate o firmă să obţină un avantaj competitiv atunci când concurează în sectoare de activitate complementare pe baza unei strategii coordonate? Cum este abordată noţiunea de nesiguranţă în încercarea de obţinere a avantajului competitiv?

Cum îşi poate apăra o firmă poziţia competitivă? Porter susţine că avantajul competitiv derivă din valoarea pe care firma o creează pentru clienţii săi. Valoarea poate lua forma vânzării unui produs sub preţul concurenţei sau se poate manifesta prin oferirea unor avantaje unice care să compenseze preţul ridicat al produsului. Porter a folosit un instrument denumit „lanţul valorii" pentru a împărţi cumpărătorii, furnizorii şi firma pe activităţi distincte, dar interdependente, care produc valoarea. Conceptul lanţului valorii poate fi utilizat pentru a identifica şi a înţelege sursele specifice de avantaj competitiv şi modul în care ele se raportează la valoarea percepută de cumpărător. Explicând conceptul de lanţ al valorii, Porter ne oferă o modalitate sistematică de examinare a activităţilor desfăşurate de o firmă şi de explicare a modului în care ele interacţionează. Lanţul valorii este,într-adevăr, un concept, dar el este în acelaşi timp şi un instrument practic pentru determinarea modului în care trebuie susţinut avantajul competitiv în condiţiile creşterii concurenţei pe piaţă.

Cum ne ajută teoria lanţului valorii să determinăm rolul logisticii în cadrul firmelor profitabile? În primul rând, conceptul recunoaşte modul în care funcţia logistică se integrează activităţii derulate de firmă. Credem că Porter este primul specialist care a recunoscut acest proces şi a făcut legătura între el şi avantajul competitiv.

Este util să trecem în revistă modul în care Porter defineşte cele cinci categorii de activităţi primare implicate în competiţia din orice ramură:

• Logistica internă - activităţile asociate primirii, depozitării şi sortării intrărilor necesare realizării produsului, cum ar fi manipularea materialelor, depozitarea, controlul stocurilor, planificarea transporturilor şi returnarea mărfurilor la furnizori.

• Operaţiile - activităţi asociate cu transformarea intrărilor în produse finite, cum ar fi prelucrarea, împachetarea, asamblarea, întreţinerea echipamentului, testarea, tipărirea indicaţiilor pe ambalaj etc.

• Logistica externă - activităţi asociate cu colectarea, depozitarea si distribuţia fizică a produsului către cumpărători, cum ar fi distribuţia produselor finite, organizarea depozitelor, manipularea materialelor,livrarea prin intermediul vehiculelor, gestionarea comenzilor şi activitatea de planificare a livrărilor.

• Marketingul şi vânzările - activităţi asociate cu oferirea produsului şi modalităţile de convingere a cumpărătorului să achiziţioneze produsul, cuprinzând publicitatea, promovarea, pregătirea personalului de vânzare, cotarea produselor, alegerea canalului de distribuţie, relaţiile în cadrul canalului şi stabilirea preţului.

• Serviciile - activităţi asociate cu furnizarea de servicii pentru sporirea şi menţinerea valorii produsului, cum ar fi instalarea, repararea, pregătirea, oferirea de piese de schimb, ajustări ale produsului.

Chestionând, pe parcursul a şapte ani, s-au identificat activităţile inovative asociate logisticii interne şi externe care creează valoare şi avantaj competitiv pentru aceste firme. Conceptul lanţului valorii ne oferă un cadru util pentru căutarea acestor informaţii şi plasarea lor în cadrul firmei. Abordarea detectează şi expune legăturile între modul în care este realizată o activitate de valoare şi costul sau eficienţa alteia, reflectând soluţiile de

compromis care pot aduce avantajul competitiv.

Rolul logisticii în cadrul companiilor profitabile se va schimba pe măsură ce valoarea produselor se modifică şi în funcţie de valoarea pe care clienţii o atribuie modificării produselor. Conceptul este util managerilor logisticieni, care sunt pregătiţi în domeniul transportului, depozitării şi al altor operaţiuni, ajutându-i să coordoneze activităţile cu cele mai mici costuri sau să pună în aplicare măsurile prioritare. Managerii departamentelor logistice trebuie să găsească modalităţi originale de acţiune pentru a permite companiilor să-şi sporească profiturile şi cota de piaţă, să îmbunătăţească fluxul în numerar, să pătrundă pe noi pieţe, să introducă noi produse şi să obţină sprijinul „acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie".

1.1.3.Principiile logisticii de succes

Recunoscând rolul logisticii în obţinerea profiturilor de către firmă, vom putea să înţelegem cum se încadrează această funcţie în structura generală a firmei. Va trebui totuşi să identificăm precis ce determină succesul operaţiunilor de logistică.

Pentru a explora impactul logisticii asupra rentabilităţii firmei, cercetarea noastră s-a axat pe rolul directorilor departamentului de logistică, persoane care au reuşit să sporească profitul firmei prin deciziile de logistică pe care le-au luat. Am analizat modul în care deciziile lor au avut impact asupra profitabilităţii şi a valorii adăugate produselor sau serviciilor firmei.

Preview document

Managementul Distribuției - Pagina 1
Managementul Distribuției - Pagina 2
Managementul Distribuției - Pagina 3
Managementul Distribuției - Pagina 4
Managementul Distribuției - Pagina 5
Managementul Distribuției - Pagina 6
Managementul Distribuției - Pagina 7
Managementul Distribuției - Pagina 8
Managementul Distribuției - Pagina 9
Managementul Distribuției - Pagina 10
Managementul Distribuției - Pagina 11
Managementul Distribuției - Pagina 12
Managementul Distribuției - Pagina 13
Managementul Distribuției - Pagina 14
Managementul Distribuției - Pagina 15
Managementul Distribuției - Pagina 16
Managementul Distribuției - Pagina 17
Managementul Distribuției - Pagina 18
Managementul Distribuției - Pagina 19
Managementul Distribuției - Pagina 20
Managementul Distribuției - Pagina 21
Managementul Distribuției - Pagina 22
Managementul Distribuției - Pagina 23
Managementul Distribuției - Pagina 24
Managementul Distribuției - Pagina 25
Managementul Distribuției - Pagina 26
Managementul Distribuției - Pagina 27
Managementul Distribuției - Pagina 28
Managementul Distribuției - Pagina 29
Managementul Distribuției - Pagina 30
Managementul Distribuției - Pagina 31
Managementul Distribuției - Pagina 32
Managementul Distribuției - Pagina 33
Managementul Distribuției - Pagina 34
Managementul Distribuției - Pagina 35
Managementul Distribuției - Pagina 36
Managementul Distribuției - Pagina 37
Managementul Distribuției - Pagina 38
Managementul Distribuției - Pagina 39
Managementul Distribuției - Pagina 40
Managementul Distribuției - Pagina 41
Managementul Distribuției - Pagina 42
Managementul Distribuției - Pagina 43
Managementul Distribuției - Pagina 44
Managementul Distribuției - Pagina 45
Managementul Distribuției - Pagina 46
Managementul Distribuției - Pagina 47
Managementul Distribuției - Pagina 48
Managementul Distribuției - Pagina 49
Managementul Distribuției - Pagina 50
Managementul Distribuției - Pagina 51
Managementul Distribuției - Pagina 52
Managementul Distribuției - Pagina 53
Managementul Distribuției - Pagina 54
Managementul Distribuției - Pagina 55
Managementul Distribuției - Pagina 56
Managementul Distribuției - Pagina 57
Managementul Distribuției - Pagina 58
Managementul Distribuției - Pagina 59
Managementul Distribuției - Pagina 60
Managementul Distribuției - Pagina 61
Managementul Distribuției - Pagina 62
Managementul Distribuției - Pagina 63
Managementul Distribuției - Pagina 64
Managementul Distribuției - Pagina 65
Managementul Distribuției - Pagina 66
Managementul Distribuției - Pagina 67
Managementul Distribuției - Pagina 68
Managementul Distribuției - Pagina 69
Managementul Distribuției - Pagina 70
Managementul Distribuției - Pagina 71
Managementul Distribuției - Pagina 72
Managementul Distribuției - Pagina 73
Managementul Distribuției - Pagina 74
Managementul Distribuției - Pagina 75
Managementul Distribuției - Pagina 76
Managementul Distribuției - Pagina 77
Managementul Distribuției - Pagina 78
Managementul Distribuției - Pagina 79
Managementul Distribuției - Pagina 80
Managementul Distribuției - Pagina 81
Managementul Distribuției - Pagina 82
Managementul Distribuției - Pagina 83
Managementul Distribuției - Pagina 84
Managementul Distribuției - Pagina 85
Managementul Distribuției - Pagina 86
Managementul Distribuției - Pagina 87
Managementul Distribuției - Pagina 88
Managementul Distribuției - Pagina 89
Managementul Distribuției - Pagina 90
Managementul Distribuției - Pagina 91
Managementul Distribuției - Pagina 92
Managementul Distribuției - Pagina 93
Managementul Distribuției - Pagina 94
Managementul Distribuției - Pagina 95
Managementul Distribuției - Pagina 96
Managementul Distribuției - Pagina 97
Managementul Distribuției - Pagina 98
Managementul Distribuției - Pagina 99
Managementul Distribuției - Pagina 100
Managementul Distribuției - Pagina 101
Managementul Distribuției - Pagina 102
Managementul Distribuției - Pagina 103
Managementul Distribuției - Pagina 104
Managementul Distribuției - Pagina 105
Managementul Distribuției - Pagina 106
Managementul Distribuției - Pagina 107
Managementul Distribuției - Pagina 108
Managementul Distribuției - Pagina 109
Managementul Distribuției - Pagina 110

Conținut arhivă zip

  • Managementul Distributiei.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea tehnologică de fabricație a unui grup de piese prismatice într-un sistem flexibil de fabricație

INTRODUCERE SFF-ul reprezintă un ansamblu de maşini-unelte reunite într-un sistem comun de transport, manipulare şi depozitare a semifabricatelor,...

Tehnologia fabricării produselor

Capitolul 1. Analiza documentaţiei de execuţie. 1.1. Rolul funcţional al piesei în cadrul ansamblului din care face parte. Reperul face parte din...

Optimizarea Tehnologiei de Fabricare a Bielelor

Cap.1 Evoluţia tehnologiei de fabricare a produselor mecanice în etapa actuală Competivitatea economico-industrială a viitorului impune obţinerea...

Proiect CCSP

Temă de proiect Să de calculeze osia propriu-zisă şi rama boghiului ale unei locomotive de tipul 040 cu transmisie de forţă LDH având următoarele...

Managementul Proiectelor și Inginerie Concurențială

1. CONSIDERATII TEORETICE Un proiect reprezintă un grup de activităţi care trebuie realizare într-o secvenţă logică , pentru a atinge un sens de...

Planificarea producției pentru realizarea familiei de produse cablaj portieră spate în cadrul firmei SC Lear Corporation România SRL

I. Concepte teoretice privind previziunea cererilor de produse si planificarea producţiei I.1. Previziunea cererilor de produse in cadrul unei...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Proiect SCPI

1. Descriere instalatie tehnologica Proiectul de fata isi propune proiectarea unei solutii de automatizare a unui cuptor de tip cowper. Acest tip...

Te-ar putea interesa și

Relația dintre logistică și marketing

1.Interfata dintre logistica si marketing La inceputul secolului, a fost o perioada cand functiunile grupate astazi sub denumirea de logistica...

Raport de practică management-marketing

I. Motivatie Firma la care mi-am efectuat stagiul de practica se numeste Prodalcom S.A. Vorona, societate cu profil productie. Cunoscand deja...

Distribuția mărfurilor Elite

INTRODUCERE Economia de piaţă reprezintă acel tip de economie în care piaţa şi concurenţa hotărăsc ce bunuri şi ce servicii se produc, în care...

Managementul vânzărilor și influența lui asupra distribuției de produse

Marketingul este procesul managerial care asigură identificarea, anticiparea şi satisfacerea cerinţelor consumatorilor, într-un mod cât mai...

Relația dintre logistică și marketing

I. CONCEPTELE DE LOGISTICA SI MARKETING 1.1. CONCEPTUL DE LOGISTICA Termenul de logistica a fost utilizat pentru prima data in domeniul militar,...

Managementul Distribuției în Sistemul Hipermarket

INTRODUCERE Prin complexitatea sa, problematica distribuţiei mărfurilor trebuie să fie abordată într-un context mult mai larg, pentru evidenţierea...

Managementul de distribuție - studiu de caz realizat la SC da' Vinci SRL

Capitolul 1 Prezentarea firmei SC Da’ Vinci SRL din Ploiesti s-a înfiinţat pe data de 19.04.2010, cu un capital social integral privat de 20.000...

Relația dintre logistică și marketing

Obiectivele marketing-ului în activitatea unei intreprinderi Adoptarea conceptului de marketing de către o întreprindere presupune, între altele,...

Ai nevoie de altceva?