Masini Unelte - Variator de Turatie

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Masini Unelte - Variator de Turatie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc, dwg de 30 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pop Constantin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domenii: Mecanica, Organe de Masini

Extras din document

Să se proiecteze lantul cinematic principal (cutia de viteze) pentru freza universala pentru scularie având următoarele date :

1. Puterea motorului : P= 5.5 kW.

2. Turaţia maxima : nmax=2000 rot/min.

3. Trepte de turatie : Z=15

II. Proiectul va conţine următoarele:

- Memoriul tehnic

- Memoriul justificativ de calcul

- Desenul de ansamblu (scara 1:1)

- Bibliografie.

Cap. 1 MEMORIUL TEHNIC

Masinile de frezat sunt masini-unelte de mare productivitate, datorita regimurilor de aschiere intensive care se pot utiliza. La operatiile de frezare sectiunea aschieri nu este constanta, in timpul prelucrarii, determinand variatia permanenta a fortei de aschiere si ca urmare procesul de prelucrare este insotit de vibratii permanenta. Aceasta particularitate a operatiilor de frezare impune o supradimensionare a subansamblelor masinii.

Pe masinile de frezat se pot prelucra suprafete plane (orizontale, verticale, inclinate) si suprafete de forma complexa. La masina de frezat miscarea principala, de rotatie, este executata de scula. Miscarile de avans sunt executate, la majoritatea masinilor de frezat, fie de piesa, fie de scula si sunt miscari de translatie (in cazuri mai rare, miscarea de avans poate fi o miscare de rotatie). Masinile de frezat se caracterizeaza printr-un procedeu de prelucrare specific. Indepartarea materialului de pe suprafata semifabricatului se face sub forma de aschii discontinue, de sectiune variabila ca rezultat al miscarii de rotatie a frezei (prevazuta, cu un anumit numar de dinti) si a deplasarii piesei perpendicular pe axa de rotatie a frezei.

Clasificarea masinilor de frezat:

Dupa destinatie si constructie masinile de frezat se clasifica in urmatoarele grupe :

- masini de frezat cu consola (orizontale, verticale, universale) ;

- masini de frezat fara consola (plan, portal);

- masini de frezat specializate (de danturat, de filetat);

- masini de frezat speciale (cu tambur, carusel, agregate) ;

- masini de frezat prin copiere.

Masinile de frezatcu consola se clasifica astfel :

a) dupa pozitia arborelui principal in: masini de frezat orizontale si verticale;

b) dupa posibilitatile tehnologice in: masini de frezat normale si universale.

Caracteristica principala a acestor masini o constituie faptul ca sunt prevazute cu o consola, care sustine masa de lucru pe care se prinde semifabricatul. Masinile de frezat orizontale, verticale si universale sunt in mare masura asemanatoare, fiind compuse din ansambluri tipizate.

Masina de frezat universala (Fig. 1) :

Se deosebeste de masina de frezat orizontala prin faptul ca masa masinii poate fi rotita un anumit unghi in plan orizontal, rotatie necesata unor operatii de frezare mai speciale (frezarea danturii inclinate, frezarea canalelor elicoidale, etc.).

Fig. 1. Masina de frezat universala

In acest scop intre sania transversala (1) si masa masinii (3) se interpune placa pivotanta (2). Aceasta este prevazuta cu un disc gradat pentru citirea unghiului de rotire, iar in partea superioara cu ghidaje in lungul carora se deplaseaza masa (3). Masa si placa pot si rotite intr-un sens sau altul cu 450 . Pivotarea mesei in plan orizontal este o miscare de reglare, in timpul lucrului blocandu-se intr-o anumita pozitie.

Masina de frezat universala pentru scularie :

Destinata sectiilor unde se prelucreaza scule (freze, cutite de strung, rabotat, matrite, etc.), masina de frezat universala pentru scularie este prevazuta cu o serie de posibilitati de reglare si cu dispozitive foarte variate.

Prin utilizarea accesoriilor speciale poate functiona ca masina de frezat orizontala, verticala, masina de frezat verticala cu miscare rapida, masina de mortezat, masina de gaurit vericala. Destinatia masinii se schimba prin montarea unor capete speciale si anume: cap de frezat orizontal, cap de frezat vertical, cap de frezat rapid si cap de mortezat.

In figura 2 sunt prezentate componentele unei masini de frezat universale pentru scularie. Batiul (1) fixat pe placa de baza (2), contine in interiorul sau motorul electric, de unde prin intermediul celor doua transmisii cu curele sunt actionate cutia de viteze si cutia de avansuri. Capul de frezat orizontal (3) care se paote deplasa de-a lungul ghidajului (7), prin rotirea manetei (8) si se paote bloca in pozitia dorita cu maneta (9), sustine arborele principal orizontal (4).

Fisiere in arhiva (4):

  • Bibliografie.doc
  • M.U..doc
  • MU_PROIECT-Kriszta.dwg
  • Prima pag si mem tehnic Krisztina.doc