Masurari ale Diametrelor Exterioare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Masurari ale Diametrelor Exterioare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Acesta serveste la masurarea pasului circular precum si la masurarea erorii cumulate de pas .

Figura 1: Pasametru stationar

Pasametrul conform figurii 1 este alcatuit din:

1.roata masurata asezata pe un dorn sprijinit in doua pinole

montate pe corpul 2

2.corp

3.sanie manevrata cu manivela 4

4.manivela

5.suport pentru obtinerea opritorului 6

6.opritor

7.palpator ; supoprtul 5 se deplaseaza odata cu sania 3

astfel incat palpatorul 7 se apropie si se departeaza de roata1

8.comparator asupra caruia actioneaza palpatorul 7

9.surub pentru reglarea pozitiei saniei 3

10.nicovala de reglare pe care se aseaza o cala speciala de reglare sau un bloc de cale plan paralele pentru asezarea varfului palpatorului 7 in planul orizontal ce trece prin axa centrelor.

La rotirea cu un dinte a rotii prin retragerea si revenirea saniei 3 , se citeste abaterea de pas fata de pasul initial .Operatia se repeta pentru toti dintii , erorile partiale de pas obtinute se trec in tabel , se calculeaza apoi erorile partiale fata de media aritmetica , in continuare se calculeaza eroarea cumulate de pas .Se poate face o reprezentare grafica a erorilor cumulate din care se deduce eroarea maxima cumulate de pas.

Valoarea teoretica a pasului de divizare este data de relatia:

Sublerul

Sublerele sunt aparate de control dimensional care sunt prevazuta cu vernier care permite marirea preciziei de citire a fractiunilor de diviziuni ale scarii gradate principale. Acestea pot fi de interior, de exterior si interior sau de trasaj. Vernierul este o scara gradata suplimentara cu ajutorul careia se mareste precizia de citire a fractiunilor de diviziune de pe scara gradate principala.

Sublerele obisnuite se pot clasifica dupa limita superioara de masurare si dupa valoarea diviziunii vernierului. Sublerele de interior si de exterior se executa in mai multe variante constructive: cu doua ciocuri de masurare, cu patru ciocuri de masurare cu doua ciocuri normale penytru exterior si doua ciocuri inverse pentru interior.

In figura de mai jos este reprezentat un subler de interior si de exterior care este dispus si cu o tija pentru indicarea adancimii si la care afisarea datelor masurarii se executa electronic oferind astfel o precizie mai mare decat aceea oferita de cele la care redarea rezultatului masurarii se executa mecanic.

Figura 2: Sublerul de interior si de exterior

prevazut cu tija de adancime

Masinile de masurat lungimi Zeiss.

Aceste masini se utilizeaza la masurarea cu precizie ridicata a lungimilor mari.

Masina de masurat lungimi de 450 mm este folosita la masurarea directa a dimensiunilor pana la 100 mm si indirecta la masuri de la 100  450 mm. La aceasta masina se masoara piese ciloindrice exterioare si interioare, piese filetate interioare si exterioare, piese sferice.

Se compune din: batiul 1 capul de masurare 2 cu ocularul 3, bratul 4 cu tija palpatoare 5, masuta 6, rozeta 6 de rotire in plan vertical, maneta 8 de rotire in plan orizontal palpatorul 9, sistem de blocare 10 al pinolei mobile, rozeta 11 de deplasare tranzversala si roata de mana 12 pentru deplasarea masutei pe verticala. Pentru masurari interioare masina este dotata cu 2 dispozitive cu parghie insotite cu un set de palpatoare sferice. Capul de masujrare al masinii este identic cu cele de la aparate tip Abbe, valoarea diviziunii fiind de 0,001mm.

Fisiere in arhiva (1):

  • Masurari ale Diametrelor Exterioare.doc