Masurari Dimensionale

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Masurari Dimensionale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Capitolul I

Studiul documentar privind aparatele pentru

masurarea dimensiunilor exterioare

Sublerul pentru roti dintate

Sublerul pentru roti dintate serveste la masurarea grosimii dintilor dupa coarda cercului de divizare (parametru neluat in considerare in standarde).Grosimea dintilor dupa cercul de divizare notata cu gcd este diferita ca lungimea arcului de cerc intre doua flancuri de sens diferit ale aceluiasi dinte .Deoarece acest arc este dificil de masurat , masurarea grosimii dintilor se face dupa coarda cercului de divizare prin asimilarea arcului cu coarda.

Masurarea grosimii dintilor cu sublerul pentru roti dintate este asemanaroare cu masurarea grosimi dintilor cu micrometrul optic pentru roti dintate , la ambele masurarea facandu-se independent de axa rotii dintate luand ca baza de masurare diametrul exterior al rotii dintate (varful dintilor).

Figura 1 : Sublerul pentru roti dintate

In figura 1 este prezentata constructia sublerului pentru masurat roti dintate:

1. rigle perpendiculare intre ele solidare ,una terminate cu falca fixa de masurare 2;

2. falca fixa de masurare;

3. cursor principal cu vernier (solidar cu falca mobile de masurare);

4. cursor secundar cu vernier prevazut cu limitatorul 5 (pentru asezarea sublerului la inaltimea dintelui corespunzator cercului de divizare respectiv coarda constanta);

5. limitator;

In afara de acest tip de subler in industrie se mai intalnesc si urmatoarele tipuri de sublere:

Figura 2 : Sublerul mecanic

Figura 3 : Sublerul cu afisaj electronic

Aparatul universal de masurat roti dintate

ZEISS

Cu acest aparat se pot fectua urmatoarele masurari:

-abaterea pasului de divizare

-eroarea cumulata de pas

-abaterea pasului de baza

-vibratia grosimi dintilor

-bataia danturii

-eroarea directiei liniei de contact

-eroarea rectiliniaritatii liniei de contact

-controlul in angrenare

-bataia radiala

In figura 4 se prezinta vederea generala aunui aparat pentru masurat roti dintate.Aparatul contsa dintr-un batiu si un support 2 care se roteste in plan orizontal. Pe suportul 2 ghideaza un alt support 4 pe care sunt fixate varfurile 5 intre care se aseaza roata dintata de controlat blocata cu tija 6(varful sferic al tijei intra in golul danturii).Pe masuta 7 reglabila in inaltime este montata instalatia de masurare 3 prevazuta cu diferite accesorii si doua comparatoare 8 si 9; comparatorul 8 controleza bataia radiala, iar comparatorul 9 controleza erorile pasului de baza. Saniile 10 si 11 asigura deplasarea longitudinala si transversala a instalatiei de masurat 3.

Caracteristicile aparatului sunt: diametrul maxim al masurandului este de 380mm;lungimea maxima a dornului de fixare 355mm; modulul masurat m=(0,5&..10)mm; precizia de masurare a aparatului este de 0,001mm.

Figura 4: Aparat universal pentru roti dintate

Micrometrul

Micrometrul este un aparat din aceeasi categorie ca si sublerele si sunt aparate de masurat universale care transforma deplasarile unghiulare in deplasari liniare cu ajutorul unor imbinari filetete micrometrice.

Aceste aparate se clasifica in micrometre de interior, micrometre de exterior, micrometre de adancime si micrometre speciale. Din categoria celor speciale fac parte micrometrele de roti dintate, cele pentru tevi, filete, tabla, sarma si altele.

Fisiere in arhiva (1):

  • Masurari Dimensionale.doc