Mecanism de Ghidare Punte Rigida cu Trei Brate

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Mecanism de Ghidare Punte Rigida cu Trei Brate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Preda

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

1.CUPRINS 2
2. STUDIU DE NIVEL PRIVIND MECANISMELE DE GHIDARE A ROTILOR 3
2.1. Functiunile suspensiei 3
2.2. Functiunile mecanismului de ghidare 4
2.3. Geometria directiei si posibilităti de reglare 5
2.3.1. Unghiurile rotii 5
2.3.2. Unghiurile pivotului 6
2.3.3. Deportul pneumatic longitudinal si transversal 7
2.4. Tipuri de mecanisme de ghidare studiate 9
2.5. Analiza comparativă, avantaje - dezavantaje 10
3. ANALIZA CINEMATICĂ A MECANISMULUI DE GHIDARE 10
3.1. Comportamentul la săltare 11
3.2. Comportamentul la ruliu 12
3.3. Variatia de ecartament 14
3.4. Pozitia centrului instaneu de ruliu al puntii 16
3.5. Posibilităti de reglare a geometriei directiei (roată si pivot) 16
4.BIBLIOGRAFIE 17

Extras din document

2. STUDIU DE NIVEL PRIVIND MECANISMELE DE GHIDARE A ROTILOR

2.1. Functiunile suspensiei

Ansamblul dispozitivelor elastice dispuse între roti si caroserie sau sasiu formează un sistem de suspensie si are următoarele functiuni:

- limitarea încărcăturilor dinamice transmise de către roti corpului automobilului, în vederea protejării acestuia fată de suprasolicitări prin încovoiere si răsucire.

- asigurarea stabilitătii si tinutei de drum a automobilului în care scop este necesar:

- să mentină un contact neîntrerupt între roti si drum pentru realizarea aderentei;

- să ghideze cu exactitate miscările rotii în raport cu corpul automobilului în timpul oscilatiilor produse pentru trecerea peste neregularitătile drumului.

- mentinerea echilibrului automobilului în diferite conditii de mers.

- asigurarea unui confort cât mai mare pentru persoanele transportate si protejarea încărcăturii transportate fată de oscilatiile transmise corpului automobilului.

1. ghidarea corectă a rotilor este realizată de mecanismul de ghidare al suspensiei;

2. atenuarea socurilor de către arcuri;

3. diminuarea amplitudinii vibratiilor ridicate, fie de amortizoare fie de elementele de actionare active.

SUSPENSIA - are mai multe roluri, dar toate sunt o consecintă a necesitătii de a diminua fortele transmise către caroserie de roti, senile la trecerea peste obstacole; functia de a atenua socurile, în cazul socurilor mecanice. Socul este o modificare foarte rapidă a acceleratiei unui corp. [4]

Tipuri de suspensii:

- suspensii pasive – nu se intervine din afară cu energie pentru reglarea ei. Modul pasiv: în suspensia pasivă nu se introduce energie în sistem (adăugăm o componentă care se numeste variator,care în permanentă va genera o fortă ce se opune miscării relative dintre roti si caroserie, dacă viteza este orientată într-un sens, forta este în celălalt sens - spre deosebire de arc atunci când forta creste la comprimarea arcului.

- suspensie activă – se intervine activ cu energie pentru reglaje. Modul activ: în suspensia activă se va introduce energie în sistem (de la o sursă de putere) iar această energie va fi însotită de generarea unor forte ce se opun în permanentă tendintei de miscare. Generarea acestor forte cu variatie rapidă si exact la momentul potrivit se poate face cu ajutorul unor motoare (liniare precum cilindrii parametrici sau hidraulici).

Aceste elemente de actionare denumite activatoare trebuie să fie controlate de sisteme performante.

- suspensie semiactivă – consumă putină energie pentru schimbarea modului de lucru; energia este folosită pentru schimbarea caracteristicii amortizoarelor (de la 20 – 100 W/roată ). [2,4]

Indicii caracteristici ai unei suspensii:

1. indicele geometric – este dat de cursa suspensiei – cursa de comprimare este limitată de necesitatea ca spirele arcului sa nu se atingă (se montează un tampon limitator de cursă).

Amortizorul la destindere – pistonul poate atinge capătul tubului, pentru a evita aceasta se montează o bucsă de amortizare. Cursa mare de destindere poate duce la deplasarea arcului de pe suportul lui. Limitarea principală a acestor curse este dată de mărimea bratelor mecanismelor de ghidare – bratele mici fiind cele mai solicitate.

2. indicele de confort – acceleratia medie resimtită în caroseriea autovehiculului

Suspensia este bună atunci când acceleratia medie este mică.

3. indicele de sigurantă – variatia sarcinii pe roată. Pentru asigurarea confortului si sigurantei (performantei) avem două principii de reglare:

- SKYHOOK – avem confort dar nu avem sigurantă: în desprinderea unei roti de pe sol nu mai avem aderentă. După ce roata revine pe sol ea trebuie să parcurgă o distantă egală cu raza rotii pentru ca forta laterală să devină 90 % din forta nominală.

- ROADHOOK – roata stă pe drum cu o fortă constantă. sunt situatii când unul din principiile de reglare poate deveni prioritar (sistemele sesizează situatia în functie de comenzile conducătorului).

Pentru vehiculele ce trebuie să pătrundă în teren accidentat este foarte important ca rotile să poată urma traseul drumului. Este foarte important o cursa mare a suspensiei. Această cursă poate fi realizată si cu ajutorul cadrului autovehiculului care se torsionează cu usurintă.[4]

2.2. Functiunile mecanismului de ghidare

Mecanismul de ghidare are rolul de a prelua fortele ce apar între roti si cale si momentele reactive pe care le transmite cadrului sau caroseriei. [4]

Trebuie

Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanism de Ghidare Punte Rigida cu Trei Brate.doc

Alte informatii

FAC. DE INGINERIE MECANICĂ Cat. de Autovehicule şi Motoare