Mecanismul de Distributie

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Mecanismul de Distributie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

1. Argument pag. 3
2. Descrierea lucrarii pag. 4
2.1. Mecanismul de distributie pag. 4
2.1.1. Destinatie . Clasificare si
parti componente pag. 4
2.1.1.1. Destinatie si clasificare pag. 4
2.1.1.2. Constructia si functionarea
mecanismului de distributie pag. 6
2.1.2. Intretinerea.Defectele in exploatare
si repararea mecanismului de distributie pag. 12
2.1.2.1. Intretinerea mecanismului
de distrbutie pag. 12
2.1.2.2. Defectele in exploatare ale
mecanismului de distributie pag. 15
2.1.2.3. Repararea mecanismului
de distributie pag. 17
3. Norme de sanatate si securitatea
muncii pag. 19
4. Bibliografie pag. 20
5. Anexe pag. 21

Extras din document

1. Argument

Aparitia primelor automobile este strans legata de descoperirea si perfectionarea masinii cu abur si a motorului cu ardere interna. Primele automobile au aparut pe la mijlocul secolului trecut si erau echipate cu motor cu abur , iar spre sfarsitul secolului trecut motorul cu abur incepe sa fie inlocuit cu motorul cu ardere interna.

Aceste automobile erau prevazute cu roti fara pneuri ,aveau o transmisie simpla, masa mare , iar viteza de deplasare era foarte mica . Primele automobile au fost utilizate in special pentru transportul pesoanelor.

In secolul nostrum incepe folosirea rotilor cu pneuri , se perfectioneaza motorul cu ardere interna si transmisia acestuia , au crescut vitezele de deplasare si s-a diversificat continuu constructia automobilelor

Primul autoturism aerodynamic a fost construit in anul 1923 de inginerul Aurel Presu . Autoturismul fara diferential si cu motor in spate a fost brevetat in mai multe tari .

In anul 1953 incepe la Brasov fabricarea autocamionului SR-101 , cu o sarcina utila de 4 tone , echipat cu un motor cu aprindere prin scanteie in patru timpi cu sase cilindrii verticali in linie .

In Societatea Comerciala ROCAR SA din Bucuresti se produc autoutilitare si autobuze destinate transportului urban si interurban .

In cepand din 1996 intreprinderea DAEWOO AUTOMOBILE din Craiova se fabrica autoturismul Cielo , cu o linie moderna si un consum redus de ombustibil , echipat cu un motor cu patru cilindrii in linie .

Caroseria reprezinta suprastructura automobilului in care se amenajeaza spatial util pentru transortul persoanelor , marfurilor . Caroseria cuprinde : masca radiatorului , capota motorului , torpedoul , cabina si platforma ( la autocamioane ) , corpul caroseriei ( la autobuze si la autoturisme ) , aripile , scarile , usile si scaunele din interior .

Tipuri de motoare utilizate :

1.Motoare cu aprindere prin scanteie electrica ( MAS ) , la care amestecul de combustibil cu aer realizat in exteriorul cilindrului si comprimat in cilindru se aprinde de la o scanteie electrica .

2.Motoare cu aprindee prin compresie ( MAC : sau motoare cu autoaprindere , ce aspira numai aer , care apoi comprimat puternic . Combustibilul se introduce in cilindru, fiind injectat la sfarsitul cursei de comprimare .

1. Mecanismul de distributie

1.1 Destinatie.Clasificare si

parti componente

1.1.1 Destinatie si clasificare

Mecanismul de distributie (fig.1.1) este un ansamblu de piese care asigura umplerea cilindriilor, intr-o anumita ordine, cu amestec carburant sau aer proaspat si evacuarea gazelor arse.

Dupa tipul motorului, distributia poate fi pentru motoare in patru si in doi timpi. Motoarele in patru timpi utilizeaza mecanismul de distributie cu supape. Cele in doi timpi in general, nu au supape ci ferestre in cilindri care sunt deschise si inchise prin deplasarea pistonului de o forma speciala ( cu deflector ) asa-zisa distributie prin lumini.

Unele motoare in doi timpi, in special cele cu aprindere prin compresie au numai supape de admisie sau numai de evacuare .

Dupa pozitia supapelor, mecanismele de distributie sunt :

- cu supape laterale ( fig 1.2,a) la care supapele sunt plasate in blocul motor ;sistemul lor nu se mai foloseste avand multiple dezavantaje ;

- cu supape in cap ( fig 1 .2, d si c) , unde supapele sunt montate in chiulasa deasupra pistonului ;

- mixt ( Rover ), supapele fiind montate in bloc si in chiulasa .

Arborele cu came se monteaza in carter sau pe chiulasa. De aceea , distributia din acest punct de vedere este :

- cu arbore cu came in carter cel mai raspandit ( motoarele D 797-05, D 2156 HMN 8 , ARO – 240 , Dacia etc) ;

- cu arbore cu came montat pe chiulasa, fiind comandate prin culbutor ( fig. 1.2, c ) ( Lada 1200 , Lada 1500 , Fiat 1600 Mercedes-Benz etc. ). La acest sistem supapele sunt asezate inclinat , ceea ce micsoreaza uzura capetelor lor ( la toate tipurile la care se folosesc culbutori cu role se micsoreaza mult uzura ) arboreal cu came este antrenat de arboreal cotit printr-un lant dublu cu intinzator sau curele dintate ( v. fig. 1.1,b):

- cu arbore cu came pe chiulasa , ce comanda direct supapele ( prin traversa sau langheta ) , sistem simplu care necesita o buna etansare a contactului supapa-ghid pentru a evita patrunderea uleiului in camera de ardere ( deci consum marit de ulei , cocosare de segmenti , gomarea supapelor sau ancrasarea bujiilor ) .

La PMI exista un moment in care supapele de admisie si evacuare sunt deschise, cu acelasi unghi, numit incrucisarea(suprapunerea) supapelor. Efectele acestui fenomen are urmari pozitive ca : imbunatatirea umplerii came rei de ardere, racirea zonelor calde, atenarea efectului detonatiilor, scaderea cnsumului de combustibil, cresterea puterii motorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanismul de Distributie.doc