Minireductor de Turatie cu 2 Trepte de Reducere

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Minireductor de Turatie cu 2 Trepte de Reducere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Rizescu Ciprian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

Tema proiectului
1. Schema de principiu a minireductorului
2. Caracterizarea transmisiei mecanice
3. Stabilirea raportului de transitere pe trepte si a distantei intre axe
4. Calculul treptelor de angrenare
5. Calculul turatiilor, al vitezelor unghiulare, al puterilor si al momentelor
6. Calculul fortelor de angrenare
7. Calculul latimii rotilor
8. Calculul de rezistenta al danturii
9. Dimensionarea arborilor si alegerea rulmentilor
10. Calculul cuplajului limitator si al arcului elicoidal
11. Dificultati de proiectare

Extras din document

Tema proiectului:

Sa se proiecteze un minireductor de turatie cu 2 trepte de reducere, cu doua roti dintate cilindrice cu dinti drepti, avand caracteristicile:

- Modulul rotilor dintate pe prima treapta mm;- Raportul de transmitere total it=20;- Puterea la arborele de intrare Pi=28W;- Turatia arborelui de intrare ni=1750 rot/min;- Minireductorul va fi prevazut cu un cuplaj limitator de frictiune.DESEN REDUCTOR

(1) (19)- cuplaj elastic; (2)- arbore intrare; (3) (3') (7) (9) (13) (13') (14) (18)- rulmenti radiali cu bile; (4)- pinion dintat (zi) solidar cu arborele; (5)- roata dintată cu dint, drepti (z2); (6)¬arbore intermediar; (8)- pinion dintat (z3) solida cu arborele; (10)- roata dintată cu dinti drepti (z4); (11)- ambreiaj prin frictiune (cuplaj limitator de sarcină); (12)- arbore igire; (15)- arc elicoldal cilindric de compresiune; (16)- piulita pentru reglajul fortei exercitate de arcul (15); (17)- şurub solidar cu ambreiajul (11).Miscarea de rotatie este preluata de la motorul electric (ME) prin intermediul unui cuplaj (1) de catre arborele de intrare (2). Solidar cu acesta se afla pinionul z1(5) care angreneaza cu roata dintata z2 (6). Odata cu aceasta se roteste si arborele intermediar (7) si pinionul z3 (10) care angreneaza cu roata dintata z4 (11). Pe aceasta se cupleaza prin frictiune un ambreiaj (9). Sistemul limitator de sarcina al ambreiajului este compus din arc elicoidal (14), surub (15), piulita (16). Prin intermediul ambreiajului miscarea de rotatie se transmite arborelui de iesire (19) si prin intermediul unui alt cuplaj (20) dispozitivului de lucru (DL). Toti arborii se sprijina pe rulmenti radiali(3, 12, 18), iar minireductorul este inchis intr-o carcasa (8) prevazuta cu un capac (4) si cu o caseta pentru accesul la piulita (17).TRANSMISIII MECANICETransmisia mecanica este un ansamblu tehnic ce are in compunere mai multe organe de masini simple, compuse sau complexe organizate in diferite variante constructive, cu rolul principal de a transmite energia mecanica prin transformarea miscarii si a momentului de rasucire transmis.

Transmisia mecanica este formata din motorul electric (ME), tranmisia prin curele trapezoidale (TCT), reductorul cu roti dintate (R), cuplajul elastic (CE) si masina de lucru (ML).

Cuplajele sunt organe de masini care asigura legatura si transferul de energie mecanica intre doua elemente consecutive, obisnuit coaxiale, ale unui lant cinematic, fara a avea posibilitatea modificarii legii de miscare.

Pe langa functia importanta de transmitere a miscarii si a momentului de torsiune, cuplajele mai pot indeplini urmatoarele functii: comanda a miscarii; compensare a erorilor de executie si montaj; amortizare a socurilor si vibratiilor; limitare a unor parametrii functionali.

Caracteristica comuna a cuplajelor permanente mobile cu elemente intermediare elastice este aceea ca au in compunere un element elastic (metalic sau nemetalic) care determina proprietatile si calculul de proiectare al cuplajului. Ele sunt denumite cuplaje elastice si permit montarea arborilor cu abateri de la pozitia reciproca si rotirea relativa a semicuplajelor. Rolul pricipal al cuplajelor elastice consta in limitarea vibratiilor de rezonanta si atenuarea socurilor torsionale prin acumularea elastica temporara a lucrului mecanic si redarea acestuia sistemului prin revenirea treptata a elementului elastic la forma si pozitia inititala. Cuplajul este privit ca un element elastic cu amortizare interpus intre masina motoare si masina de lucru. Rigiditatea cuplajului reprezinta variatia momentului de torsiune in functie de unghiul de rotire, iar amortizarea cuplajului caracterizeaza dependenta momentului de torsiune de viteza de deformare.

Aceasta transmisie este o transmisie cu roti dintate, denumita si angrenaj, este mecanismul format din doua sau mai multe roti dintate aflate in angrenare. Angrenajul asigura, datorita danturii rotilor, o transmitere prin forma si cu raport de transmitere constant a miscariii de rotatie si a momentului de torsiune intre doi arbori necoaxiali, realizandu-se in general o modificare a momentului de torsiune si a turatiei.

Angrenajele sunt cele mai folostite transmisii mecanice datorita avantajelor semnificative pe care le prezinta: siguranta si durabilitate mare, randament ridicat, gabarit redus. Ca dezavantaje se pot retine urmatoarele: tehnologie complicata, cost mare, zgomot si vibratii in functionare.

Angrenajul cilindric exterior cu dinti inclinati este un angernaj ce se compune din doua roti cilindrie cu dantura exterioara inclinata. Cele doua roti cilindrice cu dinti inclinati au unghiul de inclinare de divizare al dintelui fata de axa rotii de aceeasi valoare, dar cu sens de inclinare invers.

La angrenajul cu dinti inclinati angrenarea incepe la un colt al piciorului rotii motoare ca apoi linia de contact, care este inclinata cu un unghi de inclinare sa creasca in deplasare spre varful dintelui. Dupa o valoare maxima, scade iar, si in final, iesirea din angrenare se porduce la un colt al capatului dintelui. Se produce astfel o intare si iesire treptata din angrenare.

La transmisiile prin curele trapezoidale, fetele de lucru ale curelei sunt flancurile laterale, asigurand prin pozitie o capacitate portanta superioara si o incarcare pe arbori mai mica. Aceste avantaje apar pe seama cresterii aparente a coeficientului de frecare, dar, in acelasi timp, valorile pentru raportul „h/D” si alunecarile relative mai mari pe suprafetele de lucru influentaza negativ durabilitatea.

Transmisiile prin curele trapezoidale au arborii paraleli; rar se intalnesc si transmisii semi-incrucisate sau incrucisate.

Cureaua trapeoidala cuprinde in sectiune straturi din tesatura de bumbac sau snururi din fire de cord, ca element de rezistenta la uzura

Fisiere in arhiva (1):

  • Minireductor de Turatie cu 2 Trepte de Reducere.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI FACULTATEA DE ING MECANICA SI MECATRONICA