Motor Fiat Ritmo

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Motor Fiat Ritmo.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 85 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Aldea Radu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Tema de proiect

Studentul :Marginean Doru

I. Sa se efectueze calculul termic al motorului Fiat Ritmo 1,7D si sa se proiecteze mecanismul motor aferent pentru urmatoarele caracteristici:

a. puterea nominala a motorului: Pn = 40 kw

b. turatia nominala a motorului: nn = 4200 rot/min

II. Proiectul va contine:

a. memoriul tehnic

b. memoriul justificativ de calcul

c. desenul de ansamblu (minimum o sectiune prin mecanismul motor al unui cilindru, scara 1:1)

d. desenul de executie pentru o piesa componenta a meca-nismului motor (scara 1:1)

e. bibliografia

UTCN PROIECT DE AN Pagina: 2

1. MEMORIUL TEHNIC.

PRINCIPALELE CARACTERISTICI

CONSTRUCTIVE SI FUNCTIONALE ALE

MOTORULUI.

Pentru realizarea proiectului, ce consta în efectuarea calculului termic al unui motor si proiectarea mecanismului motor aferent, s-a ales ca obiect de studiu motorul ce echipeaza masina Fiat Ritmo. Acesta este un motor cu aprindere prin comprimare, cu caracteristici constructive si functionale impresionante. Este vorba de un motor cu patru cilindri în linie cu decalaj de 180° între coturile arborelui cotit. Cu o cilindree de 1.698 cm³ acest motor (greutate proprie de 510 kg) furnizeaza o putere de 40 kw (55 CP) la o turatie nominala de 4.200 rot/min. Viteza maxima este de 157 km/h. Pe parcursul testelor efectuate constructorii au fost placut surprinsi de flexibilitatea motorului care se bazeaza, în primul rând, pe elasticitatea cuplului motor, valoarea maxima de 240 Nm la 1.500 rot/min (obtinuta pe un interval larg de turatie la viteza medie), care ramâne constant pâna la turatia de 5.200 rot/min .

Datorita cutiei de viteze manuala cu cinci trepte, nivelul de zgomot este scazut, spre exemplu în treapta a cincea la viteza de 100 km/h zgomotul în interiorul habitaclului este de doar 69 dB (A), la viteza de 140 km/h nivelul zgomotului urca cu doar 6 unitati, adica atinge valoarea de 75 dB (A), iar la o viteza apropiata de cea maxima, respectiv 160 km/h, nivelul zgomotului nu depaseste valoarea de 77 dB (A). Cu o acceleratie de la 0 la 100 km/h în 14,4 s, Ritmo nu este mai lenta decât concurentele din aceeasi categorie, performanta influentata foarte mult de greutatea automobilului de 1.060 kg.

UTCN PROIECT DE AN Pagina: 3

SISTEME AUXILIARE.

Sistemul de distributie .

Sistemul de distributie al motorului Fiat Ritmo 1,7 D este un sistem de distributie cu supape montate in chiulasa si are urmatoarele parti componente: arbore de distributie, supape si arcuri de supape .

Motorul este dotat cu o distributie variabila, arborele de distributie (cu came) fiind situat pe chiulasa si este antrenat prin intermediul unei curele dintate care transmite miscarea de la pinionul montat pe arborele cotit la pinionul montat pe arborele cu came.

Pozitionarea curelei de distributie

Axul cu came (arborul de distributie) are rolul de a comanda miscarea supapelor. Profilul camei trebuie sa asigure o deplasare fara socuri a supapei la o deschidere si închidere rapida a acesteia, conditii impuse de o umplere cât mai completa a cilindrilor. Axul cu came este fixat în chiulasa pe 5 lagare de sustinere

Fisiere in arhiva (2):

  • ritmo partea I.doc
  • ritmo partea II.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TEHNICA CLUJ-NAPOCA Colegiul de automobile Catedra: MA-AR Disciplina: MOTOARE TERMICE