Prelucrarea Rotilor Dintate Cilindrice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Prelucrarea Rotilor Dintate Cilindrice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 47 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

1. GENERALITATI
2. CLASIFICAREA ROTILOR DINTATE UTILIZATE IN CONSTRUCTIA DE MASINI
3. MATERIALE UTILIZATE IN FABRICAREA ROTILOR DINTATE
4. ELEMENTELE GEOMETRICE PRINCIPALE ALE ROTILOR DINTATE
5. DANTURAREA ROTILOR DINTATE CILINDRICE CU FREZA-MELC MODUL
6. ELEMENTELE CONSTRUCTIVE ALE FREZELOR MELC
7. PRECIZIA DE PRELUCRARE A ROTILOR DINTATE
8. CONTROLUL ROTILOR DINTATE
9. CALCULUL REGIMURILOR DE ASCHIERE
10. MASINI DE DANTURAT CU FREAZA-MELC
11. TEHNICA SECURITATII MUNCII LA PRELUCRAREA PRIN ASCHIERE
12. BIBLIOGRAFIE

Extras din document

GENERALITATI

Danturarea unei roti dintate reprezinta un ansamblu de suparafete identice si echidistante compus din flancurile dintilor si zonele de trecere de la bazele acestora.

Prelucrarea danturilor prezinta o serie de particularitati generate de forma complexa a flancurilor si de conditiile de precizie si de calitate ce li se impun; ca urmare,procesele de danturare se realizeaza, de regula, cu echipament tehnologic special(masini-unelte, scule,dispozitive,verificatoare) si fotmeaza o categorie aparte. Conform STAS 5456-80 “danturarea este o metoda de prelucrare prin aschiere, executata cu scule de danturat pentru obtinerea danturilor cilindrice, conice, melcate si a arborilor canelati”.

Prelucrarea prin aschiere a acestor piese se face in functie de volumul de productie, marimea si forma lor atat pe masini clasice cat si pe masini cu comanda numerica si care in general se pot incadra: unele in tehnologii tip din grupa discurilor sau rotilor, iar altele in grupa arborilor in trepte.

Datorita preciziei ceruta rotilor dintate rezulta ca, pentru realizarea lor se consuma bunuri materiale si mnopera de valori mari. Dar, dintr-o analiza minutioasa a acestor piese, a tehnologiilor lor de realizare, rezulta ca este posibila intocmirea de tehnologii tip, ceea ce conduce la economii considerabile. De asemenea trebuie subliniat ca rotile dintate sunt piese cu grad ridicat de tehnologicitate.

Clasificarea rotilor da posibilitatea alegerii unor procese tehnologice tip ale prelucrarii, pentru anumite clase de roti, la o anumita grupa de masini cu precizia si productivitate superioara, realizandu-se simplificarea unor operatii de pregatire, scurtarea ciclului de fabricatie, etc.Prelucrarea pieselor,fara a tine seama de asemanarea lor, dupa tehnologii paralele, duce la risipa de timp, la ocuparea nejustificata a parcului de masini a fortei de munca, la micsorarea indicilor tehnicii si economici.

In industria costructoare de masini exista o varietate mare de roti dintate ca forma si dimensiuni. Ca dimensiuni rotile dintate pot avea module cuprinse intre 0,3 si 50 mm si un numar de dinti cuprins intre 6 si 1000.

CLASIFICAREA ROTILOR DINTATE UTILIZATE

IN CONSTRUCTIA DE MASINI

Piesele cu dantura sunt foarte folosite in constructia de masini ele fiind organe de masini intalnite in toate transmisiile mecanice.

Deoarece rotile dintate se proecteaza si se executa intr-o mare diversitate, atat in ceea ce priveste forma lor constructive, cat si in ceea ce priveste forma danturii, clasificarea lor se poate face dupa mai multe criterii, cel mai cuprinzator dintre acestea, referindu-se la forma geometrica a piesei care determina, de cele mai multe ori, si particularitatile tehnologice de prelucrare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prelucrarea Rotilor Dintate Cilindrice.doc