Proiectarea Optimizata din Punct de Vedere al Consumurilor Specifice Sudarii Mag a Unor Noduri Tipice din Constructiile Navale

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Proiectarea Optimizata din Punct de Vedere al Consumurilor Specifice Sudarii Mag a Unor Noduri Tipice din Constructiile Navale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 89 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sorin Savu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Introducere

1.1 Prezentarea si analiza temei de proiectare

Constructiile navale este un domeniu relativ bine dezvoltat în regiunea de S-V a României, motiv pentru care, în aceasta zona ar trebui sa primeze atât cercetarea cât si calificarea de personal în acest domeniu. Acest fapt a condus la elaborarea prezentei teme de analiza si proiectare.

Orice structura navala asamblata prin sudare si nu numai prin sudare, contine o serie de noduri de asamblare a diferitelor sale componente. Datorita faptului ca eventualele accidente în care sunt implicate vapoarele, submarinele si elementele portuare produc pagube materiale imense si chiar si victime, este necesar ca domeniul constructiilor navale sa fie foarte strict legiferat si urmarit. Acest lucru se întâmpla, existând nu numai o legislatie internationala privind principalele linii directoare ale constructiilor navale, dar si societati specializate în supravegherea activitatilor din domeniu, începând cu proiectarea si terminând cu exploatarea navelor. Astfel, si proiectarea si executarea nodurilor din componenta structurilor navale este strict reglementata. Reglementarea consta în elaborarea unui catalog cu noduri tipice, catalog care defineste, clasifica si ofera prescriptii de proiectare a nodurilor. În acest mod s-a reusit tipizarea nodurilor.

Problema care se mentine este legata de alegerea celui mai potrivit nod pentru o aplicatie data si de dimensionarea acestuia. Prezenta tema îsi propune studierea comportarii unor noduri pentru anumite aplicatii date, precum si costurile realizarii acestora.

Analiza comportarii la solicitarea specifica aplicatiei considerate consta în dimensionarea elementelor nodului si interpretarea dimensiunilor obtinute relativ la constructia în sine. În cazul în care dimensiunile sunt considerate nepotrivite pentru constructie, se va alege un alt nod pentru aplicatia respectiva.

Dimensionarea care trebuie efectuata este relativ dificila datorita faptului ca nu este posibila cunoasterea cu precizie a solicitarii elementelor nodului. Încarcarile sunt variabile si putin cunoscute ca intensitate. Exista doua tipuri de încarcari: încarcarile cunoscute ca intensitate si mod actiune, încarcari date greutatea proprie a elementelor constructiei si de sarcina utila a navei si încarcarile mai putin cunoscute ca intensitate si mod actiune cum sunt încarcarile date de vânt, zapada si, foarte important, încarcarile date de actiunea valurilor. De obicei încarcarile cunoscute sunt statice (cu exceptia situatiei în care marfa transportata de nava este lichida), iar încarcarile necunoscute sunt de obicei dinamice, cu o frecventa relativ redusa. Datorita necunoasterii cu precizie a solicitarii elementelor nodurilor, va fi necesara aprecierea proprie a solicitarilor.

Alegerea aplicatiei se face în baza propriilor observatii efectuate de autor la Santierul Naval Orsova, autorul alegând aplicatiile în functie de frecventa utilizarii lor.

Analiza economica consta în determinarea analitica a costurilor realizarii nodurilor. Se au în vedere:

- Costurile debitarii oxi-acetilenice a elementelor nodului (costul oxigenului de taiere, costul oxigenului de producere a flacarii, costul acetilenei de producere a flacarii, manopera)

- Costurile asamblari prin sudare a nodului (costul materialelor de adaos, manopera prinderii provizorii, manopera sudarii propriu-zise, manopera curatarii dupa sudare, costul examinarii vizuale)

- Costurile operatiilor auxiliare (manipularea tablei, transportul tablei, racirea tablei).

Pentru aceasta se vor efectua determinari prin calcul ale valorilor parametrilor tehnologici de debitare si sudare, deci proiectari de tehnologii pentru debitarea si sudarea elementelor nodului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea Optimizata din Punct de Vedere al Consumurilor Specifice Sudarii Mag a Unor Noduri Tipice din Constructiile Navale.doc