Reductor cu Roti Dintate Cilindrice cu Dinti Drepti cu o Treapta de Reducere

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Reductor cu Roti Dintate Cilindrice cu Dinti Drepti cu o Treapta de Reducere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc, dwg de 28 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marius Alexandrescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

CUPRINS
Memoriu tehnic
Consideratii generale pag. 4 ;
Variante constructive pag. 5 ;
Norme de tehnica securitătii muncii pag. 10 ;
Memoriu justificativ de calcul
Calculul raportului de transmitere a reductorului pag. 11 ;
Puterea nominală transmisă de o curea pag. 11 ;
Alegerea valorii medii ale randamentelor pag. 11 ;
Calculul turatiei arborilor reductorului. Calculul pag. 11 ;
momentelor de torsiune pe arbori. Calculul puterilor
pe arbori
Calculul transmisiei cu curele trapezoidale pag. 12 ;
Calculul modului pe baza presiunii de contact pag. 13 ;
Calculul angrenajului pag. 14 ;
Calculul arborilor la solicitări compuse pag. 18 ;
Calculul reactiunilor pe arbori pag. 20 ;
Calculul de verificare al arborilor la oboseală pag. 24 ;
Calculul rulmentilor pag. 26 ;
Verificarea penelor pag. 27 ;
Bibliografie pag. 28 ;

Extras din document

Să se proiecteze actionarea mecanică compusă dintr-o transmisie prin curele trapezoidale si un reductor cilindric cu dinti drepti care actionează un utilaj având urmatoarele date de proiectare :

- puterea de transmitere : p = 4.5kw

- turatia de intrare : ni = 1200 rot/min

- raport transmisie : i = 9

2. MEMORIU TEHNIC

Consideratii generale

Transmisiile mecanice dintre motor si masina de lucru măresc sau micsorează viteza, respectiv, momentul transmis ; modifică traiectoria sau caracterul miscării ; modifică sensul sau planul de miscare ; reglează si modifică continuu viteza ; îsumează miscarea si momentele de transmis de la mai multe motoare sau distribuie miscarea la mai multe masini sau organe de lucru ; protejează organele masinii motoare contra suprasarcinilor.

Trasnmisiile mecanice pot fi prin angrenare si prin freacare.Transmisiile prin angrenare (roti dintate) cu raport de transmitere constant montate în carcase închise se numesc reductoare când reduc turatia (i>1) si amplificatoare când măresc turatia (i<1). Când acestea permit variatia de viteză în trepte se numesc cutii de viteză.

Reductoarele pot fi cu una, două sau mai multe trepte de reducere, construite fie ca subansamble izolate, fie ca, făcând parte din ansamblul unei masini. În functie de pozitiile relative ale arborelui motor si condus reductoarele se construiesc cu roti dintate cilindrice, roti conice si roti pseudoconice. Reductoarele cu o treaptă au la bază angrenaje cilindrice, conice sau pseudoconice si melcate montate în carcase.

Dupa pozitia axelor rotilor dintate distingem reductoare cu axe fixe si reductoare cu axe mobile (reductoare diferentiale si reductoare planetare).

Reductoarele cu roti dintate au o largă utilizare datorită avantajelor care le prezintă : raport de trasmitere constant, posibilităti de realizare a unor transmisii cu încărcări de la câtiva newtoni la încărcări foarte mari, gabarit redus si randament ridicat, întretinere simplă si ieftină etc.

În ultimul timp se utilizează pe scară din ce în ce mai largă reductoarele planetare ce asigură transimisii cu randamente corespunzătoare la rapoarte de transmitere mari si gabarit redus.

Reductoarele pot fi de uz general sau special. Reductoarele de uz general au un singur lant cinematic - deci un raport de transmitere unic - si o carcasă independentă si închisă. În categoria reductoarelor de uz general nu intră reductoarele cu angrenaje conice si melcate ce au axele în altă pozitie decât orizontală sau verticală si respectiv unghiul dintre axe diferit de 900.

Componentele principale ale reductoarelor cu o singură treaptă de reducere sunt următoarele : carcasa reductorului, cei doi arbori (arborele de intrare si arborele de iesire) , roti dintate, lagărele, elementele de entansare, dispozitivele de ungere, capacele, indicatorul de nivel a uleiului , aerisitorul, elemetele pentru ridicarea reductorului,dopul de golire,organele de asamblare.

Variante constructive.

Varianta 1 : Este prezentat un reductor cu dinti drepti, în figura 1, cu o singură treaptă de reducere. Este o variantă simplă usor de realizat având un gabarit redus. Pentru varianta respectivă se pot folosi si roti cu dinti înclinati. Sprijinirea arborilor se face pe rulmenti radiali cu bile pe un singur rând.

Fig 1 [1]

Fig 1.1 Schema cinematică

Varianta 2 : Varianta prezentată în figura 2 este o variantă mai robustă, având un gabarit mai mare fiind un reductor pentru puteri de transmitere mari. Sprijinirea arborilor se face pe rulmenti radial-axiali cu role conice, deci se pot monta si roti dintate cu dinti înclinati.

Fisiere in arhiva (4):

  • Reductor cu Roti Dintate Cilindrice cu Dinti Drepti cu o Treapta de Reducere
    • Arbore de intrare.dwg
    • Pop Marius Reductor.doc
    • Reductor cilindric cu dinti drepti.dwg
    • roata OM.dwg

Alte informatii

Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare