Reductor - Distribuitor

Imagine preview
(6/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Reductor - Distribuitor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier odt de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sipos Ovidiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

REDUCTOR DISTRIBUITOR

DESTINATIA SI CLASIFICAREA REDUCTOARELOR DISTRIBUITOARE

DESTINATIA REDUCTORULUI-DISTRIBUITOR. Automobilele destinate sa lucreze in conditii grele de drum sau pe terenuri accidentale au de invins rezistente mari si pentru a folosi intreaga greutate a lor aderenta acestea se construiesc toate puntile motoare.

Pentru transmiterea momentului motor la toate puntile motoare, automobilele sunt echipate cu un distribuitor sau un reductor-distribuitor.

Distribuitorul are rolul de a distribui momentul motor la puntile motoare fara insa al modifica.

Reductorul-distribuitor are rolul de a distribui momentul motor la puntile motoare si in acelasi timp il si modifica. In general reductorul-distribuitor este prevazut cu doua trepte, permitand dublarea numarului de trepte ale cutiei de viteze. In majoritatea cazurilor una din trepte are raportul de transmitere egal cu unitatea, iar a doua variabil intre 1,7 si 2,8. Prin marirea raportului de transmitere si folosirea integrala a greutatii ca greutate aderenta, automobilul va putea sa urce pante de 50–60 %, va putea trece prin terenuri grele.

Clasificarea reductoarelor-distribuitoare. Din punct de vedere constructiv reductoarele distribuitoare pot fi : cu dispozitiv de decuplare a puntii motoare anterioare; cu diferential interaxial; cu cuplaj unidirectional ( unisens).

TIPURI CONSTRUCTIVE DE REDUCTOARE DISTRIBUITOARE

Reductorul distribuitor cu dispozitiv pentru decuplarea puntii anterioare.

In figura 1.1 este prezentat reductorul-distribuitor utilizat la autoturismul ARO, avand doua trepte, una cu raportul de transmitere, si a doua cu raportul de transmitere 2,175.

Treapta cu raportul de transmitere 1 se obtine prin cuplarea mufei 19 cu dantura auxiliara a pinionului 21 de pe arborele primar 16. In felul acesta, momentul se transmite direct de la arborele primar la arborele secundar 14 de antrenare a puntii din spate. In acelas timp momentul se transmite de la pinionul 21 la pinionul 22, solidar cu arborele intermediar 11. Cuplarea puntii din fata se realizeaza prin deplasarea in stanga a mufei de cuplare 5 pentru solidarizarea arborelui secundar 2 de antrenare a puntii din fata cu pinionul 4. Pinioanele 21 si 4 avand acelasi diametru raportul de transmitere intre arbori 16 si 2 este 1.

Treapta cu raportul de transmitere 2,175 pentru puntea din spate se obtine prin cuplarea mufei 19 cu dantura auxiliara a pinionului 18 pentru a-l solidariza cu arborele 14. In felul acesta momentul de la arborele primar 16 este transmis arborelui secundar 14 prin andrenajele rotilor 21-22 si 10-18. Prin cuplarea mufei 5 cu dantura auxiliara a pinionului 7 se obtine treapta cu raportul 2,175 si pentru puntea fata.

Fig.1.1

Prin utilizarea reductorului distribuitor se poate obtine :

cuplarea numai a puntii din spate fara merirea momentului motor;

cuplarea ambelor punti fara marirea momentului motor;

cuplarea ambelor punti cu marirea momentului motor;

Reductorul distribuitor are si un dispozitiv de zavoare, care impiedica cuplarea treptei ca raportul de transmitere 2,175 cand puntea din fata este decuplata si elimina posibilitatea decuplarii puntii din fata, cand este cuplata treapta inferioara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Reductor - Distribuitor.odt