Reductor Melcato - Cilindric in Doua Trepte

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Reductor Melcato - Cilindric in Doua Trepte.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: DRAGHICI I, GAFITANU M

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

CUPRINS
I.Memoriu tehnic.2
1.Consideratii teoretice.2
2.Variante constructive.Alegerea variantei constructive4
II.Memoriul justificativ de calcul.9
1.Întocmirea schemei cinematice.9
2.Calculul cinematic si dinamic.9
2.1.Stabilirea rapoartelor de transmitere pe trepte.9
2.2.Stabilirea turatiilor pe arbori.10
2.3.Stabilirea puterilor pe arbori.11
2.4.Stabilirea momentelor de torsiune pe arbori.11
2.5.Randamentul total al transmisiei.11
2.6.Alegerea motorului electric.11
3.Calculul organologic.11
3.1.Calculul transmisiei prin curele11
3.2.Calculul angrenajului melcat13
3.3.Calculul angrenajului cilindric.17
3.4.Calculul arborilor.21
3.4.1.Calculul arborelui de iesire (4).21
3.4.2.Calculul arborelui intermediar (3)27
3.4.3.Calculul arborelui melcat (2)35
3.5.Alegerea rulmentilor.40
3.6.Etansarea rulmentilor.44
3.7.Calculul asamblarilor cu pene45
3.8.Calculul cuplajului elastic cu bolturi.46
3.9.Calculul termic.46
Bibliografie48

Extras din document

I. MEMORIU TEHNIC

1. CONSIDERATII TEORETICE

Reductoarele fac parte din marea categorie a transmisiilor mecanice si servesc la reducerea (micsorarea) numarului de turatii si la marirea (cresterea) momentelor de torsiune.Se incadreaza in categoria transmisiilor prin angrenare (cu roti dintate) cu raport de transmitere constant (i>1) montate in carcase inchise.

Dupa tipul angrenajelor componente,reductoarele pot fi:

-cu roti cilindrice

-cu roti conice

-cu roti elicoloidale

-cu roti pseudoconice

-cu roti melcate

-combinate.

Elementele principale ale unui reductor,indiferent de tip sunt urmatoarele:

-carcasa (corp+capac)

-angrenajele

-arborii

-lagarele.

Carcasa se executa ,in general,din fonta prin turnare.Este prevazuta cu nervuri care au urmatoarele scopuri:-maresc rigiditatea ansamblului

-reduc zgomotul si vibratiile

-maresc suprafata efectiva de racire a reductorului.

La reductoarele de dimensiuni mari,netipizate si la unicate se utilizeaza constructiile sudate.

Carcasa trebuie sa asigure pozitia relativa corecta a arborilor (prin intermediul lagarelor) si rotilor dintate ,servind si ca baie de ulei.In planul de separatie corpul si capacul reductorului se prelucreaza fin si se acopera , inainte de asamblare cu lacuri , vopsele sau sticla solubila pentru asigurarea etanseitatii.Suprafata de separatie corp-capac poate fi prevazutea cu canale de ungere care sa impiedice iesirea lubrifiantului in afara si sa-l ghideze spre lagare.

Corpul reductorului este prevazut la partea inferioara cu un dop de golire a uleiului uzat , dupa rodaj sau dupa timpul normat deb utilizare.

Capacul reductorului are prevazut ,in partea superioara , un orificiu de vizitare acoperit cu un capac metalic sau transparent (capac de vizitare).Prin capacul de vizitare se urmareste periodic starea angrenajelor si se introduce lubrifiantul in reductor.

Caracasa (corp+capac) se asambleaza prin suruburi si se centreaza cu ajutorul unor stifturi cilindrice sau conoce.

In dreptul lagarelor sunt prevazute capace care se pot monta prin fixare cu suruburi pe carcasa sau in niste locasuri prevazute anume in peretii carcasei.

Angrenajele costitue partea functionala principala a unui reductor.Cele mai frecvent utilizate in constructia de reductoare,sunt angrenajele:-cilindrice(cu dinti drepti,inclinati si in V)

-conice (cu dinti drepti,inclinati si curbi)

-melc roata melcata

In functie de cerintele locului de utilizare se va alege angrenajul sau combinatia de angrenajecare sa intruneasca cele mai multe avantaje.La reductoarele cu mai multe trepte se impune impartirea rationala a

rapoartelor de transmitere pe fiecare treapta , in vederea obtinerii unor constructii de gabarite optime,ungerea satisfecatoare a tuturor treptelor,etc.

Arborii pe care sunt fixate angrenajele sunt arbori drepti.Ei sunt proiectati cat mai scurti pentru a avea o rigiditate cat mai mare (foarte importanta in functionare) si a asigura o constructie compacta reductoarelor.Orice reductor are un arbore de intrare si unul de iesire.La resuctoarele cu mai multe trepte exista si arbori intermediari.Arborii pot sa fie verticali sau orizontali in functie de tipul si

pozitia relativa a angrenajelor,locul de utilizare a reductorului etc.Exista constructii de reductoare cu doua capete de cuplare la iesire sau cu iesiri pe arborii intermediari.

Lagarele sunt in marea majoritate a cazurilor cu rulmenti.Tipul si marimea rulmentilor vor fi in functie de valoarea si sensul fortelor ce solicita arborii,tipul constructie alese etc.Se mentioneaza faptul ca sunt constructii speciale de reductoare (de turatie foarte mare ce lucreaza cu sarcini importante) unde lagarele cu rulimenti sunt inlocuite total sau partial prin lagare cu alunecare.

In afara acestor elemente principale orice reductor mai are o serie de repere auxiliare, strict necesare pentru o buna functionare si anyme:

-elemente de etansare

-elemente pentru masurarea(controlul)nivelului de ulei din baia reductorului (joje,vizoare)

-elemente pentru fixarea si pozitionarea rulmentilor si rotilor dintate pe arbori si in

carcasa:capace laterale,piulite,si saibe de siguranta pentru rulmenti,placute de reglare,etc.

-aerisitor ,pentru a se evita crearea unei suprapresiuni in interiorul reductorului , care ar

putea perturba in primul rand ungerea corespunzatoare a rotilor dintate si rulmentilor si ar

forta sistemul de etansare.

Ungerea reductoarelor de uz general se face cu ulei.Metodele de ungere se aleg in functie de viteza periferica a rotilor dintate,in primul rand.Pentru viteze periferice pana la 1215 m/s ungerea angrenajelor se face prin barbotare.La angrenajele cilindrice,nivelul uleiului la roata mare trebuie sa treaca peste dinti cu 0.75 din inaltimea lor dar nu mai putin de 10 mm. Rotile de turatie mica de pe treptele a doua sau a treia se pot scufunda pana la 1/3 din diametrul exterior al lor.La angrenajele conice roata mare va fi scufundata in ulei pe toata inaltimea dintelui (cel putin).Limita maxima de scufundare in ulei este tot 1/3 din diametrul exterior al rotii.

Melcul se recomanda a fi scufundat in ulei pe o inaltime de (2.54) mx.Daca roata melcata este cea care se afla in ulei ,se vor aplica recomandarile de la angrenajele cilindrice sau se va opta pentru solutia ungerii prin presiune.

Rulmentii reductoarelor se ung in general prin barbotarea uleiului de catre rotile dintate . La viteze sub 4 m/s rulmentii se pot unge cu unsori consistente , prevazandu-se in astfel de cazuri elemente de protectie pentru a se evita patrunderea produselor de uzura in rulmenti si spalarea unsorii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Reductor Melcato - Cilindric in Doua Trepte.doc

Alte informatii

TEMA PROIECTULUI Sa se proiecteze un reductor melcato-cilindric. -puterea motorului de antrenare 1.5 KW -turatia 1000 rot/min -raportul de transmitere total 100 Proiectul va cuprinde: I. Memoiu justificativ de calcul -intocmirea schemei cinematice(analizarea ei); -calculul cinematic si dinamic(rapoarte de transmitere,turatii,momente,randament) -calculul organologic(roti dintate,arbori,lagare,cuplaje,suruburi,pene,etc.); -alegerea materialelor; -consideratii de precizie; -consideratii economice si de protectia muncii. II.Desene -desenul de ansamblu general; -desenul de executie a doua organe reprezentative.