Repararea Pieselor Uzate prin Sudare

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3639
Mărime: 293.82KB (arhivat)
Publicat de: Narcis Niculescu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ing. Rosca Gheorghe,Ing. Matei Nicolae

Extras din proiect

Memoriu justificativ

Uzarea reprezinta degradarea straturilor superficiale ale elementelor cuplelor de frecare, fenomen ce se caracterizeaza fie prin pierdere de material, fie prin deformarea plastica a suprafetelor de contact.

Atât desprinderea de material, cât si modificarea starii initiale a suprafetelor sunt datorate numeroaselor fenomene si procese de natura mecanica, termica, electrica, chimica, etc., a caror actiune este practic greu de separat. Cauzele uzarilor depind de fenomenele predominante ce au loc între suprafetele în contact ale unei cuple de frecare, la functionarea acesteia.

Fenomenele mecanice contribuie cu ponderea cea mai mare la uzarea rapida a suprafetelor, iar timpul caracteristic acestei clase de fenomene este abraziunea. De fapt, uzarea abraziva, desi este un proces de mare intensitate, dureaza efectiv putin timp, dupa care apar în proportii din ce în ce mai mari uzarea de adeziune, uzarea chimica, etc.

Uzura este rezultatul principal al procesului de uzare, ce se manifesta prin modificarea caracteristicilor dimensionale si de forma geometrica, precum si a starii initiale a suprafetelor pieselor.

Ca urmare a procesului de uzare, proprietatile fizico-mecanice ale straturilor superficiale ale pieselor se modifica: în unele cazuri, duritatea superficiala scade pe masura ce uzura creste, iar în alte cazuri, duritatea creste ca urmare a ecruisarii, provocând o crestere treptata a fragilitatii stratului superficial, ceea ce accelereaza uzarea.

Din cauza uzurii avem nevoie de operatiile de reconditionat ale pieselor pe care fiecare decide prin ce metoda poate reconditiona piesa ,insa de multe ori toti alegem sa reconditionam piesele prin metode ieftine care sa nu necesite mult timp si pe care avem posibilitatea si mijloacele necesare de ale face.

Eu mi am ales ca tema de proiect”Reconditionarea prin sudura”deoarece este un procedeu de reconditionare care se poate face in orice atelier de lacatuserie si care nu necesita costuri foarte ridicate iar timpul de desfasurare al lucrarii poate fii foarte scurt.

Sudarea este procedeul tehnologic de asamblare nedemontabila a metalelor si aliajelor,prin topire locala,cu sau fara,metal de adaos.

Sudarea poate fi executată cu sau fără exercitarea unei forţe exterioare de apăsare a eselor care se asamblează.Locul de îmbinare se numeşte sudură,linia de îmbinare cordon de sudură sau cusătură.

Reconditionarea prin sudare prezinta urmatoarele avantaje :

-se poate aplica unei game largi de metale şi aliaje feroase şi neferoase;

-realizează economii de metal (15-20%) în raport cu nituirea sau turnarea;

-capacitatea de etanşare în raport cu nituirea este superioară;

-elimină zgomotul care se întâlneşte la nituire;

-construcţiile sudate sunt mai uşoare decât cele turnate;

-preţul de cost al asamblărilor sudate este mai redus;

-procedeul de sudare se pretează automatizării.

Pornind de la aceste avantaje putem trege concluzia ca reconditionarea prin sudare este forte ieftina si o putem folosii la orice piesape care vrem sa o rectificam daca aceasta poate fi reconditionata si adusa aproape la rezistenta pe care aceasta a avut-o cand a fost fabricate.

La reconditionarea pieselor uzate prin sudura am ales ca metoda reconditionarea prin sudura cu cusatura dubla deoarece aceasta se poate aplica atat la sudarea otelului cat si la sudarea metalelor neferoase.

O alta metoda pe care o puteam folosi este sudura in puncte care se realizeaza prin trecerea unui current electric pintr-un contact metallic si incalzirea contactului la temperature ridicate urmata de presarea si racirea sub presiune.

1.Generalitati

Dupa un anumit numar de ore de functionare a unui ansamblu, unele piese mai greu solicitate, prezinta o stare avansata de uzura, ceea ce face imposibila functionarea in continuare a ansamblului respectiv.

In afara uzurii datorita unei functionari de o anumita durata ,piesele masinilor si ale aparatelor pot iesii din functiune si in urma unor cause accidentale:lovituri, suprasolicitari, montari gresite, defecte de material, etc.

Pentru a repune ansamblul respective in functiune el este supus reparatiilor.In cadrul procesului de reparatie piesele demontate sunt analizate cu atentie, stabilindu-se natura si marimea uzurii.Pentru ca piesele uzate sa-si poata indeplinii in bune conditii rolul lor initial ele se supun unui proces de reconditionare.Totusi nu toate piesele uzate se supun reconditionarii.

La stabilirea aplicarii reconditionarii se ia in consideratie in primal rand gradul de uzura al piesei care influenteaza in mod direct costul reconditionarii.

In cazul in care costul reconditionarii este mai mic decat pretul unei piese noi se prefera reconditionarea piesei uzate, cu conditia obtinerii unei calitati a piesei reconditionate, sensibil egala cu cea a piesei initiale.

Daca insa costul reconditionarii este mai mare decat cel al unei piese noi se prefera achizitionarea piesei noi.

Totusi de cele mai multe ori reconditionarea asigura economii inseminate fata de situatia in care s-ar inlocui piesele uzate cu piese de schimb noi.

Reconditionarea pieselor uzate se poate realize prin mai multe procedee care se aleg pe baza:

-formei si a dimensiunilor piesei;

-naturii materialului piesei;

-tipului si marimii uzurii; utilajelor si a materialelor aflate in inzestrarea tehnica a intreprinderii.

Aceste procedee ptot fii:

-reconditionarea prin sudare

-reconditionarea prin deformare plastica

-reconditionarea prin metalizare

-reconditionarea prin acoperiri galvanice , etc.

Indiferent de procedeul folosit reconditionarea cuprinde o serie de operatii preliminare de pregatire operatia propriu-zisa de reconditionare si unele operatii finale

Sudarea este o operatie de imbinare nedemontabila a doua piese metalice prin topirea locala a acestora in zona de imbinare.

In momentul de fata sudarea constituie unul din cele mai utilizate procedee de reconditionare.Acest lucru se datoreaza faptului ca au fost puse la punct numeroase procedee de sudare realizate cu aparatura moderna si materiale foarte variate ca: -electrozi

-pulberi

-vergele de metal de adaos.

In atelierele de reparatii sudarea se foloseste intr-o masura foarte mare la repararea utilajelor agricole.

Inainte sa fie sudate, piesele trebuie sa fie pregatite, in care scop marginile ce se imbina se prelucreaza astfel incat forma si dimensiunile rostului sa corespunda tipului de imbinare stabilit.

2.Pocedee de sudare a pieselor uzate

2.1.Reconditionarea prin sudare manuala cu arc electric cu electrozi metalici inveliti.

Preview document

Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 1
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 2
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 3
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 4
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 5
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 6
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 7
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 8
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 9
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 10
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 11
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 12
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 13
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 14
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 15
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 16
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 17
Repararea Pieselor Uzate prin Sudare - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Repararea Pieselor Uzate prin Sudare.doc

Alții au mai descărcat și

Lucrari de Întretinere și Reparatii

-Necesitatea lucrarilor de întreţinere -Asigurarea exploatari la sarcini normale -Constatarea defectelor -Analiza cauzelor -se analizeaza...

Asamblări cu pene și caneluri

Asamblari demontabile. Asamblari filetate 1. Prezentare generala: Asamblarea este operatia de reuniune, intr-o succesiune bine determinata, a...

Sistemul de Pornire al Motoarelor

GENERALITATI PRIVIND PORNIREA MOTOARELOR Sistemele de pornire au rolul de a antrena motoarele cu combustie interna cu o anumita turatie si cuplu...

Prelucrarea Canalelor și a Suprafețelor Profilate

PRELUCRAREA CANALELOR 1.1. TIPURI DE CANALE Canalele sunt detalii constructive reprezentând adâncituri pe suprafetele pieselor, cu traseu...

Repararea Pieselor cu Suprafețe de Ghidare

ARGUMENT În condiţiile producţiei industriale moderne, maşinile, utilajele şi instalaţiile trebuie să funcţioneze la parametrii optimi, fără...

Pompă cu pistoane axiale cu cilindree variabilă

1.INTRODUCERE: Lucrarea de fata propune să prezinte pompele şi motoarele cu pistonaşe axiale, maşini hidraulice care au o mare răspândire datorită...

Noțiuni de fiabilitate

Prin definitie fiabilitatea reprezinta probabilitatea ca produsul sa-si indeplineasca misiunea prescrisa cel putin o durata data , t in conditii de...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Instalație de Epurare Recuperativă a Apelor de Spălare din Industria Acoperirilor Metalice

1.1. Tema de proiectare Să se proiecteze o instalaţie de epurare recuperativă a apelor de spălare din industria acoperirilor metalice în faza de...

Întreținerea mașinilor și utilajelor

Intretinerea urmareste sa mentina masinile, utilajele si instalatiile in conditii normale de exploatare intre doua reparatii consecutive, reducand...

Recondiționarea arborilor

Capitolul I ARBORI I.1.Caracterizare, domenii de folosire, clasificare Arborii sunt organe de maşini cu mişcare de rotaţie, destinate să...

Tehnologia de Asamblare a Angrenajelor cu Roți Dințate Cilindrice cu Dinți Drepți

Introducere Majoritatea aparatelor maşinilor şi utilajelor se compun dintr-o serie de piese şi subansambluri. În foarte multe cazuri acestea...

Importanța întreținerii mașinilor și utilajelor

INTRODUCERE Societatea “Flory Clau Trans” este o societate romaneasca cu capital privat cu sediul social in sat.Selimbar, com. Selimbar, str....

Asamblări prin Sudare

Argument Întocmirea proiectului ajută la formarea capacităţii de folosire a infor-maţiilor de către viitorii absolvenţi pentru integrarea lor în...

Lagare

ARGUMENT Reconditionarea pieselor uzate presupune refacerea formelor geometrice a caracteristicilor fizico-mecanice, etc. Din experienta, s-a...

Asamblări Sudate

Argument Ca urmare a cerinţelor specifice din industriile alimentară, chimică, petrochimică, navală, etc. reducerea duratei de proiectare a...

Ai nevoie de altceva?