Repararea si Asamblarea Mecanismelor cu Came

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Repararea si Asamblarea Mecanismelor cu Came.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Inginer Rosca Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

Memoriu justificativ pag.2
1.Generalitati pag.4
1.1.Domeniul de utilizare al mecanismelor cu came pag.4
2. Asamblarea mecanismelor cu came pag.5
3.Mecanisme cu came reprezentative pag.7
3.1.Mecanism plan cama rotativa tachet translant(cu rola) pag.7
3.2.Mecanism plan cama rotativa_tachet traslant(cu talpa) pag.8
3.3.Mecanism plan cama rotativa tachet oscilant rotativ pag.9
3.4.Mecanism spatial cama cilindrica tachet traslant pag.10
3.5.Mecanism spatial cama cilindrica tachet oscilant rotativ pag.11
3.6.Mecanism spatial cama tronconica tachet transplant pag.12
4.Clasificarea camelor pag.13
4.1Clasificarea camelor dupa forma curbei de profil pag.13
4.2.Clasificarea camelor dupa dispunerea profilului pag.13
4.3.Clasificarea camelor dupa ecuatia curbei deplasarii pag.13
4.4.Clasificarea camelor dupa fazele de lucru comandate pag.14
4.5. Clasificarea camelor după numărul curselor la o rotaţie a camei pag. 14
4.6.Clasificarea camelor după forma constructivă pag.14
4.7.Clasificarea camelor după mişcarea lor pag. 15
4.8. Clasificarea mecanismelor cu camă după poziţia contactului camă tachet faţă de axa de rotaţie a camei pag.15
4.9. Clasificarea mecanismelor cu camă după modul de închiderea a cuplei superioare camă tachet pag.16
5..Fabricarea si reconditionarea mecanismelor cu came pag.17
5.1. Fabricarea mecanismelor cu came pag.17
5.2.Defecte ale mecanismelor cu came.Reconditionarea mecanismelor cu came. pag.17
6.Masuri de protectie a muncii pag.19
Bibliografie pag.20

Extras din document

Memoriu justificativ

Maşina este creaţia tehnică a omului, alcătuită dintr un complex de corpuri materiale cu mişcări relative determinate, servind la transformarea unei forme de energie în lucru mecanic (maşina de lucru) sau la transformarea unei forme de energie în altă formă de energie (maşina energetică).Organele de masini sunt piese sau subansambluri cu roluri functionale distincte in ansamblul dispozitivelor, mecanismelor, masinilor si agregatelor.

In timpul functionarii masinilor unelte , are loc o uzura neintrerupta a suprafetelor in frecare ale diferitelor piese ale acestor masini .Din aceasta cauza se modifica jocurile initiale de la imbinari , forma si dimensiunile, precum si starea suprafetelor.

Mi am ales ca tema de proiect repararea si asamblarea mecanismelor cu came deoarece este o piesa importanta si extrem de complexa, de aceea sunt larg raspandite in constructia de masini , constructia masinilor unelte , masinilor automate actionate mecanic ,hidraulic sau electric.

La mecanismele ce came intalnim defectiuni care de cele mai multe ori se pot remedia insa daca acestea nu pot fi remediate le inlocuim cu altele noi.Uzura apare pe conturul camei in contact cu rola sau tachetul, mai putem intalnii ciupituri si exfolieri ale camelor, incovoierea arborelui cu came.La repararea camelor deoarece am considerat ca este mai ieftin si pot economisii timp am ales ca procedeu de reconditionare incarcarea cu sudura deci pot spune ca prin acest procedeu am economisit timp si bani ceea ce in ziua de azi conteaza cel mai mult.La aceste tipuri de mecanisme daca ciupiturile sau exfolierele camelor nu merg rectificate sau nu nu pot fii reconditionate cu ajutorul incarcarii prin sudura deoarece adancimea ciupiturilor este mai mare de 1 mm mecanismele cu came se inlocuiesc sau se rebuteaza in functie de caz.

Incarcarea cu sudura trebuie facuta pe intreaga suprafata active folosind electrozi speciali.Acest tip de reconditionare (prin sudura) este foarte mult aplicat la piesele din aproape orice metal (fonta ,otel ).Reconditionarea prin sudare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa asigure o rezistenta egala cu a materialului de baza

sa nu se produca deformarea si fisurarea pieselor

metalul de adios sa aiba aceeasi compozitie cu metalul de baza

stratul de metal incarcat prin sudura sa permita prelucrari mecanice si sa asigure o productivitate ridicata.

Mecanismele formate dintr un element conducător, profilat numit camă, care transmite mişcarea unui element cu mişcare de translaţie sau oscilaţie, numit tachet, se numesc mecanisme cu came.Mecanismele cu came realizeaza la elementul condus anumite miscari dupa o lege data si de aceea sunt larg raspandite in constructia de masini, la masinile automate actionate mecanic, hidraulic sau electric.

Mecanismele cu came sunt folosite în toate domeniile de activitate (construcţii de maşini, industria textilă, mecanică fină, maşini unelte, maşini de calcul, industria alimentară ) unde sunt necesare anumite legi de mişcare cerute de procesul tehnologic sau de sistemele de mecanizare şi automatizare.Utilizarea lor este recomandată de o serie de avantaje: gabarit mic; proiectare uşoară; durabilitate foarte bună pentru legi complicate; schimbarea legii de mişcare este simplă, numai prin înlocuirea camei; construcţie simplă .

O larga utilizare a mecanismelor cu came se intalneste la motoarele cu ardere interna prin mecanismul de distributie cu came care comanda inchiderea supapelor de admisie si evacuare.

1.Generalitati

1.1.Domeniul de utilizare al mecanismelor cu came

Mecanismele cu came realizeaza la elementul condus anumite miscari dupa o lege data de aceea sunt larg raspandite in constructia de masini , la masinile automate actionate mecanic, hidraulic sau electric.

Transmiterea miscarii la mecanismele cu came se face prin curbe reciproc infasurate , una dintre ele fiind profilul camei, iar cealalta fiind profilul tachetului (elementul condus) in contact cu cama (un punct, un arc de cerc, o dreapta, o curba oarecare).

Mecanismele cu came pot fi cu transmiterea miscarii prin contact direct, elementul conducator fiind de regula cama.

O larga utilizare a mecanismelor cu came se intalneste la motoarele cu ardere interna pin mecanismul de distributie cu came care comanda inchiderea supapelor de admisie si evacuare.pompele de injectie a motoarelor diesel sunt actionate cu ajutorul mecanismelor cu came , astfel ca alimentarea cu aombustibil in cilindru este determinate de legea de miscare a pistonului pompei.Camele au utilizare larga la dispozitivele de reglare a turatiei turbinelor cu abur, fiind folosite la actionarea supapelor de abur ale servomotoarelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Repararea si Asamblarea Mecanismelor cu Came.doc