Rigle gradate și șublere

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4083
Mărime: 23.39KB (arhivat)
Publicat de: Bogdan Felix Dicu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Argument.1
  2. Capitolul I
  3. Rigle gradate si sublere.3
  4. Capitolul II
  5. Micrometre.9
  6. Capitolul III
  7. Comparatoarele.12
  8. Capitolul IV
  9. Mijloace de masura si verificat unghiuri.16
  10. Capitolul V
  11. Intretinerea si pastrarea instrumentelor de masurat si control,a sculelor si a dospozitivelor.19
  12. Norme de protectie a muncii si P.S.I.20
  13. Bibliografie.21

Extras din proiect

Argument

Problema calităţii produselor este situată de către inteprinderi in centrul activitatii economice. Imbunătaţirea calitaţii produselor,corespunzătoare atât nivelului tehnic atins de economia noastra cat si exigenţelor sporite ale consumatorilor,a devenit o preocupare a fiecarei unitatii economice,a tuturor muncitorilor,tehnicienilor,inginerilor si specaliştilor din industria noastra socialistă.

Calitatea unui produs este determinata de caracteristicile sale,iar aceste caracteristici sunt evaluate prin masurare si control.

Pentru ca rezultatul unei masurari să fie cat mai apropiat de valoarea reala a caracteristicii respective,operaţia de măsurare şi control tehnic trebuie să se facă corect,cu instrumente şi aparate de măsurat de bună calitate,care să asigure precizia impusă de tehnologie.

Intreprinderile noastre au fost si continuă să fie dotate cu aparate de măsura si control la nivelul tehnicii moderne,din care cea mai mare parte sunt indigene.

In atelierele de lăcătuşărie cele mai utilizate instrumente de măsurat sunt : riglă gradată, ruletă metalică,raportorul,şublerul şi compasul. Controlul anumitor caracteristici,cum ar fi planitatea şi rectilinitatea suprafeţelor sau controlul unghiurilor exterioare şi interioare se face cu instrumente de control (rigle de verificare,echere).

Mijloacele pentru măsurarea mărimilor tehnice caracteristice proceselor industriale se clasifică după mărimea măsurată in:

-mijloace pentru măsurarea mărimilor geometrice;

-mijloace pentru măsurarea mărimilor mecanice;

-mijloace pentru măsurarea mărimilor fizico-chimice;

-mijloace pentru măsurarea mărimilor termice;

-mijloace pentru măsurarea mărimilor electrice.

Masuri de lungime cu repere

Riglele-sunt confecţionate sub forma de bară rigidă,putand fi alcătuite dintr-un singur element(rigle rigide)sau din mai multe elemente(rigle flexibile).

Cele mai utilizate sunt :

-rigle metalice rigide,intâlnite in varianta etalon sau de lucru ;sunt utilizate pentru măsurarea sau verificare şi pot fi confectionate din oţel inoxidabil(rigle de verificare) sau din oţel carbon(rigle de lucru) ;

-rigle de contracţie,care sunt rigle flexibile,utilizate in turnătorii;gradaţiile tin seama de contrcţia pieselor la răcire. Aceste rigle au valoarea divizunii mai mare cu 1,1,5 şi 2%, in funcţie de valoarea contracţiei specifice a metalelor pentru care se realizează forma;

-metri si dublu-metri,care se confecţioneaza din lemn şi se folosesc la măsurarea ţesaturilor. Ei sunt divizaţi in centimetri,iar reperele 0 şi 100 coincid cu feţele terminale, care sunt protejate cu colţare de metal.

-şublerul-este cel mai răspândit mijloc pentru măsurat lungimi şi este format dintr-o riglă cu scară gradată si un cursor cu vernier. Precizia de măsurare poate fi : 0,1mm,0,05mm, 0,02mm. Sublerele sunt caracteriyate de : limita superioară de măsurare(mm),exactitatea de măsurare,grosimea peste cele 2 ciocuri,lungimea ciocurilor şi greutatea lor.

Limita superioară de măsurare,notată cu L, poate avea valori de :150 ;200 ;300 ;500 ; 800 ;1000 ;1500 ;2000mm.

Din punct de vedere constructiv,şublerele pot fi cu o pereche de ciocuri,cu doua perechi de ciocuri,cu doua perechi de ciocuri şi cu o tijă de adâncime .

Din punct de vedere al destinaţiei,şublerele pot fi :

-şublere de exterior şi de interior folosite pentru măsurarea dimensiunilor interioare şi exterioare ;ele pot fi prevăzute şi cu tijă pentru adâncime.

-şublere de adâncime,utilizate numai pentru măsurarea adâncimilor.

-şublerul pentru trasaj ;sunt compuse dintr-o rigla fixată pe o talpa de fontă cu bază plană care foloseşte la poziţionare pe masa de trasaj. Pe riglă se deplasează cursorul cu cioc ascuţit,pentru trasaj.

-şublere pentru roţi dinţate,format din două rigle perpendiculare un ape alta,fiecare având cursor şi vernier. Aceste şublere sunt folosite exclusiv pentru măsurarea grosimii dinţilor roţilor dinţate.

Instrumente cu şurub micrometric pentru măsurat lungimi.

Instrumentele de măsurat cu şurub micrometric se mai numesc şi micrometre. Funcţionarea lor se bazează pe transformarea mişcării de rotaţie a unui şurub micrometric in mişcare de translaţie. Paslu şurubului micrometric este de 0,5mm,deci la o rotaţie completă a tamburului,deplasarea liniară a tijei este de 0,5mm.

Micrometrele au o precizie de măsurare mai mare decât a şublerelor şi anume : 0,01mm ; 0,002mm ;0,001mm.

Principalul criteriu de clasificare a micrometrelor este destinaţia lor. Din acest punct de vedere micrometrele pot fi :

-micrometre de exterior ;

-micrometre pentru roţi dinţate ;

-micrometre pentru filete ;

-micrometre pentru adâncime ;

-micrometre pentru interior ;

-micrometre pentru sârme ;

-micrometre pentru ţevi ;

-micrometre pentru tablă ;

-micrometre pentru pârghie.

Aparate comparatoare

Aparatele comparatoare sunt aparate cu amplificare care se prezintă in diferite variante constructive. Ele se folosesc la compararea dimensiunilor liniare ale piesei măsurate,in raport cu dimensiunea de comparaţie.

Din această categorie fac parte :

-comparatoarele cu cadran circular ;

-comparatoarele cu parghie ;

-comparatoarele de interior ;

-minimetrele ;

-ortotestele ;

-pasametrele ;

-optimetrele.

Capitolul I

Rigle gradate şi Şublere

Calitatea unui produs este determinată de caracteristicile sale,care sunt evaluate prin măsurare şi control. Măsurarea unei mărimi presupune stabilirea valorii acesteia,controlul sau verificarea prevede in plus faţă de măsurare şi compararea valorii efective stabilite prin măsurarea cu valoarea prescrisă in documentatia tehnică a produsului.

a) Mijloace de măsură şi verificat lungimi.

1) Rigla gradată (figura 1) se utilizează la măsurarea finală a acestora,precum şi la operaţii de trasare.

Din punct de vedere constructiv,riglele gradate pot fii:

-rigide(figura a)

-flexibile(figura b)

2) Şublerul este un instrument de măsura cu scară gradată şi cu vernier. Cu ajutorul vernierului se citesc dimensiunile măsurate cu precizii de: 0,1;0,05;0,02mm.

Vernierul este o scară ajutătoare executată pe cursorul şublerului, acesta putându-se deplasa in faţa riglei gradate.

Rigla este gradată in mm,iar vernierul este gradat in funcţie de precizia de măsurare a şublerului.

Citirea dimensiunii masurate cu şublerul se face astfel:la umărul de milimetri de pe rigla gradată deăşiţi de reperul zero de pe vernier se adaugă o fracţiune care se stabileşte in felul următor. Se observă a câta diviziune de pe vernier se aliniază cu una de pe rigla şublerului şi se inmulţeşte cu precizia de măsurare a şublerului. Gradarea vernierului este făcută astfel incât sa uşurze citirea fracţiunii de milimetru indicată de vernier.

Dupa destinaţie,şublerele sunt de mai multe feluri :

-şublere de exterior şi de interior;

-şublere de adâncime;

-şublere de trasare;

-şublere pentru roţi dinţate;

Preview document

Rigle gradate și șublere - Pagina 1
Rigle gradate și șublere - Pagina 2
Rigle gradate și șublere - Pagina 3
Rigle gradate și șublere - Pagina 4
Rigle gradate și șublere - Pagina 5
Rigle gradate și șublere - Pagina 6
Rigle gradate și șublere - Pagina 7
Rigle gradate și șublere - Pagina 8
Rigle gradate și șublere - Pagina 9
Rigle gradate și șublere - Pagina 10
Rigle gradate și șublere - Pagina 11
Rigle gradate și șublere - Pagina 12
Rigle gradate și șublere - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Rigle Gradate si Sublere.doc

Alții au mai descărcat și

Strunjirea

Pentru executarea pieselor de masini, adica pentru realizarea formei si dimensiunilor prescrise prin desenarea de executie ,semifabricatele...

Asamblări Elastice

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI 1. Organe de maşini Organul de maşină reprezintă partea componentă a unui utilaj sau maşină, cu rol funcţional bine...

Asamblări cu pene și caneluri

Asamblari demontabile. Asamblari filetate 1. Prezentare generala: Asamblarea este operatia de reuniune, intr-o succesiune bine determinata, a...

Prelucrarea Canalelor și a Suprafețelor Profilate

PRELUCRAREA CANALELOR 1.1. TIPURI DE CANALE Canalele sunt detalii constructive reprezentând adâncituri pe suprafetele pieselor, cu traseu...

Cutia de Viteze Manuală

Argument Printre sarcinile principale ale planului de dezvoltare se numără: - realizarea unei creşteri economice intensive prin modernizarea in...

Asamblări mecanice

CAPITOLUL I ASAMBLARI FILETATE, GENERALITATI 1 Notiuni si definitii de baza: Asamblarile filetate ( prin suruburi ) ,fac parte din cele mai...

Clasificarea aparatelor de măsurat și verificat lungimi

Calitatea unui produs este determinata de caracteristicile sale, care sunt evaluate prin masurare si control. Masurarea unei marimi presupune...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Compararea Diferitelor Metode de Detectare a Defectelor

Orice masina sau aparatin general, orice sistem, proces tehnologiceste constituit dinansambluri,subansambluri si organe component, din sisteme...

Mijloace pentru măsurarea mărimilor geometrice

ARGUMENT Obiectivul major pe care economia de piaţă l-a impus în prezent, îl constituie ridicarea nivelului tehnic şi calitativ al producţiei şi...

Noțiuni generale de prelucrare prin așchiere

NOTIUNI GENERALE DE PRELUCRARE PRIN ASCHIERE Proprietatile materialului de executie al sculei aschietoare : • -Rezistenta la incovoiere mare...

Șublerul de Adâncime

Argument Printre cele mai importante ramuri ale stiintei, economiei si fizicii este metrologia, fiind studiata din antichitate ,surprinzandu-ne pe...

Măsurarea lungimilor prin metode de măsurare absolute

MASURAREA LUNGIMILOR PRIN METODE DE MASURARE ABSOLUTE 1. Notiuni de baza Masurarea reprezinta operatia experimentala prin care se determina...

Proiect mijloace de măsurare a mărimilor geometrice

Măsuri terminale pentru lungimi Sunt măsuri ale căror valori reprezintă distanţa dintre suprafeţele terminale perpendiculare pe axa de măsurare,...

Clasificarea aparatelor de măsurat și verificat lungimi

Calitatea unui produs este determinata de caracteristicile sale, care sunt evaluate prin masurare si control. Masurarea unei marimi presupune...

Control Dimensional

INSTRUMENTE DE MĂSURAT CU VERNIER. MĂSURAREA CU ŞUBLERUL Instrumentele de măsurat cu vernier sunt destinate măsurării directe a dimensiunilor...

Ai nevoie de altceva?