Roboți industriali

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 11 fișiere: doc
Pagini : 103 în total
Cuvinte : 21283
Mărime: 1.24MB (arhivat)
Publicat de: Ion Alexe
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Butcaru Catalin
ROBOTI INDUSTRIALI

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

Prezentarea generală a roboţilor industriali

1.1 Descrierea roboţilor industriali

Actualmente, mediile industriale trebuie să satisfacă tot mai multe cerinţe legate de diversificarea produselor, de creşterea calitătii acestora, de scăderea costurilor de fabricaţie şi de imbunătăţirea condiţiilor de munca pentru operatorul uman. În mare masură, cerinţele menţionate pot fi satisfăcute prin sisteme de fabricaţie cu grad înalt de fabricatie, cu grad înalt de flexibilitate şi prin automatizarea acestora.

Roboţii, în general, şi roboţii industriali, sunt echipamente tehnologice care răspund în cea mai mare masură cerinţelor de automatizare şi de flexibilitate a fabricaţiei în condiţiile fabricaţiei de serie mică şi mijlocie,utilizarea lor se regaseşte în special, în automatizarea manipulării şi a transportului pieselor şi sculelor în diferitele procese de fabricaţie, eliminănd astfel operatorul uman de proces.

Varietatea sarcinilor pe care un robot industrial le poate indeplini într-un sistem de fabricaţie este legata de posibilitatile tot mai dezvoltate privind programarea acestuia şi de conducerea prin calculator, pe de o parte, şi prin realizarea unor structuri mecanice de manipulare tot mai flexibile.Varietatea acestor funcţii permite crearea cu ajutorul roboţilor industriali a unor sisteme automatizate de prelucrare a unei nomenclaturi largi de piese, a unor sisteme pentru montare automată şi pentru controlul automat al produselor, a unor sisteme de depozitare si transport automat, etc.

Dar introducerea pe scara tot mai larga a roboţilor industriali în structura sistemelor de fabricaţie este franata, de trei factori importanţi:

• Nesiguranta utilizatorilor determinată de necunoşterea completă a toturor posibilitaţilor de utilizare a roboţilor industriali;

• Probleme sociale ce pot apărea ca urmare a neprofundării suficiente a efectelor favorabile ce survin ca urmare a utilizării roboţilot in sisteme de fabricatie;

• Probleme de organizarea fabricaţiei şi varietatea dispozitivelor periferice necesare la robotizarea unui proces de fabricaţie.

În general, roboţii constituie o clasa de sisteme termice care imită sau substituie funcţii motrice sau intelectuale umane. Acestea se realizează prin asocierea diferitelor tipuri de sisteme de manipulare sau locomotoare, determinănd caracterul antropomorf al robotului, cu diferite tipuri de ecipamente de calcul sau logice care determina funcţiile intelectuale ale acestuia .Roboţii îşi desfasoara activitatea într-un mediu concret, ale cărui caracteristici pot rămăne constante sau sunt variabile in timp.

Din punct de vedere al relatiei om-robot in timpul desfăşurării lucrului acestea se împart in trei mari categorii:

• Roboţi automati;

• Roboţi biotermici;

• Roboţi interactivi.

Roboţii automaţi realizează funcţiile lor fără participarea directă a omului în procesul de comandă. Avănd în vedere la adaptabilitatea lor la condţiile mediului în care îşi realizeaza funcţiile, roboţii automaţi se impart în trei generaţii:

1 Roboţi de generaţia I, care se caracterizează prin programul fix de funcţionare, ei fiind capabili să repete în mod strict operaţiile specificate în program, sub condiţia invariabilitătii mediului în care lucrează, fără perturbaţii externe. Ei nu se adaptează la schimbările mediului, neavând practic nici o informaţie despre mediul extern. Programul acestor roboţi se poate schimba intr-o oarecare masură şi sunt utilizaţi cel mai bine în aplicaţii industriale pentru operaţii ce se repetă stereotip.

2. Generaţia a II-a cuprinde roboţii adaptivi capabili să lucreze în condiţii de mediu variabile sau parţial necunoscute iniţial. Capacitatea de adaptare a robotului sub acţiunea perturbaţiilor date de schimbările de mediu este determinată de senzorii cu care se dotează acest robot, de la care se obţin informaţii asupra schimbării condiţiilor externe. Aceşti roboţi lucrează după un ciclu de operaţii definite in prealabil, dar pot să efectueze şi operaţii sub schimbarea condiţiilor de operare.

3 Generaţia a III-a cuprinde roboţii inteligenţi, posedând oarecare caractere de inteligenţă artificială, gradul lor de inteligenţă variind în raport cu funcţiile care au fost dorite iniţial. Acesti roboţi sunt capabili să-şi definească acţiunile instantaneu luând în considerare informaţiile obţinute prin senzori tactili, vizuali sau de zgomot asupra mediului de operare, să rezolve probleme particulare şi să-şi modifice modul de acţiune în concordanta cu variaţiile mediului de operare.

Roboţii biotehnici sunt roboţii la care există o permanentă participare a operatorului uman în procesul de comanda. Sunt împărţiţi in trei subgrupe:

• roboţi comandaţi pas cu pas;

• roboţi copiativi, denumiţi şi master-slave robots;

• Roboţi semiautomaţi.

În cazul roboţilor comandaţi pas cu pas, prin acţionarea de către operatorul uman a unui buton sau maneta, este pus in funcţiune unul din gradele de mişcare a robotului. Roboţii master-slave sunt constituiţi din doua lanţuri cinematice deschise, primul lanţ (master) având mişcarea comandată de operatorul uman, iar al doilea (slave) copiind la scara aceasta mişcare şi efectuând operaţiile de manipulare pentru care este destinat robotul, în alte cazuri, legatură dintre master şi slave este indirectă, prin teletransmisie în ambele cazuri, operatorul uman trebuie să vadă tot timpul mişcarea elementului manipulat de slave, aceasta printr-o fereastră sau pe un ecran display.

In cazul roboţilor biotehnici semiautomaţi, operatorul uman participă nemijlocit în procesul de comanda, dar în acelasi timp cu el lucreaza şi un calculator universal sau specializat. Semnalul de comandă la aceste sisteme este dat de operatorul uman, obişnuit printr-o manetă de comanda ce poate avea 3-6 grade de mişcare. Semnalul obţinut prin apăsarea manetei după un grad de mişcare oarecare este preluat de calculator, care efectuează calcule şi formeaza semnalele de comandă pentru fiecare grad de mişcare al organului de execuţie al robotului.

Roboţii interactivi se caracterizează prin faptul că operatorul uman are numai o participare periodică în procesul de comanda, în restul timpului robotul fiind comandat automat de calculatorul electronic. Aceşti roboţi pot functiona în regim automatizat, cu alternarea permanenta a regimului biotehnic cu cel automat, cu comanda de sepervizare sau cu comanda dialog. Prin utilixarea acestor roboti se ating doua scopuri. Pe de o parte, efectuându-se automat toate operaţiile robotului se obţine productivitatea maximă a lucrului acestuia. Pe de altă parte, infăptuind comanda la distanţă a robotuluide catre om, se obţine posibilitatea efectuării unor operaţii complexe în locul în care omul nu poate acţiona nemijlocit. Ca urmare, acesti roboti sunt utilizati în cercetarea spaţiului cosmic, a oceanului, în cazul unor operatii complexe din mediul industrial, în expolatarea minelor cu instalaţii de teleoperare.

Roboţii ce actionează în medii industriale au capatat denumirea de roboti industriali, în general, aceştia sunt roboti automaţi şi în cazuri mai rare se utilizează în industrie şi roboţi biotehnici sau iteractivi. Sunt raspândiţi, în special, roboţii programaţi şi, mai puţin cei adaptivi. Roboţii inteligenţi se află în faza de incercări în laboratoare sau aplicaţii la unele operaţii de montaj automat.

Aşadar, robotul industrial este un manipulator cu program de lucru variabil, autonom şi cu funcţionare autimata, care reproduce anumite funcţii motrice şi intelectuale ale omului în realizarea unor operaţii de productie auxiliare sau de baza. El poate realiza cele mai variate succesiuni de operaţii de manipulare in cadruk unor procese de fabricaţie, această flexibilitate fiind asigurată pe de o parte prin disponibilitatea unui număr suficient de grade de libertate (grade de mişcare), iar pe de altă parte prin programabilitate.

Preview document

Roboți industriali - Pagina 1
Roboți industriali - Pagina 2
Roboți industriali - Pagina 3
Roboți industriali - Pagina 4
Roboți industriali - Pagina 5
Roboți industriali - Pagina 6
Roboți industriali - Pagina 7
Roboți industriali - Pagina 8
Roboți industriali - Pagina 9
Roboți industriali - Pagina 10
Roboți industriali - Pagina 11
Roboți industriali - Pagina 12
Roboți industriali - Pagina 13
Roboți industriali - Pagina 14
Roboți industriali - Pagina 15
Roboți industriali - Pagina 16
Roboți industriali - Pagina 17
Roboți industriali - Pagina 18
Roboți industriali - Pagina 19
Roboți industriali - Pagina 20
Roboți industriali - Pagina 21
Roboți industriali - Pagina 22
Roboți industriali - Pagina 23
Roboți industriali - Pagina 24
Roboți industriali - Pagina 25
Roboți industriali - Pagina 26
Roboți industriali - Pagina 27
Roboți industriali - Pagina 28
Roboți industriali - Pagina 29
Roboți industriali - Pagina 30
Roboți industriali - Pagina 31
Roboți industriali - Pagina 32
Roboți industriali - Pagina 33
Roboți industriali - Pagina 34
Roboți industriali - Pagina 35
Roboți industriali - Pagina 36
Roboți industriali - Pagina 37
Roboți industriali - Pagina 38
Roboți industriali - Pagina 39
Roboți industriali - Pagina 40
Roboți industriali - Pagina 41
Roboți industriali - Pagina 42
Roboți industriali - Pagina 43
Roboți industriali - Pagina 44
Roboți industriali - Pagina 45
Roboți industriali - Pagina 46
Roboți industriali - Pagina 47
Roboți industriali - Pagina 48
Roboți industriali - Pagina 49
Roboți industriali - Pagina 50
Roboți industriali - Pagina 51
Roboți industriali - Pagina 52
Roboți industriali - Pagina 53
Roboți industriali - Pagina 54
Roboți industriali - Pagina 55
Roboți industriali - Pagina 56
Roboți industriali - Pagina 57
Roboți industriali - Pagina 58
Roboți industriali - Pagina 59
Roboți industriali - Pagina 60
Roboți industriali - Pagina 61
Roboți industriali - Pagina 62
Roboți industriali - Pagina 63
Roboți industriali - Pagina 64
Roboți industriali - Pagina 65
Roboți industriali - Pagina 66
Roboți industriali - Pagina 67
Roboți industriali - Pagina 68
Roboți industriali - Pagina 69
Roboți industriali - Pagina 70
Roboți industriali - Pagina 71
Roboți industriali - Pagina 72
Roboți industriali - Pagina 73
Roboți industriali - Pagina 74
Roboți industriali - Pagina 75
Roboți industriali - Pagina 76
Roboți industriali - Pagina 77
Roboți industriali - Pagina 78
Roboți industriali - Pagina 79
Roboți industriali - Pagina 80
Roboți industriali - Pagina 81
Roboți industriali - Pagina 82
Roboți industriali - Pagina 83
Roboți industriali - Pagina 84
Roboți industriali - Pagina 85
Roboți industriali - Pagina 86
Roboți industriali - Pagina 87
Roboți industriali - Pagina 88
Roboți industriali - Pagina 89
Roboți industriali - Pagina 90
Roboți industriali - Pagina 91
Roboți industriali - Pagina 92
Roboți industriali - Pagina 93
Roboți industriali - Pagina 94
Roboți industriali - Pagina 95
Roboți industriali - Pagina 96
Roboți industriali - Pagina 97
Roboți industriali - Pagina 98
Roboți industriali - Pagina 99
Roboți industriali - Pagina 100
Roboți industriali - Pagina 101
Roboți industriali - Pagina 102
Roboți industriali - Pagina 103

Conținut arhivă zip

  • 6.1.8.doc
  • 6.2.doc
  • Capitol II.doc
  • Capitol III.doc
  • Capitolul I.doc
  • capitolul IV+V.doc
  • Capitolul VI .doc
  • Concluzii.doc
  • SEM - buna.doc
  • SEPM - buna.doc
  • SES-buna.doc

Alții au mai descărcat și

Implementarea unui robot într-un sistem de fabricație flexibil

PROBLEMATICA GENERALA A ROBOTILOR INDUSTRIALI Robotica reprezinta un vast domeniu interdisciplinar, care cuprinde, atât din punct de vedere...

Robot industrial pentru sudură cu arc electric - Robotul Arc Mate 100iB

Roboti Industriali 1. Introducere Dezvoltarea exponenţială a sistemelor informatice cât şi a microelectronicii în ultima perioadă, precum şi...

Roboți Industriali - Manipulatori scară

ROBOTI INDUSTRIALI 1. Introducere Este deosebit de dificilă formularea unei definiţii care să cuprindă toate caracteristicile unui robot în...

Robotică medicală - scaner cu raze X

1. Generalitǎți În vederea achiziţionării de imagini şi transformării lor în imagini digitale sunt necesare două elemente: un dispozitiv (senzor)...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Roboți

1. Spaţiul de lucru şi spaţiul robot Spaţiul de lucru caracterizează poziţia şi orientarea OL cât şi a diferitelor elemente ale structurii în...

Robotică

INTRODUCERE Definitie. Istoric Nu exista o definitie unanim acceptata a robotului. Dupa unii specialisti acesta este legat de notiunea de...

Fundamente de Mecanică și Robotică

Ce este mecatronica? În multe domenii ale tehnicii poate să fie observată integrarea dintre sistemele mecanice şi electronică, integrare care s-a...

Te-ar putea interesa și

Controlul unui braț robotic industrial

Capitolul I 1.1. Roboții industriali Robotul industrial este reprezentat printr-o mașină automată ce poate fi programată, pentru deplasarea...

Modelarea Geometrică și Simularea Asistată de Calculator Utilizând Mediul Catia a unui Robot Industrial având Structura TRTTRR

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1. GENERALITATI Robotica reprezintă un domeniu de ştiinţă multidisciplinar, care cuprinde elemente de Fizică,...

Proiect licență roboți industriali

INTRODUCERE Lucrarea de licentă analizează cinematica mecanismelor din compunerea roboţilor, bazele teoretice ale dinamicii roboţilor industriali...

Problemă cinematică inversă la roboții industriali

1. ROBOTI INDUSTRIALI - INTRODUCERE Robotica este un domeniu al ştiinţei şi tehnicii relativ nou, cu o rapidă dezvoltare, legat de realizarea şi...

Roboți industriali

Notiunea de robot dateaza de peste 4 mii de ani. Omul si-a imaginat dispozitive mecanizate inteligente care sa preia o parte insemnata din efortul...

Braț Robotic Destinat Transferului Interoperational

Rezumat Ȋn lucrarea de faţă este prezentat un robot industrial cu mişcări de rotaţie şi translaţie comandat de un controler logic programabil....

Modalități de programare a roboților industriali

. Definitia robotului si a robotului industrial Robotul este un sistem cu functionarea automata, adaptabila prin programare conditiilor mediului...

Cinematica roboților industriali - caracteristicile roboților Puma 600

CARACTERISTICILE ROBOTILOR PUMA 600 Schema cinematica a robotului industrial PUMA 600 este redata în figura de mai jos: Acest robot industrial...

Ai nevoie de altceva?