Sistem de Ungere

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Sistem de Ungere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof.dr.ing. Racota Radu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Descrierea părţilor componente şi a principiului de funcţionare

Condiţiile de lucru ale motorului cu ardere internă impun existenţa în ansamblul constructiv a sistemului de ungere, care asigură prezenţa unei cantităţi determinate de ulei între suprafeţele elementelor aflate în mişcare relativă. Ca efect imediat rezultă micşorarea frecării, deci reducerea pierderilor mecanice şi uzura; în acelaşi timp uleiul are şi efect protector împotriva coroziunii. Totodată preia o parte din căldura rezultată în urma frecării, contribuind la răcirea diferitelor elemente, mai ales a acelora a căror răcire nu se poate obţine prin alte modalităţi. Împreună cu ansamblul piston-segmenţi- cilindru, uleiul de ungere contribuie şi la etanşarea camerei de ardere.

Intensitatea ungerii diferitelor piese depinde atât de rolul lor funcţional cât şi de condiţiile de lucru, adică de sarcină şi viteza deplasării relative.

După modul cum este debitat uleiul către suprafeţele în frecare, ungerea se poate realiza cu ulei sub presiune, prin stropire cu jet de ulei sau prin ceaţă de ulei. În construcţia motoarelor de automobile se utilizează procedeul de ungere mixtă, unde anumite piese (lagăre, bolţul, întinzătorul de lanţ, etc.) se ung cu ulei sub presiune, iar altele (cilindrul, pistoanele, etc.) pot fi unse cu ceaţă de ulei sau prin stropire cu jet.

În principiu, în componenţa sistemului de ungere sunt cuprinse următoarele elemente: rezervorul de ulei, pompa de ulei, conducte interne sau externe pentru transportul uleiului, la locurile de ungere, elemente de filtrare a uleiului, radiatorul de ulei, elemente de asigurare şi control.

După locul în care este depozitat uleiul, sistemele de ungere pot fi:

-cu carter umed la care uleiul se află în baia plasată la partea inferioară a motorului;

-cu carter uscat la care uleiul este depozitat într-un rezervor plasat în afara motorului de unde se transportă la locurile de ungere.

În construcţia de automobile se utilizează sistemul de ungere cu carter umed.

1 pompă de ulei cu roţi dinţate

2 sorb

3 conductă

4 filtrul de curăţire brută

5 conducta principală

6 canale

7 canale

8 filtru de epurare fină

9 supapa de siguranţă

10 canale

11 axul culbutorilor

12 joja de ulei

13 carterul de ulei

14 canale

15 manometrul

17 radiator de ulei

19 supapa de scurtcircuitare a radiatorului

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistem de Ungere.ppt